Mumia lui Lenin: Povestea celui mai bine conservat cadavru de pe Pământ

Într-un mausoleu din Piața Roșie din Moscova, mumia lui Lenin stă întinsă pe un pat de mătase roșie, într-un sarcofag din sticlă ornată. Ochii celui care a fost Vladimir Ilici Lenin sunt închiși, părul îi este pieptănat și mustața aranjată cu grijă.

Fostul lider bolșevic este îmbrăcat într-un costum negru, modest, iar brațele i se odihnesc de-o parte și de alta a corpului. Chiar și la 94 de ani de la moarte, mumia lui Lenin pare plină de viață și se spune că adeseori sperie copiii mici.

mumia_lui_lenin_01
Mumia lui Lenin, fotografiată în 1991, pentru prima oară în decurs de 30 de ani. Foto: The Sun

Procedura secretă care păstrează mumia lui Lenin atât de bine conservată rămâne învăluită în mister până în ziua de astăzi.

Mumia lui Lenin, perfect conservată

La o primă privire, mulți presupun că trupul este făcut din ceară. Însă este vorba de corpul adevărat și impecabil conservat al revoluționarului bolșevic. Cum a rezistat mumia lui Lenin atât de bine, un timp atât de îndelungat?

Toate organele interne au fost îndepărtate și au fost lăsate doar scheletul și mușchii. Corpul este reîmbălsămat periodic și este supravegheat cu grijă, încă din ziua în care Lenin a murit, de o echipă de specialiști loiali.

Povestea începe în 1924

mumia_lui_lenin_02
Ultima fotografie a lui Vladimir Ilici Lenin (1923). Liderul bolșevic suferise, până în acel moment, trei accidente vasculare și era mut. Foto: Histomania

Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924, iar planul original fusese ca liderul bolșevic să fie îngropat. La început, trupul a fost îmbălsămat doar temporar, pentru a preveni descompunerea.

Apoi, după o ceremonie funerară de patru zile, în timpul căreia zeci de mii de oameni s-au luptat cu gerul și au venit să-i cinstească memoria, Lenin urma să fie îngropat.

Dar se pare că patru zile nu erau suficiente pentru cei îndoliați. Demnitarii și cetățenii străini voiau să salute cu respect cadavrul fostului lider.

Așa că sovieticii au decis să construiască un mausoleu temporar, din lemn. Trupul lui Lenin a fost depus înăuntru. Mulțumită temperaturilor scăzute, care variau între -7 și -6 grade Celsius, trupul lui Lenin a rămas aproape în perfectă stare.

După 56 de zile, oficialii sovietici au decis să nu îl îngroape și au început să cântărească posibilitatea de a conserva permanent cadavrul. Temperaturile scăzute conservaseră corpul lui Lenin până în acel moment.

Din acest considerent, planul inițial a fost ca liderul bolșevic să fie înghețat. Ministrul Comerțului Internațional, Leonid Krasin, a primit permisiunea de a căuta echipamente speciale de refrigerare, în Germania. Dar, înainte să înceapă să caute așa ceva, doi chimiști au sugerat varianta îmbălsămării.

Un cocktail necunoscut de substanțe chimice

Foto: TimeToast

Vladimir Vorobiev și Boris Zbarski au susținut că înghețarea cadavrului nu ar fi o soluție permanentă, deoarece țesuturile s-ar descompune oricum, în timp.

Cei doi susțineau că un cocktail chimic special putea fi injectat în corp pentru a preveni complet schimbarea culorii și a formei, precum și uscarea și descompunerea.

Această practică fusese deja testată pe câteva cadavre și fusese încununată de succes. Așadar, ținând cont de faptul că urma să vină primăvara, guvernul a fost de acord cu îmbălsămarea.

mumia_lui_lenin_03
Ilia Zbarski, fiul lui Boris Zbarski, a pășit pe urmele tatălui său și a făcut, și el, parte din echipa care are grijă de mumia lui Lenin. Foto: Getty Images

Totuși, cadavrul lui Lenin suferise deja o serie de vătămări ireversibile. Pe piele apăruseră pete negre, iar orbitele ochilor începuseră să se adâncească.

Prin urmare, înainte ca liderul bolșevic să fie îmbălsămat, oamenii de știință au petrecut luni de zile lucrând la albirea pielii și preparând amestecul de chimicale ideal pentru îmbălsămare.

După aproape opt luni de muncă, au creat o substanță a cărei compoziție rămâne învăluită în mister până în ziua de azi. În sfârșit, cadavrul putea fi conservat și mausoleul din Piața Roșie a fost din nou deschis publicului.

O echipă întreagă are grijă de mumia lui Lenin

mumia_lui_lenin_05
Foto: Yahoo News

În prezent, grupul de oameni de știință care mențin mumia lui Lenin în stare corespunzătoare este cunoscut sub denumirea de „Laboratorul lui Lenin”.

Acești oameni de știință vizitează mausoleul lui Lenin la fiecare câteva zile. Se asigură că lumina și temperatura atent calculate asigură condiții perfecte pentru conservare.

La fiecare 18 luni, mumia lui Lenin este transferată într-un complex special, situat sub mausoleu, și este reîmbălsămată. Acolo, corpul este spălat cu lichid de îmbălsămare și i se injectează amestecul de chimicale necesar.

mumia_lui_lenin_09
Foto: Read01

În pofida faptului că este conservat aproape perfect, în cadavrul lui Lenin nu mai există niciun organ intern. Au rămas scheletul, mușchii, pielea și o parte din țesutul conjunctiv, însă organele au fost îndepărtate la scurt timp după moartea sa.

Creierul fostului lider bolșevic a fost dus la Centrul de Neurologie al Academiei Ruse de Științe. Creierul a fost studiat de multe ori, pentru a se afla mai multe despre „abilitățile extraordinare” ale liderului.

Oamenii de știință care fac parte din „Laboratorul lui Lenin” se asigură, de asemenea, că mumia lui Lenin are un aspect natural. Verifică încheieturile și poziția membrelor, monitorizează starea pielii și înlocuiesc periodic, cu materiale artificiale, țesutul care se dezintegrează.

Pe lângă aceste măsuri, orice alte proceduri revoluționare care urmează să fie folosite pe mumia lui Lenin sunt mai întâi testate pe „cobai”. Acestea sunt cadavre neidentificate, ținute în laborator.

Tehnicile oamenilor de știință, ținute la secret

mumia_lui_lenin_10
Liderul nord-coreean Kim Ir-sen a fost îmbălsămat tot la Laboratorul lui Lenin. Foto: Wikimedia

Succesul conservării cadavrului a făcut ca mai multe state să ceară ajutorul „Laboratorului lui Lenin”. Printre „clienți” se numără președintele vietnamez Ho Și Min, liderul bulgar Gheorghi Dimitrov și foștii lideri din Coreea de Nord, Kim Ir-sen și Kim Jong-il.

Cu toate că și alte state au luat parte la operațiunile de conservare, oamenii de știință ruși încă nu și-au divulgat secretele. După destrămarea Uniunii Sovietice, au existat multe voci care au cerut ca liderul bolșevic să fie înmormântat, iar mausoleul, distrus.

Însă, după mai multe proteste care au avut loc în Piața Roșie, liderii ruși au hotărât să păstreze mumia lui Lenin.

În prezent, cadavrul este păstrat în „Laboratorul lui Lenin” și este monitorizat mai atent ca niciodată. Cadavrul este expus periodic la mausoleu și continuă să aibă un aspect sinistru de proaspăt, la fel ca în ultimii 94 de ani.


Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm și 6 mumii faimoase și poveștile lor fascinante. Apoi, află detalii despre un mister de 2000 de ani – Mumiile de sare din Iran.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Mumia lui Lenin: Povestea celui mai bine conservat cadavru de pe Pământ”

  1. …am vizitat acest mausoleu din Piaţa Roşie, este fabulos, îi atrage pe foarte mulţi turişti care aşteaptă la cozi pe patru rânduri de chiar kilometri întregi.. Disciplina şi regulile de a vizita sunt deosebite şi respectate, nu se admite fotografierea şi gălăgia, doar se aud clinchetele armelor când garda se schimbă. Nu se spune nimic despre laboratorul subteran de unde se pompează acel lichid de conservare, nu cred că ruşi au avut nevoie pentru conservare de sfaturi străine şi mai cu seamă de la nemţi! O fotografie cu şirul de turişti în aşteptare ar fi indicată pentru a arăta grandoarea interesului da vizita acest mausoleu în ciuda faptului că se vorbea odată chiar de demolarea acestuia şi corpul lui Lenin să fie depus în zidurile Kremlinului, aşa cum au muţi conducători ruşi sau la baza acestor ziduri.

    Răspunde

Lasă un comentariu