8 dintre cele mai periculoase otrăvuri cunoscute

O otravă este o substanță care cauzează moartea sau rănirea atunci când este ingerată, inhalată sau absorbită în corp. Conform acestei definiții, orice substanță poate fi otravă. De exemplu, dacă bei prea multă apă, mori; depinde de doză.

În acest articol, însă, ne concentrăm pe otrăvurile care sunt mortale chiar și în doze extrem de mici. De ce ar avea cineva nevoie de o astfel de listă?

Poate fi utilă dacă scrii un roman polițist, dacă crezi că cineva vrea să îți facă de petrecanie sau pur și simplu dacă vrei să îți satisfaci curiozitatea.

Majoritatea otrăvurilor mortale sunt neurotoxine. Moartea survine de obicei din cauza sufocării atunci când mușchii persoanei afectate paralizează, iar victima nu mai poate respira.

Deși toate otrăvurile de pe această listă sunt mortale, unele permit recuperarea victimei, dacă aceasta primește primul ajutor sau asistență medicală profesională.

1

Ricina

Foto: Kazakov / Getty Images

Ricina este o otravă mortală care provine din semințele de ricin. O doză de mărimea unui singur bob de nisip este suficientă pentru a ucide, după cum explică pentru thoughtco.com Anne Marie Helmenstine, doctor în chimie.

Toxina funcționează prin dezactivarea ribozomilor și oprirea producției de proteine, care este letală. Nu există antidot pentru această otravă, deși poți supraviețui dacă doza este suficient de mică.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Ricina a fost folosită pentru asasinarea scriitorului bulgar Georgi Markov în 1978. Deși este puțin probabil să găsești ricină purificată, toxina se găsește în semințele plantei de ricin (însă nu și în ulei).

Înghițirea semințelor întregi nu te va otrăvi, dar copiii și animalele de companie trebuie ținuți departe de ele, deoarece mestecarea lor poate elibera toxine.

2

Toxina botulinică (Botox)

Foto: Adam Gault / Getty Images

Bacteria Clostridium botulinum produce o neurotoxină mortală numită botulinum. Dacă sunt ingerate bacteriile, se poate produce otrăvirea (botulism). Te poți îmbolnăvi de botulism consumând carne stricată sau alimente din cutii sigilate necorespunzător.

În cel mai bun caz, se instalează durerea și paralizia musculară temporară. Paralizia severă, în schimb, poate duce la blocarea respirației, provocând moartea.

Aceeași toxină se găsește și în Botox, folosită în industria cosmetică. În acest caz, se injectează în doze mici pentru a încremeni mușchii, reducând la minimum ridurile. Botoxul atacă neurotransmițătorii, astfel încât mușchii contractați nu se mai pot relaxa.

3

Tetradotoxina

Foto:  Jeff Rotman / Getty Images

Tetradotoxina sau TTX este o neurotoxină puternică care oprește semnalele nervoase transmise de creier corpului, blocând canalele de sodiu. O doză mică poate provoca anularea simțului pipăitului și paralizia, dar dozele mai mari paralizează mușchii necesari pentru susținerea respirației.

Este nevoie de aproximativ șase ore pentru a atinge efectul maxim, dar odată ce diafragma se oprește, plămânii nu mai funcționează și urmează moartea.

Atunci când otrava provoacă bătăi neregulate ale inimii, moartea survine imediat.

Cum te expui la tetradotoxină? Consumând carnea peștelui balon (o delicatesă pe care japonezii o numesc fugu). Dacă organele care conțin toxina sunt perforate la îndepărtare, preparatul este mortal.

Fugu nu este singurul animal care are o astfel de toxină. Tetradotoxina se găsește și în caracatițe, viermi lați, stele de mare, broaște și tritoni. Indiferent cum ajunge în organism, inhalată, ingerată sau absorbită direct în sânge printr-o tăietură, TTX este letală.

4

Batracotoxina

Dintre toate toxinele de pe această listă, batracotoxina este cel mai puțin probabil să facă victime în rândul oamenilor de rând (cu excepția cazului în care locuiești într-o pădure tropicală).

Otrava se găsește pe pielea broaștelor otrăvitoare, însă nu broaștele în sine sunt sursa toxinei. Aceasta provine din hrana pe care o mănâncă.

Foto: David Tipling / Getty Images

Cantitatea de substanță chimică depinde de specia de broaște. Broasca aurie otrăvitoare din Columbia are o toxină atât de puternică, încât prin simpla atingere a pielii animalului te expui la otravă suficientă pentru uciderea a 20 de oameni.

Otrava este o neurotoxină care interferează cu funcționarea canalelor de sodiu. Rezultatul este paralizia, apoi urmează moartea rapidă. Nu există antidot pentru batracotoxină.

5

Amatoxina

Foto: Sven Zacek / Getty Images

Amatoxina este otrava mortală secretată de ciupercile Amanita, cum ar fi muscărița. Ingerând o singură ciupercă te supui unui pericol mortal.

De aceea, chiar dacă nu este cea mai periculoasă substanță chimică din această listă, este una cu care ai toate șansele să intri în contact plimbându-te prin pădure (mai ales dacă îți place să culegi ciuperci sălbatice).

Amatoxina atacă rinichii și ficatul. În cele din urmă, vătămările duc la comă și la moarte (care nu este rapidă, spre chinul celor care ajung să sfârșească astfel).

6

Cianura

Cianura este o otravă mortală care se leagă de fierul din sânge, împiedicând transportul de oxigen către celule. O doză letală ucide în câteva minute.

Foto: Getty Images

Totuși, această toxină este atât de comună în natură, încât organismul o poate neutraliza atunci când are de-a face cu doze mici. Cianura se găsește în semințele de mere, cireșe, migdale și caise.

Cianura de hidrogen este o armă chimică. Se spune că miroase a migdale, deși adevărul este că mirosul specific al migdalelor este dat de cianură.

7

Stricnina

Stricnina este o otravă naturală, obținută în principal din semințe ale arborelui Strychnos nux-vomica. Este o neurotoxină care acționează asupra nervilor spinali, făcându-le pe victime să se contorsioneze.

Foto: Ion-Bogdan Dumitrescu/ Getty Images

Este disponibilă ca otravă pentru uciderea rozătoarelor. Este periculos de utilizat, deoarece prezintă un risc major pentru copii și pentru animalele de companie.

8

Poloniul

Deși există mult mai mulți compuși care ar putea ajunge cu ușurință pe această listă, trebuie spus că unele elemente chimice sunt deosebit de toxice.

Foto: Hugh Rooney /Eye Ubiquitous / Getty Images

Plumbul și mercurul intră în această categorie. Nu există o expunere „sigură” la plumb, în ​​timp ce mercurul este mult mai nociv în formă organică decât ca element pur.

În schimb, poloniul și alte elemente radioactive au impact dublu. Elementul în sine este toxic, iar radioactivitatea descompune țesuturile corpului.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Doza letală a acestui element este mult mai mică decât cea a oricărei alte toxine de pe această listă. Ingerarea unei cantități de doar 1/7.000 de miliarde dintr-un gram este suficientă pentru a ucide un om.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu