10 bancnote pe care se găsesc mesaje, simboluri și imagini stranii

Bancnotele sunt departe de a fi o invenție modernă. Au fost introduse de chinezi în secolul VII și de atunci au fost adoptate, progresiv, de toate statele lumii.

Fiecare țară și-a creat propriii bani de hârtie pe care și-a inscripționat propriile simboluri. În unele cazuri, aceste simboluri au fost ascunse ochilor celor neinițiați; în altele, banii spun povești aparte, pe care doar câțiva au reușit să le descifreze.

Iată zece dintre cele mai ciudate mesaje ascunse pe bancnotele din jurul lumii.

1

Bancnotele de urgență emise de Germania

Bancnote ciudate - Pfenigi 01
Foto: Pinterest

După ce Primul Război Mondial a cauzat creșterea exponențială a prețului argintului, multe instituții germane au început să folosească bani de hârtie, cunoscuți ca „notgeld”, ceea ce înseamnă „bani de urgență”.

Pe aceste bancnote se aflau imagini preluate din folclor, satire populare și numeroase alte elemente, care nu erau tipărite în mod normal pe bancnote.

Bancnote ciudate - Pfenigi 02
Foto: Pinterest

Unele sunt amuzante, însă altele arată de parcă locul lor ar fi pe tricourile unei trupe de heavy metal.

2

Bancnota democratică din Burma, în valoare de un kyat

Bancnote ciudate - Burma 01
Aung San Suu Kyi. Foto: Wikimedia

După Războiul Civil din Burma, generalul Aung San a devenit un erou în țara sa. Fiica acestuia, Aung San Suu Kyi, care avea doar doi ani când generalul a fost asasinat, a devenit mai târziu o susținătoare a democrației.

Din nefericire, pentru activitatea sa de opoziție, a fost ținută în arest la domiciliu pe termen lung. Totuși, susținătorii ei au găsit o cale să o onoreze.

Bancnote ciudate - Burma 02
Foto: Wikimedia

Se spune că dacă ții o bancnotă de un kyat aproape de o sursă de lumină, poți vedea chipul lui Suu Kyi în spatele imaginii tatălui ei.

3

Bancnote din lagărul de concentrare din Oranienburg

În Germania nazistă, prizonierii din ghetouri și, mai târziu, cei din lagărele de concentrare își schimbau banii pe o „monedă locală”, care era, în esență, inutilă.

Artistul Horst-Willi Lippert, unul dintre primii prizonieri ai lagărului de concentrare din Oranienburg, a conceput multe dintre aceste bancnote, însă a ascuns în ele mesaje antinaziste.

Bancnote ciudate - Lagar 02
Foto: Pinterest

În mod uimitor, naziștii nu și-au dat seama niciodată și Lippert a supraviețuit războiului.

4

Bancnota din Canada cu „fața diavolului”

O serie de bancnote canadiene, cu valori cuprinse între un dolar și o mie de dolari, aveau pe ele o fotografie a reginei Elisabeta a II-a.

Fotografia originală o înfățișa pe regină purtând o tiară, dar canadienii preferau ca ea să arate mai puțin oficial. Astfel, fotografia a fost retușată.

Bancnote ciudate - Canada 02
Foto: Wikimedia

Mai târziu, cineva și-a dat seama că în spatele urechii Reginei apărea imaginea a ceea ce părea să fie un demon.

5

Bancnotele din Congo

Joseph Mobutu a fost dictatorul Zairului timp de 31 de ani. Când a fost îndepărtat de la putere, în 1997, și țara a fost redenumită Republica Democrată Congo, națiunea se afla într-o criză de bancnote.

Guvernul a folosit o vreme bancnotele vechi, pe care fusese întipărită imaginea lui Mobutu. Însă, de data aceasta, exista o mare diferență: fața dictatorului fusese îndepărtată cu un perforator.

Bancnote ciudate - Congo 02
Foto: Wikimedia
6

Bancnotele folclorice emise în America

Bancnote ciudate - America 02
Foto: Wikimedia

Înainte de Revoluția Americană, pe teritoriile din America de Nord au circulat bancnote cu imagini folclorice pe care numai localnicii ar fi putut să le recunoască.

De exemplu, bancnota de cinci dolari din Windham, Connecticut, făcea referire la o poveste cu broaște. Povestea dăinuia de pe vremea Războiului Franco-Indian și era atât de bine întipărită în conștiința localnicilor, încât a fost reprodusă pe bancnotă.

7

Kyații din Myanmar

Dictatorul din Myanmar, U Ne Win, a fost un om excentric. După ce a devenit interesat de astrologie și numerologie, U Ne Win a rămas fascinat de diverse numere ciudate. Și toată lumea avea să afle asta.

Bancnote ciudate - Myanmar 02
Foto: Wikimedia

Fascinația sa pentru astfel de subiecte a dus la designul neobișnuit al bancnotelor de 45 și 90 de kyați, ambele bancnote fiind bazate pe numărul norocos al dictatorului: nouă.

8

Bancnota de 50 de rupii din Seychelles

În 1968, guvernul britanic din Seychelles a emis o bancnotă care conținea imaginea unor palmieri. Dar, după ce i-au examinat mai cu atenție, oamenii au remarcat că arborii formau un cuvânt surprinzător…

Când întorci bancnota într-o parte, poți vedea cu ușurință cuvântul „sex”, format de frunzele palmierilor.

Bancnote ciudate - Seychelles 02
Foto: Wikimedia

S-a speculat că cei care au conceput bancnota au făcut asta pentru a submina regimul britanic, însă nu există dovezi care să sprijine această teorie.

9

Bancnota Intergalactică Cvasiuniversală

Bancnote ciudate - Intergalactic 01
Foto: Wikimedia

Numită „QUID”, această monedă a fost proiectată de Universitatea din Leicester și Centrul Spațial Național al Angliei, cu intenția de a fi folosită de viitorii călători în spațiu…

Acești bani sunt, de fapt, niște carcase transparente, înăuntrul cărora se află bile minuscule. Fiecare biluță reprezintă câte o planetă din Sistemul Solar.

10

Bancnota de 10.000 de mărci germane

Bancnote ciudate - Marci 01
Foto: Wikimedia

După Primul Război Mondial, Germania a trecut prin mari dificultăți financiare, inclusiv prin hiperinflație. Așa că Banca Națională a Germaniei nu a avut de ales și a trebuit să emită bancnote de 10.000 de mărci. Însă, un designer șiret a ascuns o imagine pe ele…

Bancnote ciudate - Marci 02
Foto: Pinterest

Imaginea era cea a unui vampir cu glugă, pe cale de a suge sângele tânărului din prim-plan. Mai târziu, a circulat zvonul că vampirul simboliza Franța, care ieșise învingătoare din război.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „10 bancnote pe care se găsesc mesaje, simboluri și imagini stranii”

 1. Deci aceste cuvinte…e reale 🙂 …și ne doare că sunt prea mulți proști pe pământ. → „Ca munca plătită să aibă loc, trebuie să existe patru elemente:
  1. Propriu-zis treaba care trebuie să fie făcută.
  2. Materialele necesare.
  3. Forţa de lucru care să execute această muncă.
  4. Banii cu care munca depusă să fie plătită.
  Dacă un element din cele patru lipseste, nu poate fi efectuată munca. E un sistem care se regleaza automat. Dacă exista volum de lucru, materiale şi muncitori, nu ne rămâne decât să creăm banii. Destul de simplu.”

  Răspunde

Lasă un comentariu