10 arme incredibile scornite de om de-a lungul istoriei

Se spune că nevoia este mama invențiilor. De-a lungul secolelor, oamenii au găsit nenumărate căi de a se apăra de armele îndreptate împotriva lor. Din acest motiv, armele au evoluat constant de-a lungul istoriei omenirii, însă scopul lor a rămas mereu același: să ucidă.

Însă oamenii găsesc uneori o ingeniozitate perversă atunci când vine vorba să-și omoare aproapele. Te invităm să descoperi în acest articol câteva dintre cele mai ingenioase instrumente criminale din lume.

1

Câinii kamikaze din URSS

arme caini sinucigasi
Foto: Back in USSR

Iubitorii de câini ar putea dori să sară peste acest paragraf. În Al Doilea Război Mondial, sovieticii au antrenat câini care să îndeplinească diverse sarcini. Unii erau curieri, alții erau folosiți la detectarea de bombe.

La un moment dat, rușii au început să folosească animalele și pentru a cauza distrugeri. Au dresat animalele (cu bombe atașate de corp) să alerge spre blindatele și tranșeele inamice, unde să sară în aer.

Proiectul câinilor antitanc a părut viabil, până când s-a constat că patrupedele, speriate de împușcături, se întorceau cu viteză și explodau în tabăra rusă, ucigând propriii soldați.

2

Tunurile germane Gustav cel Greu și Dora

arme gustav si dora
Foto: Pinterest

Adolf Hitler și-a dorit cu ardoare să cucerească Franța. Unul dintre planurile sale, în final abandonat, era să străpungă linia Maginot, un șir de fortificații de beton, menite să împiedice invaziile inamice. Pentru a distruge fortificațiile, germanii au creat cele mai mari tunuri construite vreodată, botezate Gustav cel Greu și Dora.

Tunurile cântăreau 1.344 de tone și, deși au fost montate pe calea ferată, ele nu puteau fi mutate deoarece exista riscul să rupă liniile. De asemenea, aveau o precizie ridicol de mică.

Din aceste motive, aceste mașini de ucis au fost utilizate foarte puțin. Tunul Gustav a fost capturat de Aliați, însă naziștii au reușit să dezmembreze tunul Dora înainte ca sovieticii să pună mâna pe el.

3

Focul grecesc

arme focul grecesc
Foto: HypeScience

Deosebit de util în special pe mare, focul grecesc a fost o armă incendiară folosită de grecii bizantini împotriva navelor arabe. Folosit pentru a da foc navelor inamice, focul grecesc consta într-un amestec inflamabil, lansat dintr-o armă aruncătoare de flăcări.

Rețeta succesului acestei teribile arme este un secret foarte bine păzit de secole. Nici până astăzi nu au fost descoperite manuscrise cu instrucțiunile de preparare a focului grecesc.

4

Pistolul-ruj

arme pistolul ruj
Foto: Busy

Pistolul-ruj pare o invenție din filmele cu James Bond și alți spioni celebri. A fost utilizat de femeile care au spionat pentru sovietici în timpul Războiului Rece. Încărcătorul avea doar 4.5 mm și avea loc pentru un singur glonț.

Femeia care mânuia o astfel de armă avea o singură șansă pentru a-și împușca victima și trebuia să facă acest lucru de la o distanță mică. Deloc întâmplător, pistolul-ruj mai era numit și „sărutul morții”.

5

Pistolul-muzicuță

arme istolul muzicuta
Foto: List25

Pistolul-muzicuță a fost una dintre primele arme de capacitate mare, cu magazia de gloanțe așezată pe orizontală. Cel mai vechi exemplu de pistol-muzicuță este cel creat de inventatorul elvețian Welten în 1742.

Bineînțeles, din motive de design neinspirat, a fost o armă nu tocmai practică și nu a fost folosită prea mult.

6

Vespa 150 TAP, scuterul antitanc

arme vespa
Foto: Wikimedia

Vespa 150 TAP au fost proiectate de armata franceză pentru a fi folosite împotriva gherilelor din Algeria anilor ’50. Scuterele erau parașutate, iar apoi erau preluate de soldați, care le foloseau pe front ca echipament de artilerie.

Tunul montat pe scuter era un M20, care putea străpunge blindaje. Această armă s-a dovedit eficientă împotriva tancurilor și bazelor fortificate ale gherilelor algeriene.

7

Bombele cu lilieci

arme liclieci
Foto: Military Machine

Această armă a fost proiectată de SUA pentru a fi folosită în cel de-Al Doilea Război Mondial. Numele nu a fost ales întâmplător: arma chiar funcționa cu lilieci vii.

Cuștile, care erau umplute cu lilieci de care erau prinse mici încărcături explozive, urmau să fie lansate asupra unor orașe din Japonia.

La un moment dat în timpul nopții, bombele urmau să explodeze, provocând incendii și arzând din temelii orașele (cu case construite pe atunci mai ales din lemn și hârtie de orez).

Armata SUA a testat această bombă și a consemnat că funcționează bine. Cu toate acestea, la un moment dat toate cheltuielile de cercetare au fost canalizate către bomba atomică, astfel că proiectul bombelor cu lilieci a fost suspendat.

8

Umbrela bulgărească

arme umbrela bulgareasca
Foto: Pinterest

O altă armă secretă din lumea spionajului a fost așa-zisa umbrelă bulgărească, proiectată de KGB. A devenit cunoscută în toată lumea după asasinarea lui Georgi Markov, un disident bulgar exilat în Occident.

Arma a fost gândită ca un pistol cu proiectil cu otravă, mascat în umbrelă. Victima putea fi împușcată în plină stradă, fără zgomot și fără să simtă o durere prea mare. Proiectilul cu ricin era minuscul, astfel că victima murea otrăvită în câteva zile.

9

CROWS

arme crows
Foto: Army News

CROWS, un dispozitiv electronic operat de la distanță, ne introduce în lumea așa-numitului război avansat sau sofisticat. La fel ca dronele, aceste vehicule de teren sunt operate de la distanță și au o mulțime de funcționalități.

Printre acestea se numără: detonarea minelor sau a bombelor, efectuarea de misiuni de cercetare și lansarea de atacuri asupra inamicului.

10

Arme pe patru picioare - Animalele robotice

arme animale robotice
Foto: Pinterest

Compania Boston Dynamics a proiectat, în ultimii ani, diverse modele de roboți care seamănă cu animalele. Multe dintre aceste mașinării sunt făcute să fie utilizate în misiuni militare.

Unii roboți seamănă cu animale mari de povară și sunt proiectați să care echipamente grele, făcând față cu brio terenului accidentat. Alți roboți seamănă cu câinii sau gheparzii, pot fi dotați cu arme ușoare, iar rolul lor este să se deplaseze cât mai rapid pe câmpul de luptă.

Din videoclipul următor îți poți face o idee despre ce ar însemna o întâlnire cu un astfel de „animal”.


Te fascinează subiectul? Descoperă și 15 metode de tortură care demonstrează că omul e o bestie.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „10 arme incredibile scornite de om de-a lungul istoriei”

 1. Textul de la bomba cu lilieci este lipsit de logica, asta ca sa fiu bland.Este bomba incendiara sau bomba bacteriologica ? Daca tot explodeaza si incendiaza,ce rost mai au bietii lilieci… Foarte confuz !

  Răspunde
  • O bomba fie ea si inteligenta cade intr-un perimetru bine stabilit.
   In cazul bombei cu lilieci era luata in considerare regula miscarii browniene a liliecilor, fiecare plecand in directie diferita (teoretic). Astfel pagubele erau masive prin incendierea de perimetre multiple.
   simplu

   Răspunde
 2. Ba textul este foarte clar.
  Este vorba de lilieci kamikadze, la fel cum fusesera cainii kamikadze ai rusilor, descrisi ceva mai sus.
  Liliecii aveu o incarcatura de materiale pirotehnice, menite sa dea foc caselor japoneze, realizate im majoritate din lemn si hartie de orez

  Răspunde
 3. Foarte sensibili robotii. Cel mare si negru de la final abia poate sa-si sustina propria greutate ce sa mai zic marfa. Imi pare tare rau ca nu s-a perfectionat Tranzistorul ca element de circuit. Pur si simplu se arde mult prea repede, nu rezista la supratensiuni, suprecurenti, nu rezista la temperatura mare, se distruge daca au loc descarcari electrostatice(dielectrice)…. in schimb se investesc miliarde in computere, robori, masini electrice, microelectronica…. etc. Pacat ca lumea asta e atat de superficiala. Nici macar intelese nu sunt elementele astea. Se discuta niste aberatii extrem de greu de inghitit, ce sa mai zic digerat. Goluri umplute de electroni… niste prostii. Intr-un almanah Stiinta Pentru Toti de prin anii 2000, domnul Vasile Obreja care la vremea respectiva era cercetator in domeniul electronicii, sublinia faptul ca scurgerile care cauzeaza supratemperatura jonctiunii elementului semiconductor, au loc la suprafata materialului, nu in profunzimea sa. In profunzime acesta ar fi uniform, la suprafata exista imperfectiuni de fabricatie. Cand lucra pentru PCR la IPRS Baneasa, dezvoltase o metoda de reducere a curentilor ‘de suprafata’ printr-un proces tehnologic industrial de acoperire a materialului semiconductor cu un strat de sticla. Spunea ca astfel de tranzistori dezvoltati de dumnealui au atins tensiuni si de 1000V Colector-Emitor. Fascinant. Iar la 30 de ani mai tarziu IPRS Baneasa…. nu mai este. Decat niste pietre si zidul parca….

  Răspunde

Lasă un comentariu