10 demoni ridicoli din religiile lumii

Probabil la fel ca alte creaturi mitologice, demonii au fost imaginați de către strămoșii noștri cu scopul principal de a da vina pe ei pentru nenorocirile oamenilor. Acești demoni erau învinuiți pentru boli și pentru comiterea păcatelor.

Demonii serveau, de asemenea, drept avertisment și erau folosiți de adulți pentru a speria copiii și a-i face să fie ascultători. Deși cei mai mulți demoni sunt înspăimântători, unii dintrei ei sunt de-a dreptul ridicoli.

1

Titivillus

demoni
Foto: Wikimedia

Titivillus este adeseori numit „demonul patron al scribilor”. În zilele în care tiparnița nu fusese încă inventată, copiile cărților și ale documentelor trebuiau realizate de mână.

Acest lucru era îndeplinit de scribi profesioniști, care erau adeseori călugări în Scriptorium-ul mănăstirilor lor. Fireșe, era inevitabil să apară greșeli în procesul de redactare.

În loc să își asume erorile, călugării l-au inventat pe Titivillus. Greșelile scribului erau puse pe seama demonului, și acesta servea ca un avertisment pentru călugărul neatent.

Se spunea că Titivillus se plimba pe pământ în fiecare zi și colecționa erori ale scribilor, până când aduna destule greșeli cât să-și umple sacul de o mie de ori.

La sfârșitul fiecărei zi, Titivillus ducea sacul la diavol și fiecare greșeală era trecută într-o carte, în dreptul numelui călugărului care o făcuse.

Se credea că în ziua judecății de apoi, greșelile aveau să fie citite cu glas tare și imputate călugărului care le comisese.

2

Pugot

demoni
Foto: Pinterest

Pugot este un demon cu formă umană, fără cap, din regiunea filipineză Ilocos. Folclorul local menționează că demonul apare de obicei în locuri întunecate și în clădiri mari, nelocuite, sau în clădiri care sunt în stare de ruină.

La fel ca alți demoni, Pugot se poate transforma în mai multe spirite rele care au forme diferite, cum ar fi cele umane sau cele animale. Totuși, dacă se transformă în om, acesta va fi unul de mărime colosală.

Dacă se transformă într-un animal, Pugot ia de obicei forma unui cal, câine, porc sau pui. Interesant este faptul că se crede că Pugot are o slăbiciune pentru lenjeria intimă a femeilor.

3

Bushyasta

demoni
Foto: Pinterest

Bushyasta este un demon din mitologia zoroastriană, care îi slujește lui Ahriman. Se spune că demonul are un corp emaciat, mâini lungi și piele galbenă. Este adeseori descris ca fiind un „geniu malefic”.

Bushyasta este demonul letargiei, al trândăviei și procrastinării. De fapt, în fiecare zi înainte de răsărit, Bushyasta părăsește nordul și se afundă în întuneric, murmurând o incantație ciudată: „Continuați să dormiți, o, oameni! Continuați să dormiți, o, păcătoși! Continuați să dormiți și trăiți în păcat.”

Prin recitarea acestei incantații, Bushyasta speră să facă oamenii să doarmă, în loc să își îndeplinească obligațiile religioase. Totuși, la răsărit, demonul trebuie să își abandoneze planurile și să se întoarcă înapoi în întuneric.

4

Pishacha

demoni
Foto: Pinterest

În mitologia hindusă, Pishacha este un spirit rău, care bântuie cimitirele. Pishacha este un demon asemănător unui zombie, prin faptul că îi place să se înfrupte din carnea morților.

Se spune că înspăimântătorul demon are pielea neagră, ochi uriași bulbucați și roșii și vene umflate. Vorbește o limbă misterioasă, cunoscută drept Paischachi.

Lui Pishacha îi place să posede oameni vii, ceea ce cauzează tot felul de probleme pentru cel posedat, cum ar fi nebunia și boala. Totuși, se spune că poți preveni intrarea unui Pishacha în corpul tău prin practicarea anumitor cântări și mantre, precum și prin ofrande de mâncare și băutură.

5

Hantu Raya

demoni

Hantu Raya, sau „fantoma mare”, vine din folclorul din vestul Malaeziei. Este un tip de demon aerian care este legat de un practicant al magiei negre malaeziene, care îl alege pe demon drept slujitor.

Un practicant poate să primească Hantu Raya după ce face un pact cu un djinn (spirit) sau prin moștenire. Dacă demonul nu este dat mai departe unui nou practicant, va lua înfățișarea ultimului său stăpân și va bântui zona, în căutare de mâncare și de un nou stăpân.

De asemenea, dacă practicantul nu dă mai departe Hantu Raya înainte să moară, moartea sa va fi extrem de lungă și dureroasă.

Hantu Raya poate lua forma oricărui om sau obiect și va urma conștiincios ordinele stăpânului său. Dacă este lăsat de capul său, demonul va ataca pe oricine călătorește noaptea târziu și trece printr-o răscruce.

Pentru a împiedica un Hantu Raya să te posede, trebuie să îi dai în mod regulat ofrande de „acak”, un tip de prăjitură făcută din ouă, prăjituri de orez, pui prăjit și orez galben cu gluten.

6

Mukil-Res-Lemutti

demoni
Foto: Pinterest

Mukil-Res-Lemutti este demonul durerilor de cap, care își are originea în mitologia neo-asiriană și neo-babiloniană. Se spune că are corpul unui leu și capul, trunchiul, brațele și mâinile unui om.

De asemenea, se pare că poartă coiful cu coarne al divinităților. Mukil-Res-Lemutti se traduce prin „slujitorul cel rău”, „cel ce oferă nenorocire” și „cel ce deține capul răului”.

Mukil-Res-Lemutti cauzează nu numai dureri de cap, ci și o oscilație sălbatică a emoțiilor. Acestea pot să ducă uneori la moarte, după cum se poate vedea din diagnosticul unui medic antic:

„Dacă el râde fără oprire, mâna lui Mukil-Res-Lemutti; el va muri… dacă se bucură și este îngrozit, mâna lui Mukil-Res-Lemutti; el va muri… dacă se simte hărțuit, el va muri.”

7

Atahsaia

demoni
Foto: Pinterest

Atahsaia este un tip de demon gigantic care își are originea în tribul Zuni din sud-vestul Americii de Nord. Într-un fel, demonul este Bigfoot-ul original, și îi place să vâneze atât demoni, cât și oameni, ca să își procure hrană.

Totuși, activitatea preferată a demonului este să captureze și să mănânce femeile care s-au îndepărtat de satele lor. În timpul unui dans ceremonial special, cei din tribul Zuni folosesc figura lui Atahsaia pentru a-i speria pe copii și a-i face să-i asculte.

Se spune că Atahsaia are trunchiul la fel de mare ca al unui elan, o coamă de păr cenușiu de bizon și mâini atât de groase, încât monturile pumnilor lui par să aibă coarne.

În unele versiuni, părul de pe piept al lui Atahsaia este comparat cu țepii porcului spinos și se spune că mâinile lui sunt acoperite de solzi.  De asemenea, se spune că demonul are colți galbeni, iar ochii săi înspăimântători nu clipesc niciodată.

8

Reeri Yakka

demoni

Reeri Yakka, cunoscut și ca demonul sângelui, își are originea în folclorul singalez. Se spune că Reeri Yakka are fața unei maimuțe și corpul unui om. Demonul cu pielea roșie ca focul călărește un taur roșu.

Singalezii cred că demonul este responsabil pentru tot felul de boli, dar mai ales pentru cele care produc un flux de sânge din corp.

Se crede, de asemenea, că atunci când un om este pe moarte, Reeri Yakka este prezent printr-un avatar (o încarnare a oricărei ființe sau spirit) sau printr-o apariție numită „Avatarul Maru”.

De asemenea, demonul poate să ia înfățișarea morții, caz în care are dimensiunile unui pigmeu, duce într-o mână un cocoș, în cealaltă mână un ciomag și, în gură, cadavrul unui bărbat.

9

Jikininki

demoni
Foto: Pinterest

În budismul japonez, Jikininki sau „fantomele mâncătoare de oameni” sunt spirite ale oamenilor lacomi, egoiști sau fără Dumnezeu, care au fost blestemați după moarte să mănânce cadavre umane. Astfel, își petrec noaptea căutând cadavre proaspete și mâncăruri lăsate drept ofrandă pentru morți.

Uneori, Jikininki jefuiesc cadavrele de posesiuni valoroase, pe care apoi le folosesc pentru a mitui oficialii locali, iar aceștia îi lasă în pace. Se spune că Jikininki se aseamănă cu cadavrele în descompunere.

Se crede că orice muritor care îi vede este paralizat de frică. Totuși, unii cred că Jikininki au abilitatea de a se deghiza în ființe umane normale și chiar că duc vieți obișnuite în timpul zilei.

10

Mammon

demoni
Foto: Pinterest

Potrivit teologiei creștine, Mammon este demonul lăcomiei, care are puterea de a inspira invidie și poftă trupească. Aflat sub controlul lui Mammon, chiar și un om bun poate fi corupt.

Se spune că, odată ce ai căzut sub vraja lui Mammon, vei deveni obsedat de lucrul cu care el încearcă să te ispitească.

Nu există o imagine clară a lui Mammon. Unii și l-au imaginat ca un demon uriaș, în timp ce alții au susținut că seamănă cu un împărat glorios, ca Iulius Cezar. Alții credeau că era un bătrân malefic, care se putea ascunde cu ușurință în mulțime.

În Evul Mediu, mulți credeau că Mammon era o zeitate malefică. Capii Bisericii au luat notă de puterea lui și îl vedeau ca pe un stăpân puternic, numindu-l unul dintre „cei șapte prinți ai iadului”.

Unii teologi au estimat chiar că Mammon avea până la 6.600.000 de demoni sub controlul său!

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu