Lyubov Orlova, nava de pasageri abandonată ce plutește în derivă prin Atlantic

Lipsită de echipaj și, probabil, infestată de șobolani, Lyubov Orlova, cândva o navă de pasageri sovietică, plutește în derivă de câțiva ani prin apele înghețate ale Atlanticului de Nord.

De secole întregi, marinarii spun povești sinistre despre vase care străbat apele fără oameni la bord, provocând groază și, în același timp, fascinație…

Vasul Lyubov Orlova văzut de pe Insula Petermann. Foto: Wikimedia

De la nave-fantomă zburătoare, la dispariții inexplicabile și vase cârmite de fantome, poveștile despre astfel de ambarcațiuni stranii nu sunt puține la număr.

Însă, lăsând deoparte legendele, au existat situații în care vase părăsite au fost găsite plutind în derivă pe apele oceanelor, fără echipaj sau lumini de avertizare. Aceste vase pot fi periculoase pentru alte ambarcațiuni, mai ales pe timp de noapte.

S-ar putea crede că, mulțumită avansurilor tehnologice, printre care se numără sistemele GPS care au revoluționat traficul maritim, ar fi imposibil ca o navă să dispară.

Însă povestea vasului Lyubov Orlova este dovada clară că astfel de lucruri se întâmplă și în zilele noastre.

Acest vas, care – potrivit unor specialiști – este plin cu șobolani purtători de boli, plutește de ceva timp prin Atlanticul de Nord, după ce s-a desprins de un remorcher în ianuarie 2013.

Povestea vasului Lyubov Orlova, botezat după o actriță celebră din URSS, a început în 1976 în Iugoslavia. Nava a fost construită pentru o companie sovietică și a fost folosită în special pentru expediții în Antarctica.

Însă autoritățile canadiene au sechestrat vasul în portul St. John’s, din provincia Newfoundland, după ce s-a dovedit că proprietarii săi erau implicați într-un scandal legat de niște datorii financiare.

Lyubov Orlova și bărcile sale de salvare. Una dintre ele avea un motor cu doi cilindri care a fost reparat de echipajul rus. Foto: Wikimedia

Potrivit The Independent, carena, evaluată la aproximativ 800.000 de dolari, urma să fie vândută la fier vechi în Republica Dominicană. Însă vasul s-a desprins de remorcher pe traseu și de atunci plutește în derivă în apele internaționale.

Transport Canada, departamentul responsabil de politicile de transport ale țării, s-a declarat mulțumit că Lyubov Orlova „nu mai constituie o amenințare la siguranța instalațiilor petroliere canadiene, a personalului lor sau a mediului marin.”

Diverși experți au etichetat vasul ca fiind periculos, unii susținând că ar putea avea un impact devastator asupra mediului în cazul vărsării accidentale de reziduuri și alte lichide toxice.

Foto: Wikimedia

Alții, printre care se numără și fostul șef al Pazei de Coastă Irlandeze, Chris Reynolds, cred că la bord se află sute de șobolani infestați cu diverse boli, o adevărată amenințare biologică:

„Nu vrem ca șobolanii de pe vase străine să ajungă pe solul Irlandei. Dacă nava ar eșua pe țărm, localnicii nu ar fi prea încântați”, a declarat Reynolds în 2014 pentru Irish Independent.

La circa nouă zile după ce a părăsit țărmul canadian, Lyubov Orlova a fost zărit de remorcherul Atlantic Hawk, care a preluat controlul asupra vasului aflat în derivă.

Însă Transport Canada a ordonat ca vasul să fie decuplat de remorcher, deoarece se afla în apele internaționale. „Vasul a plutit în derivă în apele internaționale și, date fiind tiparele curente și vânturile predominante, este foarte puțin probabil să se întoarcă în apele aflate sub jurisdicție canadiană”, subliniau autoritățile canadiene în urmă cu câțiva ani.

Paza de Coastă Irlandeză a primit un semnal de la fostul vas de pasageri în martie 2013, după ce două bărci de salvare s-au desprins de navă și au declanșat semnalele de avertizare de la semnalizatorul radio de urgență al vasului (EPIRB).

Potrivit acestuia, Lyubov Orlova se îndrepta spre est și se afla la 1.120 de kilometri de coasta Irlandei. EPIRB este un dispozitiv proiectat pentru a alerta forțele de salvare și căutare în cazul unei urgențe.

Foto: Wikimedia

După cum a relatat Irish Examiner, semnalul se declanșează numai când intră în contact cu apa, ceea ce i-a făcut pe oficiali să tragă concluzia că vasul se scufundase.

Un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă a declarat pentru Irish Examiner că un satelit a fost trimis deasupra locației ultimului semnal al vasului, însă nu l-a reperat.

Cele mai multe surse spun că vasul s-a scufundat undeva în Atlanticul de Nord, însă nimeni nu știe cu siguranță ce s-a întâmplat. Lyubov Orlova era proiectat pentru a face viață mărilor agitate, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca vasul încă să plutească undeva în derivă…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu