Moartea din farfurie: Fugu, peștele toxic, marea delicatesă din Japonia

Te-ar tenta să încerci un fel de mâncare care te poate ucide? Te-ai expune unui asemenea risc doar pentru a gusta una dintre cele mai mari delicatese din lume? Cei mai mulți oameni ar răspunde negativ la asemenea întrebări.

Dar japonezii sunt altfel. În Japonia, este la mare căutare o delicatesă cunoscută drept Fugu. Acesta este un pește-balon foarte toxic, pe care îl poți comanda doar în anumite restaurante.

Mii de oameni au fost uciși de Fugu

Fugu 01
Așa arată cel mai otrăvitor pește din lume. Foto: Getty Images

Otrava conținută de acest pește este atât de puternică, încât un singur exemplar ar putea ucide până la 30 de oameni. Tetrodotoxina este de  1.000 de ori mai otrăvitoare decât cianura.

Fugu este o delicatesă căutată de mulți, însă, din cauza prețului ridicat, nu toată lumea și-o permite. O felie de Fugu poate costa între 20 și 50 de dolari.

O masă obișnuită, alcătuită din opt felii medii de pește, poate costa între 100 și 200 de dolari. Peștele arată inofensiv și este atât de „urât”, încât lumea îl consideră chiar simpatic.

Însă acest pește a fost responsabil de mii de morți în Japonia, de-a lungul anilor. Între 1945 și 1975, peștele-balon a ucis peste 2.500 de oameni. Ulterior, legislația s-a schimbat.

Bucătarii Fugu au nevoie de o licență specială

Fugu 02 foto
Nu oricine poate găti această delicatesă.Foto: Getty Images

Astfel, numai bucătarii care au licență și sunt special pregătiți au voie să gătească și să servească acest pește mortal. Timp de doi ani, bucătarii trebuie să urmeze un curs pe lângă un bucătar experimentat.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Apoi, urmează câteva luni de studiu intens, pentru a obține licența. După ce au fost impuse aceste măsuri, numărul oamenilor care au murit după ce au mâncat Fugu a scăzut semnificativ.

Astăzi, din cauza acestui fel de mâncare mor anual, în medie, trei persoane. Și aceste morți sunt cauzate de faptul că peștele este gătit acasă de persoane care nu știu cum să îl prepare.

Cum se prepară, de fapt

Fugu 03 foto
Deși sunt în pericol să moară, mulți japonezi spun că Fugu merită riscul. Foto: Getty Images

Procedura de pregătire a acestei delicatese este migăloasă și necesită mult timp. Bucătarul trebuie să țină peștele în viață de-a lungul celei mai mari părți a procesului.

Cel care prepară peștele începe prin a tăia părțile veninoase ale animalului. Acestea sunt înotătoarele, pielea, ochii și organele interne.

Apoi, timp de 30 de minute, bucătarul spală și clătește celelalte părți ale peștelui, ca să se asigure că nu rămân urme de sânge, care conține tetrodotoxină.

După ce a îndepărtat toate părțile veninoase ale peștelui, bucătarul taie în felii subțiri bucățile rămase.

Apoi, le aranjează pe o farfurie, în forma unei flori de crizantemă. Acest aranjament este oarecum ironic, deoarece crizantema este floarea morții în cultura japoneză.

Împăratul Japoniei nu are voie să se înfrupte din această delicatesă. Se consideră că ar fi prea riscant pentru el, chiar dacă masa i-ar fi pregătită de cel mai bun bucătar din Japonia.

În videoclipul următor se poate vedea cum decurge procesul de preparare a unui pește Fugu.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu