Piramida lui Cestius, singurul „mormânt egiptean” din Europa

În anul 30 î.e.n., în urma cuceririi Egiptului, Roma a fost cuprinsă de „egiptomanie”. Peste tot prin oraș începuseră să apară atât artefacte masive originale, cât și copii reușite. Cu toate acestea, doar două piramide au fost construite de la zero, iar dintre acestea, astăzi mai există doar una – Piramida lui Cestius.

Piramida lui Cestius
Piramida lui Cestius. Foto: Wikimedia

Piramida lui Cestius a fost construită, cel mai probabil, între anii 18 și 12 î.e.n. Înaltă de 36 de metri, piramida a fost construită drept mormânt pentru un roman bogat, într-o eră când totul era influențat de cultura Egiptului.

Se știu prea puține despre omul care se poate să fi fost îngropat cândva aici, de vreme ce mormântul a fost prăduit cu mult timp în urmă, iar peisajul din jurul său s-a schimbat dramatic de-a lungul secolelor.

Acum, piramida se află la marginea unei intersecții aglomerate, în apropierea unei mari gări feroviare, dar inițial se găsea cu mult în afara centrului orașului, înconjurată de coloane impunătoare și de două figuri de bronz (aflate acum la Musei Capitolini).

Piramida lui Cestius
Piramida lui Cestius se află lângă o parcare auto, în vecinătatea unei intersecții aglomerate. Foto: Wikimedia

Piramida se ridică mult mai abrupt decât faimoasele piramide din Egipt. Acest lucru s-ar putea datora fie informațiilor incorecte aduse de pe frontul egiptean, fie inovației constructorilor romani care, folosind betonul ca material de construcție, au fost capabili să ridice piramide mult mai abrupte, sau s-ar putea să fi fost inspirată de piramidele nubiene de lângă Jebel Barkal (Sudan).

În orice caz, proporțiile neobișnuite ale acestei piramide europene au servit drept sursă de inspirație pentru piramidele cu proporții ciudate din arta europeană care încerca să reprezinte originalele egiptene.

În timpul acestei manii pentru toate lucrurile care avea o cât de mică legătură cu Egiptul au început să apară în oraș și celebrele obeliscuri.

Piramida lui Cestius
Piramidele nubiene (sudaneze). Foto: Wikimedia

Dintre cele care datează din această perioadă, doar două mai stau în picioare – unul în Piazza del Popolo și al doilea în Piazza di Montecitorio (deși niciunul nu se mai află în locul inițial).

Pe lângă obeliscuri și alte obiecte egiptene, la Roma a mai existat încă o piramidă, chiar mai mare, cunoscută sub numele de „Piramida lui Romulus”, lângă Castelul Sant’Angelo.

Totuși, această piramidă nu a supraviețuit febrei construcțiilor din generațiile ulterioare, marmura sa fiind folosită la construirea scărilor Bazilicii Sfântului Petru.

Piramida lui Cestius este construită din cărămidă și ciment și este acoperită cu marmură albă. Inițial, interiorul mormântului era decorat cu fresce pline de viață, descrise în detaliu de primii călători, dar imaginile au dispărut de mult.

Între anii 271 și 275, piramida a fost inclusă în fortificațiile zidurilor aureliene, ceea ce a ajutat-o ​​să reziste de-a lungul secolelor. Inscripția din partea de sud-est a piramidei menționează:

„Gaius Cestius Epulo, fiul lui Lucius, din districtul Poblilian, pretor, tribun al poporului, oficial al banchetelor publice. Conform testamentului său, această lucrare a fost finalizată în 330 de zile; a fost executată de moștenitorii lui, L. Pontus Mela, fiul lui Publius, din districtul Claudian, și de sclavul său eliberat, Pothus.”

Până în Evul Mediu, poveștile care circulau despre cele două piramide menționau monumentele drept morminte ale fondatorilor legendari ai Romei, Romulus și Remus.

Piramida lui Cestius a fost încorporată în sistemul de fortificații. Foto: Wikimedia

Mormântul propriu-zis și inscripțiile au fost (re)descoperite abia în anii 1600, când constructorii de tuneluri au dat peste aceste vestigii.

Piramida a fost restaurată mai întâi în secolul XVII, apoi în 1999, și din nou în 2015. Este singura piramidă de acest fel din Europa. Astăzi, mormântul poate fi accesat numai cu permisiune specială.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu