Sila Sutharat, omul care prăjește pui la razele soarelui

În provincia thailandeză Phetchaburi, la sud de Bangkok, Sila Sutharat vinde pui prăjiți la soare într-un grandios spectacol vizual.

Folosind un panou curbat cu aproape 1.000 de oglinzi mobile, Sutharat concentrează razele solare spre un grătar pe care sunt fixați pui marinați. Expusă la o asemenea căldură, carnea este preparată în 12 minute.

Sila Sutharat întoarce grătarul cu pui care se prăjesc în fața un panou cu oglinzi. Foto: AFP

Peretele de oglinzi îl ajută să economisească bani, poluează mai puțin, asigură un spectacol perfect pentru clienți și – potrivit inventatorului-bucătar – face carnea mai fragedă, coaptă uniform.

Acest lucru se datorează faptului că reflectorul solar generează o căldură atât de intensă, încât se poate compara cu puterea unui cuptor. Dar, dincolo de laude, dispozitivul i-a adus inventatorului o diplomă onorifică de la o universitate locală.

Fiind întrebat despre distincție într-un interviu acordat publicației Ozy, Sutharat a răspuns zâmbind:

„Am fost foarte mândru, pentru că abia am terminat clasa a patra.”

Nu mulți oameni poartă mască de sudură în timp ce gătesc. Foto: AFP

Sutharat a proiectat și a construit el însuși panoul masiv, după ce a simțit căldura pe care o reflecta un autobuz care trecea pe lângă el, potrivit Straits Times.

Deși de obicei gătea pe grătarul cu cărbune gai yang, un popular preparat thailandez din carne de pui, a decis să încerce să încerce să exploateze energia solară.

La vremea respectivă, la finalul anilor ’90, gazul și petrolul deveniseră din ce în ce mai scumpe, iar furnizorii de lemn livrau marfă cu intermitențe.

Sutharat concentrează razele soarelui pe un rând de pui marinați, care se coc rapid la căldura intensă. Foto: AFP

Având în vedere climatul tropical al Thailandei, soarele este o sursă de energie nelimitată, disponibilă în orice zi a anului.

De mai bine de 20 de ani, Sutharat prosperă de pe urma afacerii cu pui prăjiți la soare, gătind pentru clienți din partea locului, în cea mai mare parte.

Oamenii din toată Thailanda și din străinătate au început să ia cu asalt localul lui Sutharat numai după ce videoclipurile cu aparatul său au devenit virale online.

După aproximativ 12 minute, soția lui Sutharat, Mali Pansari, ia carnea de pe grătar. Foto: AFP

Acum, pe lângă cei 40 de puii prăjiți în fiecare zi, Sila Sutharat oferă și carne de porc coaptă la soare.

Ca să știi mai mult, citește „Invențiile mele”

În continuare, îți recomandăm volumul autobiografic al lui Nikola Tesla, în care omul de știință împărtășește întâmplări cu totul neobișnuite din copilăria, tinerețea și cariera sa. Vei afla cum parcurgea mintea sa remarcabilă drumul către idei revoluționare și vei avea acces la perspectiva lui Tesla asupra vieții, societății și războaielor la care a fost martor. Datorită acestei cărți, vei pătrunde în universul puțin cunoscut al uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie.

„Invențiile mele” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu