Julia Hill, femeia care a trăit într-un copac 738 de zile, ca să-l salveze de la tăiere

Deși pare o nebunie, Julia Hill a stat timp de 738 de zile într-un sequoia (numit Luna), în efortul de a împiedica tăierea arborelui bătrân de 1.000 de ani.

După un accident de mașină grav și o perioadă lungă de recuperare, Julia a avut o revelație că viața ei fusese dezechilibrată. Fusese obsedată de carieră, succes și lucruri materiale.

Julia Hill a trăit într-un sequoia vreme de mai bine de doi ani. Foto: Wikimedia

Astfel că, după ce și-a revenit, tânăra în vârstă de 22 de ani s-a alăturat unui grup de activiști care protestau împotriva distrugerii unei păduri de Sequoia sempervirens, considerați cei mai înalți copaci din lume.

În 1997, Julia călătorea în California pentru a participa la o strângere de fonduri pentru salvarea unor suprafețe forestiere ce urmau să fie defrișate. De tăierea copacilor urma să se ocupe Maxxam Corporation, companie subcontractată de Pacific Lumber.

La un moment dat, organizatorii strângerii de fonduri aveau nevoie de o persoană dispusă să stea într-unul dintre copaci timp de o săptămână, un gest extrem menit să atragă atenția oamenilor și să educe publicul cu privire la rolul pădurilor.

Deoarece nu existau alți doritori, Julia a decis să se ofere voluntară. Spre surprinderea tuturor, a petrecut mult mai mult de o săptămână în bătrânul copac – a rămas cocoțată în sequoia vreme 738 de zile.

Mai exact, la 10 decembrie 1997, Julia s-a cățărat într-un sequoia înalt de 55 de metri. Copacul, numit Luna, a fost casa Juliei până la 18 decembrie 1999.

Inițial, Julia trebuia să stea cocoțată în acel arbore timp de o săptămână. Însă, pentru că protestul nu a avut efectul scontat, Julia nu a renunțat.

Singura soluție prin care credea că va atrage atenția opiniei publice era să bată recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de locuit într-un copac, care la vremea aceea era de 42 de zile.

Foto: Anagha Varier

Așadar, în cele 738 de zile uluitoare petrecute la înălțime, Julia Hill a trăit pe o platformă de 1.8 x 1.8 metri și a făcut față forțelor naturii și amenințărilor tăietorilor de lemne. Voluntarii erau cei care îi aduceau hrană și apă Juliei, în fiecare săptămână.

Mai mult decât atât, cu ajutorul unui telefon cu energie solară, Julia a deveni corespondent al unei emisiuni de televiziune, încurajându-i astfel pe toți ceilalți activiști de mediu să nu renunțe la cauza lor.

La finele anului 1999, autoritățile pentru protecția mediului și compania Pacific Lumber au încheiat un acord prin care s-a decis salvarea bătrânului arbore și a întregii zone. După aceea, Julia a fost de acord să coboare din copac.

Organizația de mediu din care tânăra făcea parte, Earth First!, a strâns, de asemenea, 50.000 de dolari în cele 738 de zile, iar întreaga sumă care a ajuns la Pacific Lumber ca parte a acordului prin care renunța la tăierea copacilor.

Banii au fost apoi donați Universității de Stat Humboldt, ca o contribuție pentru cercetarea forestieră.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu