Isaac Newton a fost unul dintre cei mai influenți savanți ai secolului XVII. A pus bazele fizicii moderne, însă un lucru pe care cei mai mulți nu îl cunosc este că Isaac Newton a fost și un adept al misticismului, cu un interes deosebit pentru alchimie.
Printre lucrările sale despre filosofie, astronomie și matematică a fost descoperită și traducerea unui text antic numit „tăblița de smarald” sau Tabula Smaragdina, care a fascinat alchimiștii și cercetătorii timp de sute de ani.

Tabula Smaragdina a fost deosebit de prețuită de alchimiștii europeni, care o considerau temelia disciplinei lor și a tradiției ermetice. Sursa originală a textului tăbliței de smarald este necunoscută.
Isaac Newton și tradiția ocultismului
Cu toate că îl indică drept autor pe Hermes Trismegistus (termenul grecesc Trismegistus sau Trismegistul înseamnă „de trei ori mare”), textul a apărut prima dată într-o carte scrisă în arabă, undeva între secolele VI și VIII.
A fost tradus în latină abia în secolul XII, iar mai apoi au apărut numeroase alte traduceri și interpretări. Lucrarea a fost considerată parte dintr-o serie întreagă de texte care conțin informații despre practica alchimiei și secretele universului.
Se spunea că în Tabula Smaragdina au fost încifrate cunoștințe-cheie despre univers. De altfel, cuvântul „ermetic” (cu sensul de etanș, impenetrabil își are originea aici, în numele lui Hermes).
Secretul antic al transmutației (transformarea unui element chimic în altul), taina longevității și cunoștințe despre legile funcționării cosmosului erau printre cele mai importante subiecte analizate în Tabula Smaragdina, potrivit interpretărilor tradiției alchimice.
Hermes Trismegistus (Grecia) – Thoth (Egipt)
O teorie promovată în cercurile alchimice ale Europei occidentale a fost că tăblițele de smarald au fost găsite în Marea Piramidă din Egipt.
Este posibil ca această idee să fi fost promovată în spiritul tradiției eleniste prin care zeul grec Hermes şi zeul egiptean Thoth au fost contopiți într-o singură entitate.
Din toată traducerea lui Newton, o propoziție iese în evidență mai mult decât oricare alta: „Trei este marele mister, iar acesta se trage din marele unu”. Numărul trei, așadar, ar fi cheia înțelegerii universului.
Cităm din traducerea lui Isaac Newton a textului din Tabula Smaragdina, păstrată în King’s College Library, la Universitatea Cambridge:
1. Acest adevăr fără falsitate, sigur, cel adevărat.
2. Ceea ce este dedesubt este la fel cu ceea ce este deasupra și ceea ce este deasupra este la fel cu ceea ce este dedesubt, pentru a constitui miracolul unui singur lucru.
3. La fel cum toate lucrurile au fost create din unul, prin contemplarea lui, astfel toate lucrurile își au nașterea din acest unic lucru prin adaptare.
4. Soarele este tatăl său, iar Luna îi este mamă.
5. Vântul l-a purtat în pântec, pământul l-a hrănit.
6. Tatăl tuturor perfecțiunilor din întreaga lume este aici.
7. Forța sau puterea sa este întreagă dacă este convertită în pământ. Va separa pământul de foc, subtilul de grosier, cu multă pricepere.
8. Urcă de la pământ către cer și apoi iarăși coboară către pământ și primește forța lucrurilor superioare și inferioare.
9. Prin aceasta înseamnă că vei avea gloria întregii lumi și astfel toate obscuritățile vor zbura de la tine.
Și descrierea criptică a proprietăților numerelor continuă:
10. Forța sa este deasupra tuturor forțelor, căci disipează fiecare lucru subtil și penetrează fiecare lucru solid.
11. Așa a fost lumea creată.
12. De aici sunt și vin adaptări admirabile și acestea sunt metodele (sau procesul).
13. Astfel sunt numit Hermes Trismegist („cel de trei ori încoronat”), având cele trei părți ale filosofiei întregii lumi.
14. Ceea ce am spus despre operația Soarelui este împlinit și încheiat.
Dacă te interesează cercetările lui Isaac Newton în domeniul ocultismului, accesează pagina despre Studiile oculte ale lui Isaac Newton.
Pentru și mai multe informații despre legătura dintre știință, ocultism, alchimie și Isaac Newton, îți recomandăm documentarul „Viața secretă a lui Isaac Newton”