Zeci de girafe mor de sete în Kenya, din cauza secetei fără precedent

Incapabile să găsească apă pe o rază de kilometri, girafele și vitele din Kenya sunt în agonie și mor deshidratate, din cauza unei secete fără precedent.

În ultimele zile ale unui an 2021 care va rămâne în istorie pentru temperaturile record din Siberia și Canada, pentru incendiile de pădure incontrolabile din Grecia și California și pentru inundațiile fără precedent din Germania și din alte părți, seceta din estul Kenyei face sute de victime în rândul vitelor și animalelor sălbatice și amenință securitatea alimentară a populației locale.

Foto: Ed Ram/Getty Images

În noiembrie 2021, Centrul de conservare a faunei sălbatice Sabuli din comitatul Wajir, în estul Kenyei, a raportat pe rețelele de socializare moartea a 11 girafe, în urma agravării secetei cauzate de lipsa de precipitații din septembrie.

O lună mai târziu, fotograful și jurnalistul Ed Ram a surprins câteva cadavre de girafe în timpul vizitei sale în satul Eyrib, la 450 de kilometri de capitală.

Potrivit lui Ram, localnicii spun că nu a mai plouat în ultimii doi ani și că aceasta este cea mai intensă secetă de care se amintește, fapt susținut de cifrele oficiale care estimează că mai puțin de 30% din precipitații au căzut în regiune în ultimul an.

Rămășițele girafelor în descompunere, surprinse din aer, arată că acestea au murit după ce au rămas blocate în noroi în timp ce încercau să bea dintr-o baltă aproape secată.

Într-o postare separată, Centrul Sabuli a explicat că și animalele domestice „se sting încet pe măsură ce lipsa precipitațiilor se acutizează”.

În ultimul an, și Madagascar s-a confruntat cu două secete extreme consecutive, considerate cele mai grave din ultimii 40 de ani. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 1.3 milioane de persoane de pe insulă se confruntă cu insecuritatea alimentară, o situație alarmantă.

Foto: Ed Ram/Getty Images

În octombrie 2021, o nouă cercetare condusă de Vrije Universiteit Brussel și publicată în Science a proiectat contrastul dintre evenimentele meteorologice extreme la care a fost supusă generația născută în 1960 și generația de copii născuți în cursul anului 2020.

Modelul a arătat că cei născuți în acest deceniu se vor confrunta cu evenimente meteorologice extreme fără precedent:

Foto: Ed Ram/Getty Images

„Un copil născut în 2021 va fi martor, în medie, la de două ori mai multe incendii de pădure, de 2.8 ori mai multe pierderi de recolte, de 2.6 ori mai multe secete, de 2.8 ori mai multe inundații fluviale și de 6.8 ori mai multe valuri de căldură pe parcursul vieții sale, comparativ cu o persoană născută în 1960”, se arată în studiul universității belgiene.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu