Kupata, câinele maidanez care ajută copiii să traverseze strada

Un câine fără stăpân a devenit o adevărată vedetă internațională după ce un videoclip în care apare ajutând un grup de copii să treacă strada a devenit viral.

De parcă ar fi un ciobănesc care își protejează turma, câinele latră la mașinile care nu opresc la trecerea pentru pietoni în timp ce copiii traversează spre un parc.

În imaginile încărcate pe Facebook – și care au deja mai mult de 24 de milioane de vizualizări – se poate vedea cum câinele, poreclit Kupata („Cârnăciorul”), sare în fața mașinilor și latră pentru a-i forța pe șoferi să oprească, în timp ce copiii încep să traverseze strada spre un parc din orașul georgian Batumi.

Foto: Facebook / Beka Tsinadze

În vârstă de aproximativ patru ani, câinele curajos trăiește în apropierea unui bloc de lângă parc, iar „ajutorul acordat copiilor la traversarea străzii a devenit activitatea lui preferată”, spun locatarii.

„Uneori îi așteaptă pe copii chiar și o oră. Îi așteaptă zilnic la trecerea de pietoni. Nu a lipsit nicio zi. Vecinii au grijă de el, iar copiii îl iubesc. Îl cheamă Kupata fiindcă este hrănit bine și este gras ca un kupata (cârnăcior)”, a declarat o femeie din cartierul georgian pe străzile căruia trăiește câinele.

Atitudinea animalului i-a adus și un premiu, acordat de Departamentul de Turism din regiunea Adjara, din care face parte Batumi.

Autoritățile au creat pentru Kupata un adăpost cu o stea care amintește de Walk of Fame de la Hollywood. „People’s Choice” („Alegerea publicului”) este mesajul inscripționat în georgiană și în engleză pe steaua a câinelui fără stăpân.

„Faimosul Kupata are acum propria sa casă. Această decizie a fost luată în semn de recunoștință pentru câine, pentru activitatea de protecție și pentru comportamentul său exemplar”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina Facebook a autorității pentru turism din Adjara.

În plus, admiratorii câinelui au creat o pagină Facebook unde încarcă înregistrări video cu activitatea câinelui. În prezent, Kupata are aproximativ 8.000 de urmăritori pe internet.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Kupata, câinele maidanez care ajută copiii să traverseze strada”

  1. Momentul ala cand un caine este mai destept decat un oras intreg 🙂
    Ah, din comentariile mele reiese ori depresie ori ca mi-am pierdut credinta in omenire. Imi plac cel mai mult introvertitii si oamenii spirituali 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu