Camera morții de sub „Orașul Luminilor”: Sinistrele catacombe din Paris

Pe măsură ce s-a transformat într-o metropolă europeană majoră, Parisul a început să se confrunte cu o problemă presantă: încă din secolul XVII, cimitirele Parisului erau arhipline, împânzite cu morminte, iar uneori, în urma ploilor abundente, cadavrele ajungeau chiar să iasă la suprafață. Soluția a fost mutarea lor în catacombele din Paris.

Tunelurile vechi de sute de ani, care existau dedesubtul străzilor pariziene încă din secolul XIII, au fost formate în urma carierelor de calcar săpate pentru a construi orașul. După ce resursele de calcar au fost epuizate, catacombele au rămas nefolosite până când autoritățile au început să mute morții din cimitire în subteran.

Harta Catacombelor

Harta catacombelor din Paris

La finalul epocii acestei mutări, oasele a 6 milioane de oameni și-au găsit locul de odihnă în catacombele din Paris.

Cadavre revărsate din cimitire

În secolul al XVIII-lea, locuitorii cartierului Les Halles, situat în apropierea cimitirului „Les Innocents”, cel mai mare și cel mai vechi cimitir al orașului, au fost primii care s-au plâns de mirosurile de putrefacție emanate de trupurile îngropate. Până și proprietarii de magazine din zonă s-au plâns că nu puteau face afaceri din cauza groaznicului miros.

Catacombe 2

Oasele sunt aranjate pentru a forma diverse modele

În 1763, Ludovic al XV-lea a emis un edict care interzicea înmormântările în interiorul capitalei. Însă Biserica a ripostat, nedorind ca cimitirele să fie deranjate sau mutate, astfel că nu a fost luată nicio măsură concretă.

Catacombe 3

Catacombele au devenit cimitir pentru milioane de oameni

Ludovic al XVI-lea, succesorul lui Ludovic al XV-lea, a continuat lupta cu Biserica, hotărând că toate cimitirele trebuiau mutate în afara capitalei franceze.

Cu toate acestea, până în 1780 nu s-a făcut nimic. În acel an, după o perioadă extrem de ploioasă, un zid al cimitirului Les Innocents s-a surpat, iar cadavrele în putrefacție s-au revărsat în zonă.

Totul era clar: orașul avea nevoie de un loc pentru a-și îngropa morții.

Soluția: Mutarea în tuneluri

Operațiunea de golire a cimitirelor a început în 1786, cu cei îngropați în Les Innocents, și a durat mai bine de 12 ani. În total, în catacombe au fost mutate între 6 și 7 milioane de cadavre, cele mai vechi datând  chiar din epoca Merovingiană, adică de acum 1.200 de ani. Începând cu Revoluția Franceză, morții au fost îngropați direct în osuarele din catacombe. Aproape 100 de ani mai târziu, în 1860, orașul a încetat să mai depoziteze oase în catacombe.

Transformate în muzeu

Catacombe 4

Sinistra inscripție de la intrarea în tuneluri

Deși rețeaua de catacombe din Paris are aproximativ 300 de kilometri, doar aproximativ 2 kilometri  sunt deschiși pentru vizitare. La intrarea în osuar, vizitatorii sunt întâmpinați de o inscripție sinistră: “Arrête, c’est ici l’empire de la mort!” („Oprește-te! Aici este imperiul morții!”).

În osuar, oasele sunt grupate în funcție de cimitirele de unde provin. Unele sunt stivuite cu grijă de-a lungul coridoarelor, iar altele sunt aranjate în modele, precum crucea sau altele.

 

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!