O lume absurdă: 5 lucruri pe care n-ai voie să le faci în Arabia Saudită

Orientul Mijlociu devine o destinație turistică tot mai atractivă. Locuri precum Dubai oferă multe atracții turistice, iar în ultimii ani tot mai multe persoane aleg să-și petreacă vacanța aici. Pe de altă parte, alte țări din regiune, precum Arabia Saudită, sunt mult mai stricte în ceea ce privește turiștii.

Situată în vecinătatea Golfului Persic și a Mării Roșii, Arabia Saudită este o țară fascinantă, dar foarte diferită de statele occidentale. Dacă plănuiești o vizită sau vrei să îți faci vacanța aici, trebuie să cunoști dinainte regulile pe care trebuie să le respecți.

Iată câteva lucruri la care trebuie să fii atent și pe care nu trebuie să le faci în această țară.

1. Carnea de porc, interzisă

Arabia Saudita - carne de porc
Foto: scmp.com

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că în Arabia Saudită nu vei găsi carne de porc. Fiind vorba de o țară musulmană, populația de aici nu consumă carne de porc.

Așadar, în niciun magazin sau restaurant de aici nu vei găsi astfel de carne, iar toate celelalte feluri de carne trebuie să fie „halal”.

2. În Arabia Saudită, afișarea corpului în public e ilegală

Arabia Saudita - Femei in public
Foto: newsweek.com

Orice femeie care călătorește în această țară trebuie să știe că legea interzice complet purtarea de haine care lasă corpul să se vadă. Mai mult, femeile sunt obligate să poarte niqab (un văl care acoperă fața, lăsând doar ochii la vedere).

3. Distracția, limitată

Arabia Saudita - Cinema
Foto: fatmovieguy.com

Dacă vrei să te distrezi, să știi că nu vei putea merge la cinematograf sau teatru. În Arabia Saudită, orice formă de divertisment este cenzurată, iar cinematografele sunt inexistente.

De asemenea, dacă îți dorești o vacanță presărată cu petreceri, Arabia Saudită nu e recomandată. Alcoolul este interzis aici și, dacă ești prins consumând așa ceva, poți ajunge la închisoare.

Pe aeroport, vameșii controlează atent toate bagajele, pentru a se asigura că nimeni nu intră în țară cu alcool. Dacă ești pasionat de fotografie, ai grijă unde și la ce faci poze.

Trebuie să știi dinainte că fotografiatul în stradă este restricționat.

4. Fără femei la volan

Arabia Saudita - Femei condus
Foto: saudiwomendriving.blogspot.ro

În Arabia Saudită nu vei vedea vreo femeie la volan. Activitățile pe care le pot face femeile sunt strict limitate, iar șofatul nu este permis.

De asemenea, dacă ești femeie, nu ai voie să ieși singură în public, iar femeile necăsătorite nu se pot întâlni cu bărbați necăsătoriți, chiar dacă sunt însoțite de prietene.

Cu excepția familiei, întâlnirile între persoane de sex opus sunt interzise.

5. Câinii și pisicile n-au ce căuta aici

Arabia Saudita - caini si pisici
Foto: observer.com

În 2006, autoritățile din Arabia Saudită au interzis vânzarea de câini și pisici. Musulmanii conservatori disprețuiesc câinii, considerându-i murdari.

Mai mult, ei consideră că a avea un animal de companie este un obicei occidental, precum mâncarea fast food sau muzica pop.

O altă cultură greu de pătruns și de înțeles este cea chineză. De la mașinile de execuții mobile la oameni care trăiesc în peșteri, iată șapte lucruri surprinzătoare despre China modernă.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

7 comentarii la „O lume absurdă: 5 lucruri pe care n-ai voie să le faci în Arabia Saudită”

  1. Nu vreau să am de a face cu oameni care involuează, este problema lor dacă nu vor să evolueze ,o țară ca asta cu asemenea reguli oricât de frumoasă ar fi nu se poate numi turism regula de aur este clientul nostru stăpânul nostru asta în caz că vrei să ai un turism competitiv.

  2. NU ESTE O LUME ABSURDA!!!
    Locul respectiv asa a fost mereu, prin asta e unic si asta face diferenta dintre,, tari arabe” si non arabe. Chiar toate tatile arabe ar trebui sa fie asa. Pacat ca totul se ,, modernizează”, de fapt totul se dezintegreaza.
    Locul prin acesta e unic si asa trebuie sa rămână.
    Sunt fata, am 22 de ani si chiar imi doresc enorm sa plec cat mai repede din aceasta tara in care am ajuns sa-mi fie rusine ca sunt femeie. La cum nu mai exista rusine, la cum rafinamentul, decenta si stima unei femei nu mai exista. Femeia e o fiinta murdara si fara conștiința in Romania si unele tari.
    Prefer sa stiu ca n am drepturi dar ca am educație, rușine si onoare.

Lasă un comentariu