Pentru cei mai mulți, este imposibil să circule cu mașina pe culoarele pline de apă ale Veneției, însă nu și pentru sculptorul Livio De Marchi.
Acest Ferrari F50, cioplit în întregime din lemn, este creația unui artist cu un palmares impresionant. Mașina nu poate circula pe șoselele obișnuite. În schimb, se descurcă foarte bine pe canalele Veneția mulțumită cadrului său flotabil.

Un Ferrari adevărat poate să atingă viteza de 100 de kilometri pe oră în numai 3.8 secunde, însă motorul V12 de 512 cai putere a fost înlocuit cu un unul de care gondolele ar face bine să se ferească.
Ferrari F50 este o mașină adevărat unică: în total, au fost produse doar 349 de exemplare. Modelul flotabil a fost realizat în întregime din lemn.
Marchi este un artist prolific și a sculptat și alte ambarcațiuni. A creat replica unui Mercedes cu aripi de pescăruș, a unui Jaguar din anii ’30 și chiar și a unei motociclete Vespa.
Larg cunoscut drept „Tâmplarul din Veneția”, Marchi a devenit obsedat de sculptură după ce a frecventat cursurile Academiei Regale de Arte Frumoase din Veneția.

Descoperind că lemnul este o muză care îi inspiră creativitate și spontaneitate, a ales acest material drept mediu de creație.
Marchi a jucat chiar și rolul de naș al zânelor cu creațiile sale, sculptând o caleașcă în formă de dovleac plutitor, prevăzută cu un echipaj de cai, pentru nunți.
Omul este complet obsedat de lemn. Casa lui este plină de sculpturi de lemn, inclusiv replici ale paturilor, ursuleți de pluș, haine, farfurii și chiar și lenjerie intimă – toate sculptate manual.
De Marchi s-a înconjurat cu replici de lemn ale obiectelor din casa sa

De Marchi este un fel de rege Midas, însă, în loc de aur, tot ce atinge se transformă în lemn. De la o vârstă fragedă, artistul s-a dovedit a fi un sculptor foarte talentat.

Pe măsură ce și-a dezvoltat abilitățile, a experimentat cu materiale precum marmură și bronz, însă, în cele din urmă, și-a concentrat atenția asupra lemnului.
De Marchi folosește o sută de tipuri de dălți și un ciocan vechi pentru a obține replici din lemn ale celor mai moi materiale. Artistul este bine cunoscut pentru „Casa Cărților”, o întreagă locuință confecționată din lemn – de la canapeaua de pluș la hainele din șifonier.

De Marchi nu își vopsește operele, fiindcă îi place frumusețea naturală a granulației lemnului și nodurile sale.




Citește în continuare