5 ziduri și fortificații antice impresionante, ce rezistă și azi

Rezistând războaielor și dezastrelor naturale, unele dintre aceste ziduri străvechi sunt dovada cunoștințelor de inginerie avansate care, din păcate, s-au pierdut de-a lungul mileniilor. Deși au suferit unele degradări, structurile păstrează încă o bună parte din măreția de odinioară.

1

Zidul orașului antic Kano, Nigeria

Zidul Kano
Foto: Hotels Nigeria

Acest zid de apărare a fost construit în jurul orașului Kano pentru a proteja populația de invaziile inamice. Prima fază a lucrărilor de construire a avut loc între 1095 și 1134, iar zidul a fost finalizat la mijlocul secolului XIV.

Fortificația avea lungimea de 24 de kilometri, iar intrarea și ieșirea oamenilor din oraș (care, la acea vreme, avea 50.000 de locuitori) se făceau prin cele 13 porți uriașe, păzite de gardieni.

În 1903, guvernatorul general al coloniei și protectoratului britanic din Nigeria, Fredrick Lugard, s-a arătat uimit de zidurile orașului:

„Nu am văzut niciodată așa ceva în Africa”, scria el într-un raport.

Astăzi, o parte mare a fortificației este fie distrusă, fie într-o stare avansată de degradare. Au existat câteva inițiative de restaurare și două dintre cele 13 porți au fost reparate și vopsite, dar sărăcia și instabilitatea din zonă zădărnicesc orice operațiune, scrie Al Jazeera.

2

Zidul Sacsayhuaman, Peru

Sacsayhuaman
Foto: Ticket Machu Picchu

Zidul Sacsayhuaman stă mărturie a priceperii cu care oamenii străvechi își construiau așezările. Citadela se află la periferia de nord a orașului Cuzco, din Peru, oraș care a fost capitala Imperiului Inca.

Zidul megalitic se află la altitudinea de 3.700 de metri și a fost construit din blocuri masive de piatră, îmbinate perfect, fără a folosi mortar, de parcă ar fi fost un puzzle tridimensional de dimensiuni titanice. Pietrele variază în dimensiuni și formă.

Pare că fiecare bucată a fost sculptată personalizat pentru a se potrivi într-un anumit loc, iar construcția în sine are un aspect armonios, oarecum organic. Blocurile nu sunt convenționale, precum cărămizile, ci au forme bizare, cu fețe tăiate în mai multe unghiuri.

Unii experți cred că această tehnică neobișnuită a fost folosită pentru a asigura rezistența la cutremure. De altfel, seismele care au lovit zona în ultimii 500 de ani au cauzat foarte puține pagube construcțiilor megalitice incașe, iar zidul Sacsayhuaman nu face excepție.

Atunci când l-au descoperit, conchistadorii au fost profund impresionați de mărimea blocurilor. Au încercat să desfacă zidul, să vadă cum a fost făcut, dar nu au putut clinti monoliții, așa că au abandonat inițiativa.


Referitor la acest subiect, iată o carte care s-ar putea să te intereseze: „Incașii. 100 de întrebări și răspunsuri” (disponibilă aici).


3

Zidul fenician din Batroun, Liban

Zidul Batroun
Foto: Wikimedia

Batroun, situat pe coasta nordică a Libanului, este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, fiind locuit continuu încă de acum 5.000 de ani. Batroun a fost unul dintre cele mai importante centre urbane ale fenicienilor.

Cea mai impresionantă structură din acest oraș este zidul maritim construit de fenicieni pentru a proteja așezarea de valurile de maree.

Potrivit Amusing Planet, inițial, zidul era o structură naturală, compusă din dune de nisip pietrificat, pe care fenicienii au întărit-o cu blocuri de piatră.

În timp, o parte din zid s-a prăbușit. Secțiunea care a rămas are 225 de metri lungime, iar grosimea variază între 1 și 1.5 metri.

4

Zidul orașului Xi’an, China

Ziduri Xian
Foto: Amusing Planet

Fortificațiile orașului Xi’an sunt unele dintre cele mai vechi, mai mari și mai bine conservate ziduri din China. A fost construit în secolul XIV, la inițiativa lui Zhu Yuanzhang, primul împărat al dinastiei Ming.

Lucrările au durat opt ani, iar fortificația a fost construită doar din pământ. În secolele ce au urmat, construcția a fost întărită și lărgită cu ajutorul cărămizilor.

Ulterior, zidul a fost „dotat” cu un sistem de canale de scurgere și cu creneluri. Zidul înconjoară o suprafață de aproximativ 14 kilometri pătrați. Are înălțimea de 12 metri și grosimea între 12 și 14 metri.

5

Zidul lui Aurelian, Roma, Italia

Zidurile lui Aurelian
Foto: Reddit

Zidul Aurelian înconjoară cele șapte dealuri ale Romei și a fost construit între anii 271 și 275, de împărații Aurelian și Probos. Aurelian a fost cel care a hotărât construirea acestor fortificații, ca măsură de urgență pentru a apăra orașul de invazia barbară.

Zidul are lungimea de 19 kilometri, înălțimea de 20 de metri și grosimea de 10 metri. Este format din 383 de turnuri, 7020 de creneluri, 18 porți masive și 2066 de ferestre.

Datorită faptului că a fost bine întreținut de-a lungul secolelor, zidul este într-o stare bună și astăzi.

Ca să știi mai mult, citește „Tehnologia zeilor”

Această carte explorează dovezile care duc la concluzia că civilizațiile antice erau la fel de complexe precum cele actuale. Descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor indică faptul că acești oameni, considerați primitivi, foloseau tehnologii avansate – de la electricitate până la maşinării grele şi aparate de zbor. Teme precum zborul, războaiele atomice antice sau electricitatea ar putea părea bizare pentru mulţi. Cu toate acestea, după cum arată David Hatcher Childress în cartea sa, există multe dovezi care ne conduc spre ideea că avem un trecut avansat din punct de vedere tehnologic.

„Tehnologia zeilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu