Fața ascunsă a lui Albert Einstein: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”

Fața ascunsă a lui Albert Einstein „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”

Întreabă pe oricine despre realizările lui Albert Einstein și vei primi invariabil același răspuns: teoria relativității (cu toate că mulți nici măcar nu știu ce înseamnă această teorie).

Albert Einstein a conceput o teorie cuantică revoluționară a luminii, a contribuit la dovedirea existenței atomilor, a explicat mișcarea browniană, a schimbat radical concepția despre spațiu și timp și a conceput cea mai celebră ecuație din istoria științei.

În videoclipul de mai sus apare Albert Einstein în ipostaze familiale, neprotocolare: acasă, glumind, alături de soție.

Cea mai importantă parte din munca lui Albert Einstein a fost realizată într-un singur an – 1905 –, pe când marele fizician avea doar 26 de ani. Teoriile lui au avut un impact atât de mare asupra lumii științifice, încât toată lumea știa că va primi premiul Nobel la un moment dat.

Singura întrebare care se punea era pentru ce – și nu dacă – îi va fi acordată această distincție. În mod ironic, premiul i-a fost acordat în 1921, dar nu pentru teoria relativității.

Spre deosebire de Isaac Newton, Albert Einstein era charismatic, preocupat de echitatea socială și avea o familie. Dar, asemenea precursorului său singuratic, Einstein trăia într-o lume a ideilor, în propria sa minte.

Albert Einstein alături de soția sa
Albert Einstein alături de soția sa, Mileva Maric. Foto: Wikimedia

Desigur, fizicianul era un geniu, dar punctul său forte era capacitatea de a-i aloca muncii tot timpul și întreaga putere de concentrare. Deși a fost faimos, deși avea prieteni și o familie, Albert Einstein a fost mereu detașat de aceste lucruri lumești.

Firește, acest lucru i-a asigurat o carieră de succes. Dar succesul n-a fost plătit de Einstein, ci de familia sa.

„Ca gânditor, unul dintre punctele forte ale lui Einstein era capacitatea și înclinația de a se detașa de toate care-l distrăgeau, printre ele aflându-se și copiii și familia sa.” – Walter Isaacson

Einstein își trata soția ca pe un angajat indezirabil

Cu cât soția sa, Mileva Maric, sau copiii îi cereau atenția, cu atât se adâncea mai mult în muncă. Prin atitudine, Einstein și-a dus familia în pragul disperării. La un moment dat, chiar a declarat:

„Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia”.

În momentul în care căsnicia era pe punctul de a se destrăma, Einstein i-a prezentat soției sale un contract, în care detalia lucrurile pe care le așteaptă de la ea, dacă dorește ca mariajul să continue.

Iată clauzele acestui neobișnuit contract, prezentat în cartea lui Walter Isaacson, „Einstein. Viața și universul său”.

CONDIȚII:

  • A. Te vei asigura că:
    1. hainele mele sunt păstrate în ordine;
    2. primesc în fiecare zi trei mese în camera mea;
    3. dormitorul și biroul meu sunt curate și, în special, că nimeni altcineva nu-mi folosește biroul.
  • B. Vei renunța la orice relații personale cu mine, atâta timp cât ele nu sunt absolut necesare, din rațiuni sociale. În special, nu-mi vei cere:
    1. să stau cu tine acasă;
    2. să ies în oraș sau să călătoresc cu tine.
  • C. În relația cu mine, vei respecta următoarele:
    1. nu te vei aștepta la o relație intimă cu mine și nu-mi vei reproșa acest lucru de niciun fel;
    2. vei vorbi cu mine doar dacă ți-o voi cere;
    3. dacă ți-o cer, vei ieși din dormitorul sau biroul meu imediat, fără a protesta.
  • D. Te vei obliga să nu mă umilești în fața copiilor, verbal sau prin comportament.

Mileva a acceptat cu greu, dar a acceptat. Deloc surprinzător, căsătoria lor s-a destrămat într-un final din cauza atitudinii lui Albert Einstein și a repetatelor lui aventuri cu femei tinere.

Deși a fost un tată atent când copiii erau mici, odată cu trecerea anilor, Albert Einstein s-a retras tot mai mult în propria sa minte. După divorț, s-a văzut rar cu ei, concentrându-se doar pe muncă.

Fiul său, Eduard, s-a confruntat cu probleme psihice și a încercat să se sinucidă, sfârșind într-o clinică psihiatrică. Când Eduard Einstein a murit, fizicianul deja nu-și mai văzuse fiul de peste 30 de ani.

Celălalt fiu al său, Hans Albert, a afirmat la un moment dat:

„Probabil singurul proiect la care a renunțat vreodată am fost eu.”

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

8 comentarii la „Fața ascunsă a lui Albert Einstein: „Îmi tratez soția ca pe un angajat pe care nu-l pot concedia””

    • Un asemenea comentariu demonstreaza existenta complexului de inferioritate la om…desigur aprig sustinut prin conceptul de democratie pentru toti.Surprinzator mi se pare insa curajul celui ce citeste astfel de informatii, despre genii, pe care le pune desigur pe aceeasi treapta cu el. „Brava popor, halal sa-ti fie”, cum spunea conu` Iancu. De altfel, chiar tonul in care este oferita informatia despre viata conjugala a lui Einstein, este nepotrivit, el oferind „cititorului”, posibilitatea exprimarii in ton democratic, a oricarei traznai, in cazul de fata, un gen de „perla” de bacalaureat, autentic si atat de romanesc.

      • Einstein al vostru a fost departe de a fi un adevarat geniu. Citeste mai multe despre el si ai sa te convingi. Cum poti omule a crede ca lumina e formata din particule??? Si chiar mai mult de atat, ca ar avea o natura dualista, in timp ce ar fi particula ar fi si unda. Unda in ce??? O unda are trebuinta de un mediu. Aici care este mediul,Aether ul negat de Einstein si exponentii lui? Du te cu Einstein al vostru si cu religia voastra organizata, gresita si iluzorie. As spune eu mai multe despre acest „mare geniu” dar simt ca ar trebui sa tac.

  1. Atata vreme cat evidentul este negat, adica Aether-ul si faptul ca Universul este infinit, existenta a Unu Dumnezeu infinit si fara o forma definita, Universul condus de Legi -Ordine din haos- si faptul ca Universul este electric in natura, atata timp cat Adevaruri precum acestea care sunt intuitive sunt negate si inlocuite cu bazaconii matematice fara baza experimentala, stiinta voastra nu este altceva decat o farsa de prost gust.

Lasă un comentariu