5 curiozități despre gemeni, marea enigmă a geneticii

Câte curiozități despre gemeni cunoști? Gemenii sunt un aspect fascinant al biologiei. Aceștia pot fi fraterni, identici, gemeni siamezi sau gemeni în oglindă, printre alte posibilități.

Similitudinile care apar în cazul gemenilor îi uimesc atât pe geneticieni, cât și pe oamenii obișnuiți. De aceea, dacă ești un om care caută mai multe informații despre situația sa genetică sau măcar animat de dorința de a ști mai mult, îți prezentăm cinci curiozități despre gemeni.

1

Gemenii identici nu sunt chiar atât de... identici

curiozități despre gemeni
Chiar dacă au același ADN, între gemeni există unele diferențe de ordin biologic. Foto: Live Science

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre gemeni: se știe că gemenii identici au același ADN, dar asta nu înseamnă neapărat că sunt complet similari din punct de vedere biologic.

Încă de la naștere, gemenii identici au amprente și ombilicuri diferite. Însă, pe măsură ce înaintează în vârstă, corpurile lor se schimbă în mod independent.

Un exemplu este mirosul natural produs de fiecare geamăn. În cadrul unui studiu realizat în Cehia au fost folosiți 12 câini de poliție din rasa ciobănesc german pentru a stabili dacă animalele puteau să facă diferența între gemenii identici.

Savanții au prelevat mostre de miros de la două grupuri de gemeni identici și de la două grupuri de gemeni fraterni de același sex. De fiecare dată, câinii au reușit să detecteze geamănul corespunzător.

Prin urmare, cercetătorii au tras concluzia că mirosul înnăscut al gemenilor identici nu este identic. Aceasta ar putea fi rezultatul unor factori precum infecțiile, care ar putea altera mirosul unui individ.

2

Gemenii „în oglindă”

Aproximativ o pătrime dintre gemenii identici se dezvoltă „în oglindă”. În acest caz, ovulul se divide mai târziu decât de obicei –  la aproximativ una sau două săptămâni după fertilizare -, iar gemenii se formează unul cu fața la celălalt.

curiozități despre gemeni
Gemenii pot avea semne de naștere identice în locuri simetric opuse, de parcă fiecare s-ar uita în oglindă. Foto: Alamy

Prin urmare, sfârșesc prin a fi simetric opuși din punct de vedere al aspectului. Unul poate fi dreptaci, iar celălalt stângaci, vârtejurile din păr pot fi orientate în sens invers la unul față de celălalt și pot avea semne de naștere identice în locuri simetric opuse.

În unele cazuri rare și extreme, organele și structurile scheletice ale acestor gemeni se pot reflecta ca într-o oglindă. De obicei, după ce se nasc gemeni de același sex, ADN-ul lor este testat pentru a se verifica dacă sunt identici sau fraterni.

Aceste curiozități despre gemeni îți vor capta cu siguranță atenția

Asta le permite doctorilor să testeze cât de asemănători sunt gemenii din punct de vedere genetic. Totuși, savanții au observat că ADN-ul este identic la gemenii în oglindă.

Astfel, singura cale de a-i deosebi devreme este să observi trăsăturile lor, care se reflectă ca într-o oglindă.

3

Ceva interesant cu privire la natalitate

Nașterile de gemeni se înmulțesc, însă rata de naștere a gemenilor identici a rămas constantă pe întreg globul, fiind de aproximativ patru cazuri la fiecare mie de nașteri.

Prin urmare, marea variație de nașteri de gemeni identici care poate fi întâlnită în diferite regiuni este rezultatul creșterii ratei nașterilor de gemeni fraterni.

Unele femei sunt predispuse genetic la hiperovulație. Prin urmare, unele regiuni sunt celebre pentru rata crescută a nașterilor de gemeni.

curiozități despre gemeni
Cea mai mare rată de naștere de gemeni este înregistrată în Africa. Foto: Picswe

Benin, o țară din vestul Africii, deține în acest moment titlul pentru cea mai mare rată a nașterilor de gemeni, cu o medie de 27 de seturi la fiecare mie de nașteri.

Țara învecinată, Nigeria, se află pe locul doi, cu 19 seturi de gemeni la fiecare mie de nașteri. Acest lucru s-ar putea datora faptului că aceste popoare trăiesc pe pământurile indigenilor Yoruba, care sunt cunoscuți de mult pentru rata crescută a nașterii de gemeni.

Savanții încă încearcă să determine cauza exactă a acestui fenomen, dar se crede că atât dieta, cât și factorii genetici joacă un rol important.

4

Curiozități despre gemeni: Unii vorbesc „gemeneza”

curiozități despre gemeni
Gemenii se imită reciproc, ceea ce dă naștere unui așa-zis „limbaj secret al gemenilor”. Foto: Alamy

Așa cum învață comunicarea nonverbală în pântece, gemenii învață comunicarea verbală vorbind între ei, înainte de a fi capabili să comunice cu lumea exterioară.

Toți copiii învață să vorbească interacționând în primul rând cu părinții lor. Însă gemenii au avantajul că învață să comunice ascultându-se și imitându-se unul pe celălalt

Totuși, asta înseamnă că gemenii pronunță adeseori greșit sunetele pe care le aud. Prin urmare, numai gemenii pot să atribuie intuitiv sens cuvintelor pe care le folosesc între ei, ceea ce face să pară că ar dezvolta o „limbă secretă”.

5

Curiozități despre gemeni: Mai mult decât veri

Iată ultima de pe lista noastră de curiozități despre gemeni. Când o pereche de gemeni identici se căsătorește cu altă pereche de gemeni identici și ambele cupluri au copii, copiii aceștia sunt veri. Totuși, din punct de vedere genetic, ei sunt, de asemenea, frați.

Dacă un savant ar examina ADN-ul fiecărui copil, nu ar putea să determine cărui cuplu îi aparține, fiindcă ambele cupluri au același ADN.

Copiii sunt veri fiindcă părinții lor sunt frați. Totuși, cum părinții sunt gemeni identici, genele copiilor provin din același bazin genetic.

Totuși, aceasta nu înseamnă că acești copii vor arăta identic. Ei au aceeași șansă de a semăna unul cu celălalt pe care o au și frații obișnuiți (sau chiar și gemenii fraterni).

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu