O firmă vinde șervețele contaminate prin strănut pentru a „ajuta” oamenii să se îmbolnăvească

Majoritatea oamenilor nici măcar nu ar pune vreodată mâna pe un șervețel în care a strănutat altcineva, cu atât mai puțin să mai și plătească 80 de dolari pentru unul. Cu toate acestea, o companie din Los Angeles pretinde că deja a vândut aproape o mie de „șervețele în care s-a strănutat” oamenilor care vor să se îmbolnăvească acum, ca să nu mai contracteze din nou același virus mai târziu. Are sens vreun sens?

Vaev, care are drept slogan îndemnul „Antrenează-ți sistemul imunitar!”, se prezintă drept „marcă de wellness”, deși, din punct de vedere tehnic, îi ajută pe oameni să se îmbolnăvească prin vânzarea de șervețele în care au strănutat persoane bolnave.

Dar ce om în toate mințile ar plăti 79.99 dolari pe șervețelele contaminate cu germeni? Ei bine, „oamenii cu mintea deschisă”, care apreciază luxul de a se îmbolnăvi „atunci când vor”.

Fondatorul Vaev, Oliver Niessen, de 34 de ani, susține că aceste șervețele scumpe ar trebui să fie privite ca alternative la medicina convențională, în sensul că îți permit să contractezi intenționat o răceală ori de câte ori vrei, cu scopul de a reduce riscul ca același virus să te mai afecteze vreodată. În principiu, este vorba despre conceptul de a te îmbolnăvi „la alegere”.

„Ideea este simplă: alegi să te îmbolnăvești acum, ca să nu mai iei același virus a doua oară. Este vorba de libertatea și luxul de a alege. Dacă oricum personalizăm totul în viața noastră, de ce să nu abordăm boala și în același fel?”, a declarat Niessen pentru revista Time.

Dar de ce ar vrea cineva să se îmbolnăvească? Niessen oferă un exemplu foarte simplu: să spunem că te pregătești să mergi în vacanță și dorești să minimalizezi riscul unei răceli. Folosești șervețelele Vaev contaminate prin strănut și te îmbolnăvești acum, mai degrabă decât în ​​vacanță. Are sens, nu?

Ei bine, nu, nu chiar. Experții avertizează că, chiar dacă șervețelele Vaev ar putea, în teorie, să te imunizeze pentru o perioadă scurtă de timp împotriva virusului răcelii cu care te-ai contaminat voluntar, există sute de alte tulpini virale pe care le-ai putea contracta. Această inoculare bizară funcționează doar pentru tipul specific de virus al răcelii inclus în șervețel.

„Există peste 200 de tipuri de rhinovirusuri, așa că va trebui să folosești aproximativ 200 de șervețele ca să te contaminezi de fiecare dată cu altul. Infestându-te cu un singur virus nu te protejezi împotriva celorlalte virusuri, de aceea nu am avut niciodată un vaccin pentru răceală. Cum faci un vaccin pentru 200 de virusuri diferite?”, a declarat Charles Gerba, profesor de microbiologie și științe ale mediului la Universitatea din Arizona.

Totuși, cum sunt contaminate șervețelele Vaev ? Niessen afirmă că firma lui a angajat zece persoane care strănută, dintre care unele au fost recrutate online. Oamenii strănută pe un lot de șervețele normale pe care le trimit firmei, care le ambalează în cutii sigilate și le trimite apoi clienților.

Compania ține legătura cu clienții pentru a verifica dacă se îmbolnăvesc și, de cele mai multe ori, cel puțin unul dintre ei ia răceala. Când toți sunt sănătoși, firma poate suspenda producția.

Cu toate acestea, costurile cu echipa de „strănutători” sunt o povară semnificativă pentru compania aflată la început de drum, așa că deocamdată are doar zece angajați.

Având în vedere cât de ridicol sună toate acestea, nu este greu de înțeles de ce majoritatea oamenilor care au auzit despre Vaev cred că este vorba de o farsă. Însă fondatorul Oliver Niessen, care a venit cu ideea acestui tip de afacere în 2015, dă asigurări că afacerea sa funcționează normal.

„Oamenii cred că este o minciună. Ei bine, nu este!”, a declarat el pentru Time.

În prezent, pe site-ul companiei se menționează că stocul de șervețele a fost epuizat – probabil datorită celor care nu se îmbolnăvesc suficient de repede – dar Niessen spune că în curând vor fi în vânzare noi pachete.

Trebuie doar să te asiguri că ai la îndemână suma de 79.99 dolari, pentru că „se vând ca pâinea caldă”, potrivit fondatorului Vaev.

„Cred că produsele valorează exact suma pe care oamenii sunt dispuși să o plătească pentru ele. Sunt produse premium și nu sunt ceva ce poți obține din altă parte”, a spus Oliver Niessen.

Un lucru cu care putem fi cu toții de acord este că șervețelele Vaev sunt un concurent puternic pentru titlul de cel mai ciudat produs al anului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu