Povestea de groază a lui Blanche Monnier, închisă în cameră de mama sa timp de 25 de ani  

Dacă Blanche Monnier nu ar fi făcut alegerea greșită în privința viitorului ei soț, poate că istoria nu ar fi ținut-o minte. Dar a insistat să se mărite cu un bărbat pe care mama sa îl ura.

De fapt, doamnei Monnier îi displăcea atât de mult acest bărbat, încât, timp de un sfert de secol, și-a încuiat fată într-o cameră minusculă, ca să o facă să se răzgândească.

Frumoasa Blanche Monnier, înainte de a fi închisă în cameră. Foto: Pinterest

Însă Blanche nu și-a schimbat alegerea vreme de 25 de ani, timp în care a trăit în această cameră minusculă. Poate că ar fi rezistat și mai mult dacă procurorul general al Parisului nu ar fi eliberat-o din închisoarea ei.

Blanche a fost cândva o tânără frumoasă și mondenă dintr-o familie respectată din Franța. În 1876, când avea 25 de ani, tânăra Monnier s-a îndrăgostit de un avocat mai vârstnic, care locuia în apropiere, și intenționa să se mărite cu el.

Însă această decizie a nemulțumit-o pe mama ei, care s-a opus vehement. Doamna Monnier susținea că fiica ei nu putea să se mărite cu „un avocat falit” și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a preveni o astfel de căsătorie.

A încercat s-o facă pe Blanche să se răzgândească, i-a interzis o astfel de căsătorie și a folosit fel de fel de tertipuri, însă fără niciun rezultat. Tânăra nu avea nicio intenție să „joace” după cum îi dicta mama sa.

Blanche Monnier (dreapta) și mama sa. Foto: Pinterest

La un moment dat, însă, a părut că Blanche a dispărut brusc de pe fața Pământului, sau cel puțin din Paris. Niciunul dintre prietenii ei nu știau unde se afla. Lumea a observat că mama și fratele ei au jelit-o, apoi și-au continuat viețile cu toții.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În curând, Blanche a fost uitată. Anii au trecut, avocatul pe care fata îl iubea a murit, și soarta lui Blanche a rămas un mister. Asta, până în 1901, când procurorul general al Parisului a primit un bilet anonim ciudat, cu următorul conținut:

„Domnule Procuror General, am onoarea să vă informez în legătură cu o chestiune extrem de serioasă. Este vorba despre o fată bătrână închisă în casa doamnei Monnier. Această ființă este pe jumătate moartă de foame și a trăit în mizerie în ultimii 25 de ani – cu alte cuvinte, în propria ei murdărie.”

Astfel de cazuri erau un șoc pentru poliție. Era un scenariu monstruos și nimeni nu putea să creadă că doamna Monnier era capabilă de așa ceva.

Blanche a fost descoperită într-o cameră de la etajul al doilea al casei după ce procurorul general al Parisului a primit un bilet anonim. Foto: Pinterest

Era un cetățean foarte respectat al Parisului, provenind dintr-o familie aristocrată, premiată pentru contribuțiile generoase oferite orașului prin Comitetul Faptelor Bune.

Polițiștii au fost trimiși să inspecteze casa. Pentru că nu li s-a permis să intre, au forțat ușa și au pătruns în imobil. Au percheziționat casa și au descoperit o cameră întunecată, minusculă și urât mirositoare la etajul al doilea.

Când au deschis ferestrele, au putut-o vedea pe Blanche Monnier. Sau, mai bine zis, ce mai rămăsese din Blanche Monnier. Femeia, acum în vârstă de 50 de ani, era acoperită de fecale și resturi de mâncare și abia cântărea 23 de kilograme. Podeaua și patul erau pline de gândaci.

Blanche nu arăta a fi o ființă umană. Subnutrită grav, lipsită de lumina soarelui și de contacte umane vreme de 25 de ani, părea a fi un animal speriat atunci când polițiștii au scos-o din cameră.

Domnișoara Blanche Monnier. Pe 23 mai 1901, un comisar de poliție a forțat ușa și, într-o cameră întunecată cu obloanele trase, a descoperit o femeie care zăcea în murdărie pe pat. Era o creatură emaciată, oasele îi străpungeau pielea, iar părul negru și bogat îi ascundea goliciunea. Fotografia a fost făcută la puțin timp după ce a fost descoperită. Foto: Wikimedia

Mama ei a fost imediat arestată, însă a murit în detenție după numai 15 zile. Înainte de moarte, a mărturisit tratamentul inuman la care își supusese fiica.

Polițiștii au fost uimiți și dezgustați. Iată cum a descris unul dintre ei întreaga scenă:

„Femeia demnă de milă zăcea complet goală pe o saltea de paie putrezite. În jurul ei se formase un soi de crustă alcătuită din excremente, rămășițe de carne, legume, pește și pâine mucegăită… Am văzut și cochilii de scoici și gândaci care fugeau pe patul domnișoarei Monnier. Aerul era atât de irespirabil și mirosul emanat de cameră era atât de putred, încât ne-a fost imposibil să rămânem și să ne continuăm investigația.”

Un articol din New York Times publicat pe 9 iunie 1901, relata:

„Timpul trecea, iar Blanche nu mai era tânără. Avocatul pe care l-a iubit atât de mult a murit în 1885. În tot acest timp, fata a fost închisă în acea cameră singuratică, hrănită cu resturi de la masa mamei sale – asta, atunci când primea mâncare. Singurii ei tovarăși erau șobolanii care se adunau ca să mănânce crusta întărită de pe podea. Nicio rază de lumină nu pătrundea în temniță și putem doar să ne imaginăm suferințele acestei fete.”

Un ziar francez relatează povestea tragică a lui Blanche Monnier. Foto: captură YouTube

Fratele lui Blanche, Marcel, a fost condamnat inițial la 15 luni de închisoare, însă a fost eliberat în cele din urmă, deoarece nu a restricționat niciodată libertatea de mișcare a surorii lui.

Marcel a declarat că Blanche a ales ea însăși să rămână acolo și că nu i s-a interzis să-și părăsească „închisoarea”. Autorul biletului care a salvat-o pe Blanche nu a fost descoperit niciodată, însă la vremea respectivă s-a vehiculat că a fost expediat chiar de Marcel.

Cât despre Blanche, a fost internată într-un spital de psihiatrie. Nu a revenit niciodată în societate. A murit în 1913, într-un sanatoriu din Bois.


În continuare, citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu