Un bărbat născut fără testicule a primit unul de la fratele său, ca să poată face copii

Această operație rară a avut rolul de a stabiliza nivelurile neregulate de testosteron ale bărbatului, de a-i oferi o senzație de confort la nivelul organelor genitale și de a-i permite să aibă copii.

O echipă internațională de chirurgi a efectuat în Serbia un transplant de testicul între doi gemeni identici, deoarece unul dintre ei se născuse fără aceste organe. Este a treia astfel de procedură întreprinsă vreodată.

Doctorul Dicken Do (în centrul imaginii), care a ajutat la efectuarea primului transplant de penis din SUA în 2016, a făcut parte din echipa care a efectuat transplantul de testicul în intervenția din Serbia. Foto: Elise Amendola / Associated Press

Potrivit New York Times, transplantul de testicul a fost făcut în cadrul unei operații desfășurate la un spital din Belgrad. Scopul transplantului a fost de a ajuta la stabilizarea nivelurilor de testosteron la bărbatul care beneficia de pe urma transplantului, întrucât injecțiile cu hormoni erau insuficiente.

În plus, transplantul a oferit o senzație de naturalețe și confort în zona genitală și – lucru și mai important – îi va permite beneficiarului să conceapă copii. Cum pacienții erau gemeni identici, cu aceeași alcătuire genetică, dacă geamănul beneficiar ar fi conceput copii, aceștia ar fi primit genele lui.

Totuși, există o problemă. Chirurgii nu au putut găsi în corpul beneficiarului țesutul necesar de care era nevoie pentru a reconstrui vas deferens, care transportă spermatozoizii din testicule. Așa că, deocamdată, pacientul nu poate concepe copii prin metoda tradițională.

Dacă dorește, poate să aibă copii prin fertilizare in vitro, după ce îi va fi extras lichidul seminal. La nevoie, ar putea folosi spermatozoizii fratelui său geamăn, deoarece ADN-ul lor este identic.

Transplantul de testicule rămâne o procedură controversată, din cauza implicațiilor etice referitoare la abilitatea beneficiarului de a concepe un copil cu genele altcuiva. Foto: Pixabay

Cât despre donator, care are deja propriii săi copii, acesta nu va avea probleme de fertilitate, în ciuda faptului că a rămas cu un singur testicul.

Această operație delicată a implicat coaserea unor vase de sânge cu diametrul de sub doi milimetri. Echipa a lucrat sub presiunea timpului, deoarece testiculul prelevat trebuia reatașat în cel mult patru ore de la întreruperea hrănirii sale cu sânge, conform The Independent.

Fără sânge proaspăt, un testicul rămâne viabil până la șase ore. De obicei durează între 30 și 60 de minute pentru ca doctorii să reconecteze unul dintre vasele de sânge minuscule în interiorul testiculului, însă echipa de chirurgi a avut nevoie de numai două ore în total.

Doctorii au declarat că ambii gemeni se recuperează bine după operație.

„Pacientul arată bine și fratele lui la fel”, a spus doctorul Dicken Ko, chirurg de transplanturi și profesor de urologie la Facultatea de Medicină a Universității Tufts, care a contribuit la succesul operației.

După numai trei zile de la operație, geamănul beneficiar avea niveluri normale de testosteron în corp. Doctorul Ko a lucrat alături de o echipă impresionantă de chirurgi, care îl includea și pe doctorul Branko Bojovic, expert în microchirurgie, de la Universitatea Harvard.

Anterior, cei doi colaboraseră în cadrul altei operații complexe, ducând la bun sfârșit primul transplant de penis din SUA, cu trei ani în urmă. Au fost conduși de doctorul Miroslav Djordjevic, specialist în reconstrucție urologică și chirurgie de schimbare de sex la Spitalul Mount Sinai din New York și la Universitatea din Belgrad.

Gemenii au apelat la el după ce doctorul reușise un transplant de uter între două surori gemene, permițându-i beneficiarei să dea naștere.

Un bărbat rănit pe front a beneficiat de un transplant de penis și scrot anul trecut, însă doctorii au omis intenționat testiculele. Foto: New York Times

Absența testiculelor rămâne o afecțiune extrem de rară și, până acum, au mai existat numai două alte astfel de transplanturi, ambele între frați gemeni.

Transplanturile de testicule sunt foarte rare din mai multe motive, principalul fiind reprezentat de implicațiile etice de a concepe un copil care, din punct de vedere genetic, este al altcuiva, atunci când transplantul nu este efectuat între gemeni care au o zestre genetică identică.

„Al cui ar fi copilul rezultat? Iată un subiect care dă naștere multor dezbateri în domeniul eticii medicale”, afirmă doctorul Ko.

Anul trecut, chirurgii de la Spitalul John Hopkins, din SUA, au transplantat un penis și un scrot la un soldat tânăr, care fusese rănit în urma exploziei unei mine. Însă echipa de medici a omis în mod intenționat testiculele, din cauza controverselor etice din jurul acestei proceduri.

„Am simțit că, în urma rănilor, nu mai puteam avea o relație. Adică ești terminat, vei fi singur pentru tot restul vieții tale. Mult timp, am avut probleme în a mă considera bărbat”, a spus tânărul veteran.

Pacientul și-a revenit pe deplin.

Etica din spatele unor astfel de operații, care nu sunt destinate să salveze vieți, continuă să fie dezbătută în lumea medicală. Însă este clar că transplanturile de testicule au multe beneficii, mai ales pentru pacienții supraviețuitori ai accidentelor, veterani răniți sau care suferă de cancer testicular.


Distribuie:

Citește în continuare

>