3 soluții trăsnite (dar funcționale) la probleme extrem de serioase

„Să ai o abordare constructivă”. „Să ai mintea deschisă”. „Să identifici noi perspective”. Lumea afacerilor este plină de expresii de laudă pentru oamenii care găsesc soluții inovatoare la probleme care nu pot fi rezolvate prin metode clasice.

Spre surprinderea tuturor, uneori, ideile „crețe” chiar funcționează. Iată trei situații în care companii și țări au abandonat bunul simț pentru a face față unor probleme foarte serioase.

1

Problemă: Coreea de Sud are o rată uriașă a sinuciderilor

rata sinuciderilor
Foto: iStock

Rata sinuciderilor în Coreea de Sud este spectaculoasă. O cultură nebună a muncii combinată cu presiunea familiei și cu o atitudine agresivă față de vârstnici transformă orice sud-coreean într-un potențial sinucigaș.

În 2015, mai multe companii au decis să facă ceva în privința ratei sinuciderilor în rândurile propriilor angajați, astfel că au organizat false înmormântări în masă, la care angajații au fost întinși în sicrie și obligați să asculte discursuri despre trecerea lor în neființă.

Soluția nebună: Înmormântări false

Ideea este ca angajații să se pretindă decedați timp de o după-amiază, pentru a asculta bocetele și discursurile apropiaților, în speranța de a se convinge astfel că este mai bine să rămână în viață.

Se pare că ideea a funcționat. Ziarul The Guardian a relatat cazul unui sud-coreean care a mărturisit că ziua petrecută într-un sicriu l-a făcut să înțeleagă cât de mult ar suferi familia sa dacă el ar părăsi această lume.

2

Problemă: Foametea din Coreea de Nord

foamete coreea de nord
Foto: iStock

La un pas peste graniță, Coreea de Nord este unul dintre locurile cele mai neprietenoase de pe planetă. Din anii ’90, populația se află constant în pragul înfometării. Norocoșii care dețin un petec de pământ cresc legume și zarzavat pentru a supraviețui.

Soluția incredibilă: Magazine care vând fecale de om

Există, însă, o problemă: îngrășămintele sunt extrem de greu de găsit în Coreea de Nord. Ce soluție au găsit unii localnici mai întreprinzători? Au început să deschidă magazine de excremente umane.

În 2011, mai mulți nord-coreeni care au fugit în Coreea de Sud au declarat că unul dintre cele mai căutate produse pe piața de acasă erau fecalele umane.

Magazinele specializate cumpără marfa de la oamenii de rând și o vând mai departe, mult mai scump, agricultorilor care își permit.

3

Problemă: Natalitatea extrem de mică din Rusia

Natalitate Rusia
Foto: Getty Images

Rata natalității în Rusia este periculos de mică, iar dacă rușii nu fac ceva în această privință, economia se vă prăbuși sub povara ponderii mari a vârstnicilor.

Începând cu 2006, Kremlinul a venit cu mai multe soluții bizare, dar ingenioase la această criză, inclusiv un concert hip-hop în care Vladimir Putin trebuia să urce pe scenă cu trupa Boyz II Men.

Dar, de departe cea mai ciudată dintre ideile „coapte” în laboratoarele rusești este Ziua Concepției.

Soluția bizară: „Ziua sexului” și premii speciale pentru gravide

Sărbătoarea are loc în fiecare an pe 12 septembrie, când rușii din Ulianovsk (regiunea natală a lui Vladimir Lenin) primesc o zi liberă plătită ca să stea acasă și să conceapă copii.

Orice femeie care reușește să nască la exact nouă luni de la Ziua Concepției are șansa să câștige un premiu: o mașină de teren, un apartament sau diverse electrocasnice.

Oricât de ciudat ar părea, se pare că ideea a dat rezultate. Deși este încă destul de scăzută, rata natalității a crescut în Rusia în ultimii ani.

Ca să știi mai mult, citește „Drumul către libertate”

Dacă vrei să afli mai multe despre viața în Coreea de Nord, îți recomandăm autobiografia cutremurătoare a lui Yeonmi Park, o tânără care a reușit să evadeze din cea mai dură dictatură din lume. Yeonmi a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că Marele Conducător îi poate auzi gândurile. Apoi, la 13 ani, a reușit să fugă din țară împreună cu mama ei. Dar chinul era departe de a se fi încheiat…

„Drumul către libertate” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu