VIDEO – 5 orașe legendare înghițite de ape și secretele tulburătoare pe care le ascund

Există un motiv bine întemeiat pentru care ne-au fascinat mereu poveștile despre Atlantida și alte civilizații dispărute. Deși ideea că un întreg oraș ar putea fi înghițit de ape și dat uitării este cutremurătoare și pare de domeniul fantasticului, ea are o bază cât se poate de reală. Cu toate că niciunul dintre orașele scufundate descoperite în ultimul secol nu este legendara Atlantidă, toate par să fi avut aceeași soartă. Ele continuă să ne captiveze imaginația și stau mărturie a unor civilizații mărețe, de mult apuse.

Orașul pierdut al Cleopatrei

Cleopatra, ultimul faraon al Egiptului, a condus orașul Alexandria timp de 20 de ani din palatul situat pe insula Antirhodos, din estul portului Alexandriei. Cu toate acestea, palatul a fost înghițit de apele mării acum 1.400 de ani, în urma unei serii de cutremure puternice. În 1996, el a fost redescoperit de o echipă de scufundători condusă de exploratorul Franck Goddio, care a folosit descrieri literare grecești pentru a-i identifica amplasarea.

Citiți și povestea vieții extraordinare a lui Heinrich Schliemann, arheologul autodidact care a învăţat 17 limbi și, pe baza operelor lui Homer despre Războiul Troian, a descoperit Troia.

După descoperirea insulei înghițite de mare, echipa lui Goddio a adus la suprafață o mulțime de artefacte, găsite printre ruinele vechiului palat, inclusiv statui și sfincși, bijuterii sau monede. Impactul acestei descoperiri este major, deoarece situl arheologic este o comoară de neprețuit, în special datorită antichităților care n-au fost încă aduse la suprafață. Potrivit Grunge.com, autoritățile egiptene speră să realizeze aici un muzeu subacvatic, în care vizitatorii să poată admira orașul scufundat îndeaproape, printr-o serie de tuneluri.

Bogatul port Heraclion

În 2001, la doar câțiva ani de la descoperirea Antirhodosului, Goddio și echipa sa au descoperit un alt oraș dispărut al Egiptului. De această dată, a fost vorba de Heraclion, un oraș menționat atât de greci, cât și de egiptenii antici ca fiind un port comercial important între Marea Mediterană și fluviul Nil. Istoricii cred că orașul a fost înghițit de mare în secolul al VIII-lea e.n., ca urmare a unui dezastru natural. Totuși, el a continuat să trăiască prin legende până când a fost redescoperit de Goddio. În situl arheologic subacvatic a fost descoperit Templul lui Amun, statui și chiar și obiecte de ceramică, din care rezultă clar că Heraclion a fost cândva un loc foarte bogat și prosper.

Orașul scufundat intenționat

Cunoscut drept Atlantida Chinei sau Atlantida Estului, orașul Shicheng a fost scufundat intenționat de către guvernul chinez în 1959, în timpul construirii barajului Xin’an și a lacului artificial Qiandaom din provincia Zhejiang. Orașul a fost apoi dat uitării, până în 2001, când tot guvernul chinez a fost cel care a finanțat o misiune de explorare subacvatică a ruinelor.

Orașul, care abundă în arhitectură din perioada dinastiilor Ming și Qing, cu o vechime de peste 600 de ani, a fost surprinzător de bine conservat chiar de către apele care erau menite să-l distrugă. Situl este atât de uimitor prin frumusețea sa încât a devenit o atracție turistică pentru scufundătorii interesați să afle secretele acestui oraș, prins într-o adevărată capsulă a timpului.

Articolul continuă pe pagina 2.

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!