„Copacii lunari”: Arborii crescuți din semințe care au fost în spațiul cosmic

Începând cu anul 1977, cei care vizitează Centrul de Zbor Spațial Goddard, un laborator de cercetare al NASA, sunt întâmpinați de un sicomor cu o poveste fascinantă.

Arată ca orice alt arbore din această specie, însă provine din semințe care au călătorit în spațiul cosmic.

Sicomorul de la NASA
Sicomorul de la Centrul de Zbor Spațial Goddard. Foto: National Geographic

Sicomorul de la centrul NASA este doar unul dintre așa-zișii „copaci lunari” care există la ora actuală în lume și care au crescut din semințele transportate în spațiu de astronautul Stuart Roosa în timpul misiunii Apollo 14.

Semințele au orbitat Luna de 34 de ori

În 1971, când a fost lansat Apollo 14, Roosa avea asupra sa aproximativ 500 de semințe de copaci. A fost pilotul modulului de comandă și nu a părăsit nava pe tot parcursul misiunii.

Astfel, semințele care erau în grija lui Roosa au orbitat Luna de 34 de ori, înainte să se întoarcă pe Pământ.

Parte experiment științific, parte operațiune de relații publice, proiectul „copacilor lunari” a fost o colaborare între NASA și Serviciului Forestier american.

Înainte de a deveni astronaut, Roosa fusese pompier-parașutist în cadrul Seviciului Forestier. Participarea lui la misiune populariza Serviciul, pe de o parte, și le oferea oamenilor de știință posibilitatea de a răspunde la o întrebare importantă: cum afectează microgravitația plantele?

Stuart Roosa seminte
Stuart Roosa (dreapta) ținând în mână o capsulă cu semințe. Foto: Serviciul Forestier din SUA

După ce Apollo 14 s-a întors pe Pământ, semințele au intrat în carantină împreună cu echipajul. Carantina avea rolul de a preveni răspândirea pe Terra a eventualilor microbi de pe Lună.

Doar 50 de arbori pot fi identificați astăzi

După ce carantina s-a încheiat, oamenii de știință au pus semințele la germinat, iar apoi au studiat lăstarii care au crescut din ele.

„La acea vreme, nimeni nu știa sigur dacă imponderabilitatea sau expunerea la radiații afectează semințele. Oamenii de știință au crescut copaci normali lângă fiecare «copac lunar», pentru a vedea dacă cresc diferit. Nu au găsit nimic”, a explicat astronautul David Williams pentru Wired Magazine.

Mulți dintre acești copaci au fost plantați cu ocazia bicentenarului SUA din 1976, la Casa Albă, în campusurile mai multor universități și în alte puncte importante de pe teritoriul țării.

Câteva semințe au fost făcute cadou altor țări, precum Brazilia, Elveția și Japonia. Din păcate, nu a fost ținută o evidență a tuturor locurilor în care au fost plantați arborii, astfel că astăzi pot fi identificați doar 50 de „copaci lunari” în întreaga lume.


În continuare, te invităm să citești povestea lui Eugene Shoemaker, singurul om care a fost înmormântat pe Lună. Apoi, află mai multe despre planul secret al SUA de a detona bomba atomică pe Lună.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu