VIDEO Moartea din farfurie – Fugu, peștele toxic, marea delicatesă din Japonia

Te-ar tenta să încerci un fel de mâncare care te poate ucide? Te-ai expune unui asemenea risc doar pentru a gusta una dintre cele mai mari delicatese din lume?

În mod normal, mulți oameni ar răspunde cu „nu” la asemenea întrebări. Dar japonezii sunt altfel. În Japonia, este la mare căutare o delicatesă cunoscută drept Fugu.

Fugu este un pește-balon, foarte otrăvitor, pe care îl poți comanda doar în anumite restaurante.

Mii de oameni au fost uciși de Fugu

Fugu 01
Așa arată cel mai otrăvitor pește din lume

Otrava conținută de acest pește este atât de puternică, încât un singur exemplar ar putea ucide până la 30 de oameni. Aparent, otrava pe care o conține, tetrodotoxina, este de peste 1.000 de ori mai otrăvitoare decât cianura.

Fugu este o delicatesă căutată de mulți, însă, din cauza prețului ridicat, nu toată lumea și-o permite. O felie de Fugu poate costa între 20 și 50 de dolari.

O masă obișnuită, alcătuită din opt felii medii de pește, poate costa între 100 și 200 de dolari. Peștele arată inofensiv și este atât de urât, încât lumea îl consideră chiar simpatic.

Însă acest pește a fost responsabil de mii de morți în Japonia, de-a lungul anilor. Între 1945 și 1975, peștele-balon a ucis peste 2.500 de oameni. După aceea, legislația s-a schimbat.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Bucătarii Fugu au nevoie de o licență specială

Fugu 02 foto
Nu oricine poate găti această delicatesă

Astfel, numai bucătarii care au licență și sunt special pregătiți au voie să gătească și să servească acest pește mortal. Timp de doi ani, bucătarii trebuie să urmeze un curs pe lângă un bucătar experimentat.

Apoi, urmează câteva luni de studiu intens, pentru a obține licența. După ce au fost impuse aceste măsuri, numărul oamenilor care au murit după ce au mâncat Fugu a scăzut semnificativ.

Astăzi, din cauza acestui fel de mâncare mor anual, în medie, trei persoane. Și aceste morți sun cauzate de faptul că unii oameni, care nu sunt instruiți cum trebuie, gătesc acest pește acasă.

Cum se prepară

Fugu 03 foto
Deși sunt în pericol să moară, mulți japonezi spun că Fugu merită riscul

Procedura de pregătire a acestei delicatese este migăloasă și necesită mult timp. Bucătarul trebuie să țină peștele în viață de-a lungul celei mai mari părți a procesului.

Cel care prepară peștele începe prin a îndepărta prin tăiere părțile otrăvitoare ale animalului. Acestea sunt înotătoarele, pielea, ochii și organele interne.

Apoi, timp de 30 de minute, bucătarul spală și clătește celelalte părți ale peștelui, ca să se asigure că nu rămân urme de sânge.

Aceasta, deoarece și sângele conține tetrodotoxină. După ce a îndepărtat toate părțile otrăvitoare ale peștelui, bucătarul taie în felii subțiri bucățile rămase.

Apoi, le aranjează pe o farfurie, în forma unei flori de crizantemă. Acest aranjament este oarecum ironic, deoarece crizantema este floarea morții în cultura japoneză.

Așa cum era de așteptat, Împăratul Japoniei nu are voie să se înfrupte din această delicatesă. Ar fi prea riscant pentru el, chiar dacă masa i-ar fi pregătită de cel mai bun bucătar din Japonia.

În videoclipul următor se poate vedea cum decurge procesul de preparare a unui pește Fugu.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu