Casele făcute din lemn adus de valuri și acoperite cu iarbă de mare

În satul de pe insula Laeso, ce aparține Danemarcei, se află conservate de sute de ani case construite din lemn adus la mal de apa mării. Acoperișurile acestor case sunt unice, fiind confecționate din iarbă de mare.

Laeso a devenit cunoscut în Evul Mediu pentru industria înfloritoare a sării, care se datora mlaștinilor și câmpiilor sărate de pe insulă. Numeroase cuptoare pentru uscat sare, pentru care era nevoie permanentă de combustibil, au fost construite pe insulă pentru a rafina prețiosa marfă.

iarbă de mare
O casă tipică cu acoperiș din iarbă de mare, aflată în Laesoe. Aceste case au fost declarate una dintre „cele 7 minuni ale Iutlandei de Nord”. Foto NaturalHomes.org

Practic, întreaga insulă Laeso a început să producă sare. Apa din pământ poate să conțină până la 15% sare, care era cândva concentrată în rezervoare naturale în timpul verilor calde și uscate, potrivit Natural Homes.

Combustibilul folosit pentru rafinarea sării era asigurat de cantitatea limitată de lemn de pe insulă. Pe măsură ce pădurile au fost defrișate, lemnul a devenit indisponibil.

Fără lemnul pe care să-l folosească drept combustibil pentru cuptoare, industria sării de pe Laeso s-a prăbușit. Insula despădurită era vulnerabilă în fața vânturilor și, treptat, locuințele au fost acoperite de furtunile de nisip.

Aerul a devenit saturat de sare, ceea ce a avut un efect dramatic asupra ierburilor și copacilor. Cum nu mai exista lemn cu care să construiască noi case, oamenii de pe insulă și-au construit locuințele din lemn adus de mare, iar acoperișurile au fost făcute din iarbă de mare.

Un acoperiș din iarbă de mare poate rezista mai bine de 200 de ani

iarbă de mare
Zidul unei case acoperite cu iarbă marină. Foto NaturalHomes.org

Cum iarba marină și lemnul plutitor erau deja saturate cu apă sărată, casele nu erau expuse la degradare și au rămas practic neschimbate din secolul XVII.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Iarba de mare crește din abundență în apele care înconjoară insula și are frunze lungi, de o culoare verde aprins, în formă de funde. Frunzele sunt late de un centimetru și ajung la lungimea de aproximativ doi metri.

După ce fermierii adună iarba aruncată pe țărm de valuri, aceasta este uscată, apoi înfășurată și legată în niște frânghii groase care sunt țesute printre grinzile caselor pentru a forma acoperișul. Odată terminate, aceste acoperișuri – care sunt o caracteristică unică a insulei Laeso – atârnă pe pereți și dau impresia că locuințele poartă niște căciuli uriașe.

Un acoperiș proaspăt confecționar din iarbă marină nu este impermeabil încă de la început, dar apa tot nu poate ajunge în locuință, datorită grosimii stratului de plante.

iarbă de mare
Zidul unei case tipice, confecționate cu iarbă marină, pe insula Laeso, Danemarca. Foto NaturalHomes.org

La mai puțin de 12 luni după ce a fost realizat, acoperișul capătă o culoare gri-argintie, se solidifică și devine impermeabil, în timp ce pe acoperiș încep să crească diverse buruieni.

Iarba marină devine solidă odată cu trecerea timpului. Datorită concentrației mare de sare din aer, iarba nu ia foc și rezistă foarte mult.

Un acoperiș din iarbă marină rezistă de obicei 200 de ani, dar unele au rezistat chiar și 400 de ani. Iarba marină costă de patru ori mai mult decât paiele pentru confecționat acoperișuri, care au o durată de viață de 30-40 de ani.

În anii ’30, iarba de mare a fost atacată de o boală a plantelor, ceea ce a făcut dificilă păstrarea acoperișurilor. Acest incident a însemnat începutul sfârșitului pentru acest tip de acoperișuri pe insulă.

iarbă marină
O casă ca o claie de fân. Foto NaturalHomes.org

În secolul XVIII, aici se aflau peste 250 de case și ferme cu acoperiș din iarbă de mare, însă numărul s-a redus drastic, ajungând azi la doar 19. În 2009 a fost demarat un proiect de patrimoniu, cu scopul de a preveni dispariția caselor din iarbă de mare de pe insula Laeso.

O parte din proiect implica activitatea de a-i învăța pe fermierii din sudul Danemarcei să recolteze iarba de mare.

De atunci, insula a fost reîmpădurită, iar locuitorii nu mai pot vedea marea de pe acoperiș, deoarece casele sunt înconjurate de copaci, care le protejează de vânturile sărate.

Zidul exterior al unei case vechi, cu acoperiș tradițional, în Laesoe. Foto NaturalHomes.org


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu