Fața ascunsă a lui Albert Einstein: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”

Întreabă pe oricine despre realizările lui Albert Einstein și vei primi invariabil același răspuns: teoria relativității (cu toate că mulți nici măcar nu știu ce înseamnă această teorie).

Albert Einstein a conceput o teorie cuantică revoluționară a luminii, a contribuit la dovedirea existenței atomilor, a explicat mișcarea browniană, a schimbat radical concepția despre spațiu și timp și a conceput cea mai cunoscută ecuație din istoria științei.

În videoclipul de mai sus apare Albert Einstein în ipostaze familiale, neprotocolare: acasă, glumind, alături de soție.

Cea mai importantă parte din munca lui Albert Einstein a fost realizată într-un singur an – 1905 –, pe când marele fizician avea doar 26 de ani. Teoriile lui au avut un impact atât de mare asupra lumii științifice, încât toată lumea știa că va câștiga premiul Nobel la un moment dat.

Singura întrebare care se punea era pentru ce – și nu dacă – îi va fi acordată această distincție. În mod ironic, premiul i-a fost acordat în 1921, dar nu pentru teoria relativității.

Spre deosebire de Isaac Newton, Albert Einstein era charismatic, preocupat de echitatea socială și avea o familie. Dar, asemenea precursorului său singuratic, Einstein trăia într-o lume a ideilor, în propria sa minte.

Desigur, fizicianul era un geniu, dar punctul său forte era capacitatea de a-și aloca tot timpul și întreaga concentrare muncii. Deși a fost faimos, deși avea prieteni și o familie, Albert Einstein a fost mereu detașat de aceste lucruri lumești.

Albert Einstein alături de soția sa
Albert Einstein alături de soția sa, Mileva Maric. Foto: Wikimedia

Firește, acest lucru i-a asigurat o carieră de succes. Dar succesul n-a fost plătit de Einstein, ci de familia sa.

„Ca gânditor, unul dintre punctele forte ale lui Einstein era capacitatea și înclinația de a se detașa de toate care-l distrăgeau, printre ele aflându-se și copiii și familia sa.” – Walter Isaacson

Einstein își trata soția ca pe un angajat indezirabil

Cu cât soția sa, Mileva Maric, sau copiii îi cereau atenția, cu atât se adâncea mai mult în muncă. Prin atitudinea sa, și-a dus familia în pragul disperării.

La un moment dat, Albert Einstein chiar a declarat: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”. În momentul în care căsnicia era pe punctul de a se destrăma, Einstein i-a prezentat soției sale un contract, în care detalia lucrurile pe care le așteaptă de la ea, dacă dorește ca mariajul să continue.

Iată clauzele acestui neobișnuit contract, prezentat în cartea lui Walter Isaacson, „Einstein” și citat de Business Insider.

CONDIȚII:

 • A. Te vei asigura că:
  1. hainele mele sunt păstrate în ordine;
  2. primesc în fiecare zi trei mese în camera mea;
  3. dormitorul și biroul meu sunt curate și, în special, că nimeni altcineva nu-mi folosește biroul.
 • B. Vei renunța la orice relații personale cu mine, atâta timp cât ele nu sunt absolut necesare, din rațiuni sociale. În special, nu-mi vei cere:
  1. să stau cu tine acasă;
  2. să ies în oraș sau să călătoresc cu tine.
 • C. În relația cu mine, vei respecta următoarele:
  1. nu te vei aștepta la o relație intimă cu mine și nu-mi vei reproșa acest lucru de niciun fel;
  2. vei vorbi cu mine doar dacă ți-o voi cere;
  3. dacă ți-o cer, vei ieși din dormitorul sau biroul meu imediat, fără a protesta.
 • D. Te vei obliga să nu mă umilești în fața copiilor, verbal sau prin comportament.

Mileva a acceptat cu greu, dar a acceptat. Deloc surprinzător, căsătoria lor s-a destrămat într-un final din cauza atitudinii lui Albert Einstein și a repetatelor lui aventuri cu femei tinere.

Deși a fost un tată atent când copiii erau mici, odată cu trecerea anilor, Albert Einstein s-a retras tot mai mult în propria sa minte. După divorț, s-a văzut rar cu ei, concentrându-se doar pe muncă.

Fiul său, Eduard, s-a confruntat cu probleme psihice și a încercat să se sinucidă, sfârșind într-o clinică psihiatrică. Când Eduard Einstein a murit, fizicianul deja nu-și mai văzuse fiul de peste 30 de ani.

Celălalt fiu al său, Hans Albert, a afirmat la un moment dat: „Probabil singurul proiect la care a renunțat vreodată am fost eu.”

Îți recomandăm și următoarele cărți despre acest subiect:

 • Cazul Eduard Einstein – Eduard Einstein a trăit toată viața în umbra tatălui său. Obsedat de părintele absent, fiul fizicianului a fost el însuși o mare absență: la 19 ani se îmbolnăvește de schizofrenie și rămâne internat până la moarte în clinica Burgholzli pentru alienații mintal, din Zurich. În tot acest timp, Albert Einstein îl vizitează o singură dată;


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu