Un bărbat a construit o falsă graniță Rusia-Finlanda, taxând emigranții cu 11.000 de dolari

La finalul anului 2019, autoritățile ruse au arestat un bărbat acuzat că a construit o graniță falsă cu Finlanda, taxând emigranții cu 11.000 de dolari pentru a-i ajuta să treacă ceea ce ei credeau că este frontiera cu Uniunea Europeană.

Bărbatul a construit niște indicatoare de frontieră false într-o pădure din regiunea Vîborg, în vestul țării, marcându-le ca fiind granița de stat dintre Rusia și Finlanda, potrivit agenției de știri Interfax, care citează reprezentanți vamali care lucrau pentru Serviciul Federal de Securitate.

Un punct de control la granița ruso-finlandeză. Bărbatul arestat a creat o versiune falsă pentru a-i escroca pe emigranți, convingându-i să plătească 11.000 de dolari „ca să ajungă în UE”. Foto: Kaisa Siren / AP

Punctul cel mai vestic al regiunii Vîborg se află la aproximativ 23 de kilometri de granița dintre Rusia și Finlanda. Bărbatul le-a cerut bani emigranților pentru a-i ghida peste granița falsă, purtându-i pe o rută ocolitoare cu mașina și pe jos, pe un șir de drumuri și în jurul unui lac, având asupra sa o barcă gonflabilă, „în caz că va fi nevoie de ea”.

Crezând că după trecerea „frontierei” vor ajunge, în sfârșit, în UE, emigranții s-au trezit, de fapt, tot în Rusia. În urma incidentului, toți cei cinci bărbați – suspectul și emigranții – au fost arestați.

Tribunalul din Vîborg i-a expulzat din Rusia pe cei patru emigranți și i-a amendat cu o sumă care nu a fost făcută publică. Suspectul este acuzat de înșelăciune.

Foto: Reuters

Interfax nu a dezvăluit numele bărbatului, însă a menționat că este cetățean al unui stat din CSI, care cuprinde Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Nu au fost dezvăluite nici naționalitățile celor patru emigranți și nici motivele pentru care intenționau să intre în UE.

Inițiativa bărbatului arestat recent amintește de o sinistră operațiune secretă pusă la cale de serviciile speciale cehoslovace în timpul Războiului Rece, când au înființat o graniță falsă în apropiere de Germania ca să-i prindă pe cei ce intenționau să fugă din țară.

Un gard de frontieră de lângă Čížov, Cehia, conservat așa cum arăta el în timpul Războiului Rece. Foto: Wikimedia

La scurt timp după Al Doilea Război Mondial, Serviciul de Securitate Cehoslovac (StB) a demarat Operațiunea Piatra, în cadrul căreia a creat o serie de posturi false de poliție militară americană chiar pe teritoriul cehoslovac, dotate cu steaguri americane și ofițeri StB care vorbeau engleză cu accent american.

Ghizii (care, de fapt, erau agenți StB sub acoperire) conduceau grupuri de refugiați spre aceste posturi, convingându-i că au trecut granița cehoslovacă și au ajuns în libertate, în Germania de Vest, ocupată de Aliați.

Odată ajunși acolo, erau interogați de falsa poliție militară americană. Oamenii erau încurajați să divulge informații prețioase despre alți cunoscuți „de acasă” care intenționau să fugă.

Apoi, li se luau banii și bunurile pe care le aveau asupra lor și trimiși mai departe, în ceea ce credeau că este teritoriul german. De fapt, ceea ce urma era arestarea lor și o grea sentință cu închisoarea în Cehoslovacia comunistă.

Operațiunea Piatra, care încălca până și legislația cehoslovacă în vigoare la acea vreme, a durat până în 1951, când minciuna potrivit căreia granița de vest era încă deschisă a răsuflat și cetățenii nu au mai căzut în această capcană.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu