Mumia lui Lenin: Povestea celui mai bine conservat cadavru de pe Pământ

Într-un mausoleu din Piața Roșie din Moscova, mumia lui Lenin stă întinsă pe un pat de mătase roșie, într-un sarcofag din sticlă ornată. Ochii celui care a fost Vladimir Ilici Lenin sunt închiși, părul îi este pieptănat și mustața aranjată cu grijă.

Fostul lider bolșevic este îmbrăcat într-un costum negru, modest, iar brațele i se odihnesc de-o parte și de alta a corpului. Chiar și la 94 de ani de la moarte, mumia lui Lenin pare atât de vie, încât se spune că adeseori sperie copiii mici.

mumia_lui_lenin_01
Mumia lui Lenin, fotografiată în 1991, pentru prima oară în decurs de 30 de ani. Foto: thesun.co.uk

Procedura secretă care păstrează mumia lui Lenin atât de bine conservată rămâne învăluită în mister până în ziua de astăzi.

Mumia lui Lenin, perfect conservată

La o primă privire, mulți presupun că trupul este făcut din ceară. Însă este vorba de corpul adevărat și impecabil conservat al revoluționarului bolșevic.

Cum a rezistat mumia lui Lenin atât de bine, un timp atât de îndelungat? Toate organele interne au fost îndepărtate și au fost lăsate doar scheletul și mușchii.

Corpul este reîmbălsămat periodic și este supravegheat cu grijă, încă din ziua în care Lenin a murit, de o echipă de specialiști loiali.

Povestea începe în 1924

Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924, iar planul original fusese ca el să fie îngropat. La început, el a fost îmbălsămat doar temporar, pentru a preveni descompunerea.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Apoi, după o ceremonie funerară de patru zile, în timpul căreia zeci de mii de oameni s-au luptat cu gerul și au venit să-i cinstească memoria, Lenin urma să fie îngropat.

mumia_lui_lenin_02
Ultima fotografie a lui Vladimir Ilici Lenin (1923). Liderul bolșevic suferise, până în acel moment, trei accidente vasculare și era mut. Foto: histomania.org

Dar, se pare că patru zile nu erau suficiente pentru cei îndoliați. Demnitarii și cetățenii străini voiau să salute cu respect cadavrul liderului decedat.

Așa că sovieticii au decis să construiască un mausoleu temporar, din lemn. Trupul lui Lenin a fost depus înăuntru. Mulțumită temperaturilor scăzute, care variau între -7 și -6 grade Celsius, trupul lui Lenin a rămas aproape în perfectă stare.

După 56 de zile, oficialii sovietici au decis să nu îl îngroape și au început să cântărească posibilitatea de a conserva permanent cadavrul.

Temperaturile scăzute conservaseră corpul lui Lenin până în acel moment. Astfel, planul inițial a fost ca liderul bolșevic să fie înghețat.

Ministrul Comerțului Internațional, Leonid Krasin, a primit permisiunea de a căuta echipamente speciale de refrigerare, în Germania. Dar, înainte să înceapă să caute așa ceva, doi chimiști au sugerat varianta îmbălsămării.

Un cocktail necunoscut de substanțe chimice

Vladimir Vorobiev și Boris Zbarski au susținut că înghețarea cadavrului nu ar fi o soluție permanentă, deoarece el s-ar descompune oricum, în timp.

Foto: timetoast.com

Ei susțineau că un cocktail chimic special putea fi injectat în corp pentru a preveni complet schimbarea culorii și a formei, precum și uscarea și descompunerea.

Această practică fusese deja testată pe câteva cadavre şi fusese încununată de succes. Aşadar, ţinând cont de faptul că urma să vină primăvara, guvernul a fost de acord cu îmbălsămarea.

Totuși, cadavrul lui Lenin suferise deja nişte vătămări ireversibile. Pe piele apăruseră pete negre şi orbitele ochilor începuseră să se adâncească.

Prin urmare, înainte ca liderul bolșevic să fie îmbălsămat, oamenii de știință au petrecut luni de zile pentru albirea pielii și pentru prepararea amestecului de chimicale ideal pentru îmbălsămare.

mumia_lui_lenin_03
Ilia Zbarski, fiul lui Boris Zbarski, a pășit pe urmele tatălui său și a făcut, și el, parte din echipa care are grijă de mumia lui Lenin. Foto: gettyimages.com

După aproape opt luni de muncă, au creat o substanță a cărei compoziție rămâne învăluită în mister până în ziua de azi. În sfârșit, cadavrul putea fi conservat și mausoleul din Piața Roșie a fost din nou deschis publicului.

O echipă întreagă are grijă de mumia lui Lenin

În prezent, grupul de oameni de știință care mențin mumia lui Lenin în stare corespunzătoare este cunoscut sub denumirea de „Laboratorul lui Lenin”.

mumia_lui_lenin_05
Foto: news.yahoo.com

Acești oameni de știință vizitează mausoleul lui Lenin la fiecare câteva zile. Ei sunt atenți ca lumina și temperatura atent calculată să asigure condiții perfecte pentru conservare.

La fiecare 18 luni, mumia lui Lenin este transferată într-un complex special, situat sub mausoleu, și este reîmbălsămată. Acolo, corpul este spălat cu lichid de îmbălsămare și i se injectează amestecul de chimicale necesar.

În pofida faptului că este conservat aproape perfect, în cadavrul lui Lenin nu mai există niciun organ intern. Au rămas scheletul, mușchii, pielea și o parte din țesutul conjunctiv, însă organele au fost îndepărtate la scurt timp după moartea sa.

Creierul fostului lider bolșevic a fost dus la Centrul de Neurologie al Academiei Ruse de Științe. Creierul a fost studiat de multe ori, pentru a se afla mai multe despre „abilitățile extraordinare” ale liderului.

mumia_lui_lenin_09
Foto: read01.com

Oamenii de știință care fac parte din „Laboratorul lui Lenin” se asigură, de asemenea, că mumia lui Lenin are un aspect natural. Ei verifică încheieturile și poziția membrelor.

Ei monitorizează și starea pielii și înlocuiesc periodic, cu materiale artificiale, țesutul care se dezintegrează.

Pe lângă aceste măsuri, orice alte proceduri revoluționare care urmează să fie folosite pe mumia lui Lenin sunt mai întâi testate pe „cobai”.

Acestea sunt cadavre neidentificate, ținute în laborator.

Tehnicile oamenilor de știință, ținute la secret

Succesul conservării cadavrului a făcut ca mai multe state să ceară ajutorul „Laboratorului lui Lenin”. Printre „clienți” se numără președintele vietnamez Ho Și Min, liderul bulgar Gheorghi Dimitrov și foștii lideri din Coreea de Nord, Kim Ir-sen și Kim Jong-il.

mumia_lui_lenin_10
Liderul nord-coreean Kim Ir-sen a fost îmbălsămat tot la Laboratorul lui Lenin. Foto: wikimedia.org

Cu toate că și alte state au luat parte la operațiunile de conservare, oamenii de știință ruși încă nu și-au divulgat secretele.

Munca acestor oameni de știință este învăluită în mister. După destrămarea Uniunii Sovietice, au existat multe voci care au cerut ca liderul bolșevic să fie înmormântat, iar mausoleul, distrus.

Însă, după mai multe proteste care au avut loc în Piața Roșie, liderii ruși au hotărât să păstreze mumia lui Lenin.

În prezent, cadavrul este păstrat în „Laboratorul lui Lenin” și este monitorizat mai atent ca niciodată. Cadavrul este expus periodic la mausoleu și continuă să aibă un aspect sinistru de proaspăt, la fel ca în ultimii 94 de ani.


Ți-a plăcut acest articol? Citeșe și 6 mumii faimoase și poveștile lor fascinante. Apoi, află detalii despre un mister de 2000 de ani – Mumiile de sare din Iran.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu