Tama, pisica șef de gară care a salvat o stație de la faliment

Animalele au avut întotdeauna un loc special în inimile oamenilor. Dar Tama, o pisică din Japonia, a reușit să cucerească inima unei țări întregi și să contribuie cu 11 miliarde de yeni (83.2 milioane de euro) la economia locală.

Gara Kishi, din prefectura japoneză Wakayama, face parte din linia feroviară Kishigawa. În 2004, operatorul liniei, compania Wakayama Electric Rail, avea mari probleme financiare, iar stația era amenințată cu desființarea.

Pisica Tama
Pisica Tama a fost șef de gară timp de șapte ani. Foto: CNN

A fost salvată doar datorită unui protest organizat de localnici, însă, doi ani mai târziu, compania feroviară a decis să concedieze personalul din toate stațiile de pe linia Kishigawa, cu excepția șefului de gară, ca să facă economie.

Cum a devenit pisica Tama șef de gară

La acea vreme, șeful gării Kishi era Toshiko Koyama, un bărbat care obișnuia să hrănească un grup de pisici fără stăpân care își făceau veacul în apropierea stației.

Preferata lui Koyama și a călătorilor era o pisică din rasa calico pe nume Tama, care avea o fire blândă și prietenoasă. Adesea, Tama putea fi văzută odihnindu-se la soare pe peronul gării, fericită că era mângâiată de trecători.

În ianuarie 2007, în timpul unei vizite la gara Kishi, președintele companiei feroviare a fost atât de fermecat de felină, încât a decis să o numească șef de gară onorific, potrivit The Guardian. Nu știa că gestul său va sta la baza unei campanii publicitare care avea să aducă mulți bani companiei.

După ce a fost numită în funcție, pisica a primit un chipiu și un ecuson auriu, pe care îi erau inscripționate numele și funcția.

În calitate de șef de gară, rolul lui Tama era să-i întâmpine pe călători și să promoveze calea ferată. Vestea neobișnuitei numiri s-a răspândit rapid în țară, iar în prima lună numărul pasagerilor din gara Kishi a crescut cu 17%.

Până în luna martie a acelui an, numărul celor care călătoreau cu trenul până la stația Kishi doar ca să o vadă pe Tama a crescut cu 10%.

Tama avea „biroul” într-o casă de bilete

Pisica Tama 02
Foto: WAttention

În martie 2008, Tama a fost promovată în funcția „super-șef de gară”, un titlu care i-a adus și un „birou” – o casă de bilete dotată cu un culcuș și cu o litieră.

Faima lui Tama a crescut atât de mult, încât magazinul de suveniruri din gară a început să vândă produse promoționale cu felina, ecusoane, brelocuri și bomboane.

Deja celebră în întreaga Japonie, Tama a fost făcută cavaler în octombrie 2008. Pentru această ocazie, pisicii i-a fost confecționată o rochie din dantelă albă.

Drept bonus, Tama a primit o jucărie specială și o felie de carne de crab, pe care i le-a înmânat chiar președintele companiei. De asemenea, în incinta gării a fost montat un portret al felinei.

În 2009, designerul Eiji Mitooka a fost angajat să proiecteze un „tren Tama”, a cărui caroserie a fost umplută cu desene reprezentând-o pe celebra felină.

Pe partea din față a trenului au fost desenate mustăți, iar în interiorul vagoanelor au fost montate rafturi cu cărți pentru copii. La deschiderea ușilor, în tren se auzea o înregistrare a mieunatului felinei.

În 2010, Mitooka a modificat și clădirea gării, pe al cărei acoperiș au fost montate două urechi de pisică.

Pisica a ajuns pe locul trei în ierarhia companiei

Trenul Tama
Trenul Tama. Foto: Pinterest

În 2011, al patrulea an de „mandat”, Tama a fost promovată în funcția de director executiv, a treia cea mai importantă funcție în companie, după președinte și directorul general.

La acel moment, Tama avea deja doi asistenți: sora ei, Chibi, și mama ei, Miiko. În 2013, Tama a primit funcția de președinte de onoare al Wakayama Electric Rail. La acel moment, Tama avea deja 14 ani.

Când Tama a murit, în 2015, mii de oamenii au venit la gară ca să depună flori și cutii de hrană pentru pisici. Pe peron a fost ridicat un mic altar, iar Tama a primit titlul postum de Șef de Gară Onorific Etern.

Cifrele arată că, în perioada în care a fost șef de gară, Tama a atras în gara Kishi aproximativ 300.000 de pasageri, aducând companiei aproximativ 1.1 miliarde de yeni (aproximativ 83.2 milioane de euro).

Deși Tama nu se mai află printre noi, misiunea ei continuă. În 2017, pentru a sărbători ceea ce ar fi fost cea de-a 18-a aniversare a pisicii, Google a produs un Google Doodle în cinstea ei.

După încheierea perioadei tradiționale de doliu, a fost numit și succesorul lui Tama: Nitama („a doua Tama”), o pisică salvată de personalul unei alte stații din prefectura japoneză.

Prima datorie a noului șef de gară a fost să îi aducă omagii predecesorului ei, ceremonie care are loc în fiecare an la 23 iunie.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

Cartea „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu