Fugu, delicatesa de 1.200 de ori mai toxică decât cianura

Te-ar tenta să încerci un fel de mâncare care te-ar poate ucide? Te-ai expune unui asemenea risc doar pentru a gusta una dintre cele mai faimoase delicatese din lume?

Cei mai mulți oameni ar răspunde negativ la asemenea întrebări, dar japonezii sunt altfel. În Japonia, este la mare căutare o delicatesă cunoscută drept Fugu. Este un pește-balon foarte toxic, pe care îl poți comanda doar în anumite restaurante.

Mii de oameni au fost uciși de Fugu

Fugu 01
Așa arată cel mai otrăvitor pește din lume. Foto: Getty Images

Otrava conținută de acest pește este atât de puternică, încât un singur exemplar ar putea ucide până la 30 de oameni.

Tetrodotoxina face ca peștele să aibă un gust neplăcut și este letală pentru prădătorii care încearcă să „guste” din peștele-balon. Pentru organismul uman, neurotoxina poate fi de până la 1.200 de ori mai puternică decât cianura.

Fugu este o delicatesă căutată de mulți, însă, din cauza prețului ridicat, nu toată lumea și-o permite. O felie de Fugu poate costa între 20 și 50 de dolari.

O masă obișnuită, alcătuită din opt felii medii de pește, poate costa între 100 și 200 de dolari. Peștele arată inofensiv și este atât de „urât”, încât lumea îl consideră chiar simpatic.

Însă acest pește a fost responsabil de mii de morți în Japonia, de-a lungul anilor. Între 1945 și 1975, peștele-balon a ucis peste 2.500 de oameni.

Simptomele intoxicației cu tetrodotoxină încep cu amorțirea limbii și a buzelor, apoi se declanșează dureri de cap, amețeli și vărsături.

În cele mai grave cazuri, ritmul cardiac crește dramatic odată cu scăderea tensiunii arteriale, iar victimele prezintă paralizie musculară și probleme cu respirația.

Decesele cauzate de această otravă apar, în general, din cauza insuficienței respiratorii, ca urmare a încetării contracțiilor mușchilor diafragmei și survin în termen de șase ore de la ingerare.

Însă cei care supraviețuiesc primelor 24 de ore după otrăvire se recuperează, de cele mai multe ori.

Bucătarii Fugu au nevoie de o licență specială

Fugu 02 foto
Nu oricine poate găti această delicatesă. Foto: Getty Images

După valul de victime, la jumătatea anilor ’70, legislația s-a schimbat. Astfel, numai bucătarii care au licență și sunt special pregătiți au voie să gătească și să servească acest pește mortal.

Timp de doi ani, bucătarii trebuie să urmeze un curs pe lângă un bucătar experimentat.

Apoi, urmează alte câteva luni de studiu, pentru a obține licența. După ce au fost impuse aceste măsuri, numărul oamenilor care au murit după ce au mâncat Fugu a scăzut semnificativ.

Astăzi, din cauza acestui fel de mâncare mor anual, în medie, trei persoane. Și aceste morți sunt cauzate de faptul că peștele este gătit acasă de persoane care nu știu cum să îl prepare.

Cum se prepară, de fapt

Fugu 03 foto
Deși sunt în pericol să moară, mulți japonezi spun că Fugu merită riscul. Foto: Getty Images

Procedura de pregătire a acestei delicatese este migăloasă și necesită mult timp. Bucătarul trebuie să țină peștele în viață de-a lungul celei mai mari părți a procesului.

Cel care prepară peștele începe prin a tăia părțile veninoase ale animalului. Acestea sunt înotătoarele, pielea, ochii și organele interne.

Apoi, timp de 30 de minute, bucătarul spală și clătește celelalte părți ale peștelui, ca să se asigure că nu rămân urme de sânge, care conține tetrodotoxină (interesant este că, pentru Fugu, tetrodoxina acționează ca un calmant).

După ce a îndepărtat toate părțile veninoase ale peștelui, bucătarul taie în felii subțiri bucățile rămase.

Apoi, le aranjează pe o farfurie, în forma unei flori de crizantemă. Acest aranjament este oarecum ironic, deoarece crizantema este floarea morții în cultura japoneză.

Împăratul Japoniei nu are voie să se înfrupte din această delicatesă. Se consideră că ar fi prea riscant pentru el, chiar dacă masa i-ar fi pregătită de cel mai bun bucătar din Japonia.

În videoclipul următor se poate vedea cum decurge procesul de preparare a unui pește Fugu.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „Fugu, delicatesa de 1.200 de ori mai toxică decât cianura”

Lasă un comentariu