Acest munte din China face „ouă” la fiecare 30 de ani și nimeni nu știe de ce

Tehnologia modernă a ajutat la elucidarea multor mistere ale lumii, dar există niște anomalii pe care nici cei mai buni experți nu le pot explica. O astfel de enigmă este un munte neobișnuit situat în provincia Guizhou, din China, care îi uimește pe cercetători de generații întregi.

Muntele este numit Chan Da Ya, ceea ce înseamnă, în mandarină, „versantul care depune ouă”. Această formațiune, ce măsoară 20 de metri lungime, produce în mod misterios „ouă de piatră” de generații întregi. Nimeni nu a reușit să explice de ce.

Un ou se formează în 30 de ani

Foto: Pinterest

Potrivit indigenilor Shui din satul Gulu Zhai, durează 30 de ani pentru ca formațiunile ca niște ouă să se dezvolte. Satul se află în apropierea muntelui, iar localnicii cunosc dintotdeauna acest fenomen ciudat.

Mulți dintre ei fac pelerinaje la stâncă, pentru a atinge „ouăle zeilor”, despre care cred că le poartă noroc.

Foto: Pinterest

În sat trăiesc 125 de familii și aproape toate au cel puțin câte un „ou” de piatră expus în casă. Sătenii venerează aceste „ouă”, pe care le consideră semne de noroc și prosperitate.

Muntele însuși a devenit o atracție turistică populară datorită fenomenului inexplicabil. Multe dintre „ouăle” căzute au fost furate și vândute de către vânătorii de comori. Formațiunile au culoarea albastru închis și seamănă cu ouăle de dinozaur.

Foto: Pinterest

Toate variază în mărime. Unele sunt destul de mici și pot fi ținute cu o singură mână, dar altele pot atinge greutatea de 300 de kilograme.

Muntele Chan Da Ya deține cea mai mare concentrație de astfel de „ouă”, însă presa locală menționează că există și alte secțiuni ale muntelui unde apar aceste formațiuni. Majoritatea ies pe o parte a muntelui, la fel ca în Chan Da Ya. Altele atârnă de la înălțime, precum cuiburile de viespi.

Foto: Pinterest

Geologii au început să caute cauza acestor „ouă”. Testele au arătat că regiunile muntelui în care cresc „ouăle” sunt compuse din stâncă de calcar, care se erodează ușor.

Totuși, „ouăle” sunt alcătuite dintr-o rocă mult mai dură. Acesta este motivul pentru care ele rămân chiar și după ce stânca din jurul lor se erodează.

Foto: Pinterest

Se estimează că pietrele s-au format cu milioane de ani în urmă, în timpul perioadei cambriene. Experții nu pot explica, însă, cum ceva care s-a format acum 500 de milioane de ani iese la suprafață abia astăzi.

Nu se poate explica nici faptul că pietrele au formă sferică. Este un fenomen natural cu adevărat ciudat.

Poate că știința va reuși cândva să afle exact motivul pentru care acest munte bizar produce aceste „ouă” misterioase. Urmărește filmarea care urmează pentru a afla mai multe detalii despre această „minune” a lumii.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Acest munte din China face „ouă” la fiecare 30 de ani și nimeni nu știe de ce”

  1. Problema milioanelor de ani este falsă. Chiar ”ouăle” o demonstrează: în milioane de ani, muntele s-ar fi făcut probabil nevăzut de multă vreme. Vârsta Pământului și a omenirii este foarte probabil cu totul alta decât spun oamenii de știință, pe de o parte, și nici cea pe care au ”calculat-o” teologii, pe cealaltă parte. Adevărul este probabil la mijloc iar mijlocul rămâne încă Dumnezeu pentru câtă vreme va mai dori să păstreze încă misterele la Sine. Și este bine să rămână așa căci altfel Lumea s-ar duce de râpă mult mai repede decât se întâmplă deja.

Lasă un comentariu