7 detalii mai puțin cunoscute despre Cleopatra, „regina Nilului”

Amintită drept una dintre cele mai strălucitoare și atrăgătoare personalități antice, Cleopatra a avut o viață demnă de film. O personalitate cultivată, această femeie a avut un destin tumultuos, marcat de aventuri amoroase scandaloase, incest și uneltiri.

Cleopatra a încheiat alianțe militare cu cei mai puternici bărbați ai vremii și a condus Egiptul Antic cu multă abilitate. Totuși, multe dintre detaliile vieții ei sunt prost înțelese ori sunt învăluite în mister.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai interesante aspecte din viața Cleopatrei.

1

Cleopatra nu avea origini egiptene

Cleopatra
Foto: DeAgostini / Getty Images

Cleopatra s-a născut în Egipt, dar originile originile familiei ei erau macedonene. Tatăl ei, Ptolemeu al XII-lea, a fost urmașul unui general al lui Alexandru cel Mare.

În 323 î.e.n., după moartea lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu a preluat frâiele Egiptului. Acesta a fost punctul de plecare al unei dinastii de conducători ai Egiptului care vorbeau greaca și care a rămas la putere aproape trei secole.

Chiar dacă nu avea o origini egiptene, Cleopatra a îmbrățișat multe dintre tradițiile vechi ale Egiptului. A fost primul membru al dinastiei ptolemeice care a învățat limba egipteană. De altfel, Cleopatra avea o educație aleasă și de-a lungul vieții a învățat nouă limbi.

2

Rezultatul unui incest?

Cleopatra - Ptolemeu XII
O monedă de argint înfățișându-l pe tatăl Cleopatrei, care a circulat în Alexandria. Pe revers este simbolul dinastiei Ptolemeice. Foto: Wikimedia

La fel ca în cazul multor case regale, membrii dinastiei ptolemeice se căsătoreau adeseori între ei, pentru a păstra puritatea sângelui. Sursele istorice arată că mulți dintre strămoșii Cleopatrei s-au căsătorit cu verii sau frații lor.

Este posibil ca și părinții conducătoarei Egiptului să fi fost frate și soră. Se crede că mama Cleopatrei este prima soție a lui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra Tryphaena.

Conform mărturiilor de la acea vreme, Cleopatra Tryphaena ar fi fost sora sau verișoara lui Ptolemeu. De altfel, și Cleopatra a fost căsătorită cu doi dintre frații ei, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu al XIV-lea.

3

Nu frumusețea era cel mai mare avantaj al Cleopatrei

Cleopatra - Portret
Cleopatra nu era atât de frumoasă cum o înfățișează filmele moderne. Avea nasul mai degrabă încovoiat, așa cum se observă și din moneda care o înfățișează. Foto: Getty Images / Wikimedia

Propaganda romană a înfățișat-o pe Cleopatra ca pe o seducătoare desfrânată, care își folosea forța de seducție ca armă politică. Dar Cleopatra a fost mai renumită pentru intelectul decât pentru înfățișarea ei.

Așa cum știm deja, vorbea nouă limbi și avea cunoștințe bogate de matematică, filosofie, oratorie și astronomie. De altfel, unii istorici susțin că, în copilărie, Cleopatra ar fi studiat chiar în faimoasa Bibliotecă din Alexandria.

Sursele egiptene o descriu ca fiind un conducător „care i-a pus la loc de cinste pe savanți și care se bucura de compania lor”. De asemenea, există dovezi care arată că Cleopatra nu era chiar atât de fermecătoare din punct de vedere fizic.

Monedele cu portretul ei înfățișează o fizionomie cu trăsături bărbătești și cu un nas mare și curbat. Unii istorici susțin că portretele ei o înfățișau cu trăsături masculine în mod intenționat.

Astfel, ea transmitea ideea de forță, care era un atribut masculin. Scriitorul antic Plutarh susținea că frumusețea Cleopatrei „nu era tocmai fără pereche”. În schimb, vocea ei mieroasă și „farmecul irezistibil” ar fi făcut-o să fie atât de dorită.

4

A fost implicată în moartea a trei dintre frații ei

Cleopatra - razboi
Cleopatra a purtat un război împotriva propriului frate, Ptolemeu al XIII-lea. Foto: Wikimedia

Lupta pentru putere și uneltirile făceau parte din tradiția dinastiei ptolemeice la fel de mult ca incestul. Iar Cleopatra și frații și surorile ei nu au făcut excepție.

Primul ei frate și soț, Ptolemeu al XIII-lea, a gonit-o din Egipt după ce ea încercase să pună mâna pe tron și să conducă singură. Cei doi s-au confruntat mai târziu într-un război civil.

Cleopatra a dobândit avantajul, aliindu-se cu Iuliu Cezar. iar Ptolemeu s-a înecat în Nil, după ce a fost înfrânt în bătălie. După război, Cleopatra s-a căsătorit cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIV-lea.

Se crede că aceasta l-a asasinat, încercând să-l pună pe propriul ei fiu drept coregent. În 41 î.e.n., Cleopatra a pus la cale execuția surorii sale, Arsinoe, pe care o considera rivală la tron.

5

Cleopatra se afla la Roma la momentul asasinării lui Cezar

Cleopatra - Cezar
Cezar și conducătoarea Egiptului au avut un copil. Foto: Pinterest

Începând cu anul 46 î.e.n., Cleopatra i s-a alăturat lui Iuliu Cezar la Roma. Se pare că prezența ei în capitala Imperiului Roman a stârnit rumoare deoarece Cezar nu ascundea relația lor.

De altfel, Cleopatra a venit la Roma însoțită de copilul rezultat din legătura lor, Cezarion. Mulți romani au fost scandalizați atunci când Cezar i-a ridicat o statuie poleită cu aur în templul lui Venus Genetrix.

Cleopatra a fost nevoită să fugă din Roma, după ce Cezar a fost asasinat în Senatul roman, în 44 î.e.n. Dar nu a plecat fără să-și lase amprenta asupra orașului.

Coafura exotică și bijuteriile ei cu perle au dat naștere unei mode. Potrivit istoricului Joann Fletcher, „atâtea femei romane au adoptat «look-ul Cleopatra», încât s-a crezut de multe ori că statuile lor o înfățișează pe însăși conducătoarea Egiptului.”

6

Cleopatra și Marcus Antonius aveau propriul club de consumatori de alcool

Cleopatra - Banchet
Banchetele date de Marcus Antonius și Cleopatra erau faimoase. Foto: Wikimedia

Cleopatra și-a început celebra poveste de dragoste cu generalul roman Marcus Antonius în anul 41 î.e.n. Relația lor avea o componentă politică.

Ea avea nevoie de Marcus Antonius pentru a-și apăra coroana și pentru a menține independența Egiptului. Iar el avea nevoie de acces la bogățiile și resursele Egiptului.

Dar, pe lângă asta, cei doi se simțeau foarte bine unul în compania celuilalt. Potrivit surselor antice, cuplul a petrecut vara dintre anii 41 și 40 î.e.n. ducând o viață de plăceri și excese în Egipt.

Și-au înființat propriul cerc de hedoniști consumatori de alcool. Grupul ținea ospețe nocturne și banchete unde se bea mult vin. Membrii grupului luau uneori parte la jocuri și concursuri elaborate.

Una dintre activitățile preferate ale cuplului era să se plimbe pe străzile Alexandriei deghizați și să le joace feste trecătorilor.

7

Este posibil să nu fi murit de pe urma unei mușcături de șarpe

Cleopatra - moarte
E posibil ca celebra scenă a morții Cleopatrei să nu fie total adevărată. Foto: Wikimedia

Cleopatra și Marcus Antonius s-au sinucis în anul 30 î.e.n., după ce forțele lui Octavian i-au urmărit până în Alexandria. Se spune că Marcus Antonius s-a înjunghiat mortal în stomac.

Metoda de sinucidere a Cleopatrei este necunoscută. Legenda spune că a murit după ce a stârnit o aspidă să o muște de braț. Termenul de „aspidă” se referă cel mai probabil la o viperă sau la o cobră egipteană.

Însă cronicarul antic Plutarh recunoaște că „nimeni nu știe ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”. Cronicarul spune că se știa că Cleopatra păstra o otravă mortală într-unul dintre pieptenii ei.

La rândul lui, istoricul și geograful antic Strabon spune că se poate ca regina să-și fi aplicat un „unguent” mortal. În ziua de azi, mulți savanți cred că Cleopatra a folosit un ac înmuiat într-o toxină puternică, cum ar fi veninul de șarpe sau altă substanță toxică.

Ca să știi mai mult, citește „Cleopatra. Viața ultimei regine a Egiptului”

Pentru a afla mai multe despre viața fascinantă a acestei femei rămase în istorie drept simbol al frumuseții și al puterii, îți recomandăm cartea scrisă de Stacy Schiff, autoare câștigătoare a Premiului Pulizer. Cartea dezvăluie detalii despre intrigile politice în care a fost implicată Cleopatra, care s-a dovedit un strateg viclean și un negociator priceput. Viața amoroasă a Cleopatrei, actele de incest la care a fost părtașă, iubirea pe care le-a purtat-o lui Iulius Cezar și Marcus Antonius – toate acestea sunt tratate pe larg în biografia uneia dintre cele mai influente femei din istoria lumii.

„Cleopatra. Viața ultimei regine a Egiptului” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

2 comentarii la „7 detalii mai puțin cunoscute despre Cleopatra, „regina Nilului””

  1. Nici faptul ca regina Egiptului Cleopatra a fost casatorita inainte de relatia cu Cezar , nu am stiut . Interesant este faptul ca niciun canal tv de istorie care a prezentat viata Cleopatrei , nu a amintit acest lucru niciodata .

Lasă un comentariu