Arkup, casa plutitoare. Se ridică pe piloni la 10 metri peste mare

„Casa pe valuri plutește ușor…” Dacă îți place să navighezi sau să mergi în croaziere, însă îți dorești să ai parte de confortul unei locuințe, acum ai această șansă! Cu o suprafață impresionantă, Arkup este un iaht de lux care are forma unei vile moderne.

Plutește ca o ambarcațiune normală și se poate ridica deasupra valurilor folosind piloni hidraulici, care îi conferă stabilitate atunci când apele sunt agitate.

După formă și numărul de încăperi, Arkup este o vilă în toată regula. Foto: Arkup

Construit pentru a face față unui uragan de categoria IV, vasul costă 5.5 milioane de dolari. Arkup, cea mai modernă „casă-iaht” din lume este propulsată de două motoare electrice de 272 de cai putere.

Vasul are patru dormitoare, o sufragerie, o bucătărie, patru băi, o platformă pentru înot, o punte retractabilă și un acoperiș cu panouri solare care fac ca ambarcațiunea să fie autonomă în materie de electricitate.

Mulțumită unui sistem de purificare a apei de ploaie, șansele ca rezervorul de 15.000 de litri să rămână fără apă sunt foarte mici. Așa că, dacă ai destule provizii alimentare, poți trăi pe acest vas vreme îndelungată.

Deși nu este proiectat pentru condiții marine aspre, acest vas se poate ridica deasupra apei cu ajutorul celor patru sisteme de piloni hidraulici. Arkup se poate ridica la înălțimea de zece metri, ceea ce este suficient pentru apele din apropierea coastelor.

„Nu putem egala capacitatea de navigare și viteza unui iaht. Nu poți face o croazieră în jurul lumii, însă poți folosi Arkup ca să navighezi în zona Bahamas sau în zona Insulelor Virgine Britanice, de exemplu”, a declarat pentru ziarul Miami Herald Nicolas Derouin, unul dintre proiectanții vasului.

Arkup atinge viteza maximă de șapte noduri (aproape 13 kilometri pe oră) și are o rază de 20 de mile nautice (37 kilometri), care poate fi mărită cu ajutorul unor baterii sau generatoare suplimentare. Vasul nu este proiectat pentru aventuri de lungă distanță.

„Este mai mult o casă decât un vas, însă ai parte și de satisfacția unică de a te afla pe mare. Spațiul este suficient, nu trebuie să te apleci când te deplasezi prin casă și nu ai senzație de legănare când te afli înăuntru, lucru care nu poate fi întâlnit la majoritatea iahturilor”, a  spus Derouin.

Prețul întregii experiențe Arkup este de 5.5 milioane de dolari, însă, potrivit site-ului producătorului, poți comanda și alte iahturi-case făcute la comandă, cel mai mic preț fiind de 2.267.000 de dolari.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Lasă un comentariu