10 lucruri nebunești pe care oamenii le credeau despre femei

De-a lungul istoriei, femeile au fost defavorizate și marginalizate, iar opresiunea și ignoranța cu care s-au confruntat frizau absurdul de cele mai multe ori.

Paradoxal, dar deloc surprinzător, același lucru era valabil și în lumea științifică. Așa-zișii experți în medicină avansau teorii nebunești când venea vorba de anatomia femeilor.

Cele zece idei despre corpul femeii – pe care vi le prezentăm în cele ce urmează și în care oamenii obișnuiau să creadă în trecut – sunt atât de absurde, încât astăzi stârnesc râsul.

1

Uterul „migrează” prin corp

Uterul mobil
Foto: Wikimedia

Cele mai vechi texte care susțin această teorie datează din secolele IV și V asociate cu Hipocrate, părintele medicinei occidentale.

Grecii antici credeau că uterul are capacitatea de a se deplasa prin corpul femeii după cum dorește, cauzând dezechilibre și chiar boli.

„În partea mediană a femeii se află uterul, un viscer femeiesc ce seamănă cu un animal, deoarece se mișcă din propria inițiativă încoace și încolo”, se precizează în traducerea unui text medical grec realizată de medicul scoțian Francis Adams în 1856.

2

Femeia va naște copii urâți dacă este expusă la lucruri urâte

Femei copii urati
Foto: Flickr.com – National Media Museum

În vechime, textele medicale despre sarcină și naștere erau scrise exclusiv de bărbați care nu văzuseră în viața lor o naștere.

Potrivit unui interviu cu medicul Randi Hutter Epstein, publicat de New York Times, pe vremea când genetica era o necunoscută, oamenii de știință erau convinși că, dacă o femeie se uită la lucruri urâte atunci când este însărcinată, va da naștere unui copil urât.

3

Menstruația este corozivă

Menstruatie coroziva
Foto: Flickr.com – Quinn Dombrowski

În secolele trecute, menstruația era un subiect tabu și multe mituri din medicină sunt legate de acest fenomen natural.

Potrivit unui text atribuit lui Plinius cel Bătrân, dacă intră în contact cu o femeie la menstruație, „mustul se acrește”. Și consecințele nu se opresc aici:

„Semințele atinse de femeia la menstruație devin sterile, altoaiele se strică, plantele din grădină se usucă, iar fructele cad din copaci. Simpla privire a unei femei la menstruație poate deteriora oglinzile, toci lama sabiei și distruge lustrul fildeșului.” – Plinius cel Bătrân

4

Femeile sunt doar niște bărbați defecți

Femei barbati defecti
Foto: Wikimedia

Aristotel, unul dintre cei mai respectați gânditori din istorie, avea niște idei ridicole despre femei. Credea că femeile nu sunt altceva decât „bărbați diformi” și că sunt inferioare sub toate aspectele.

La acea vreme, se credea că femeile s-au născut „greșite” din punct de vedere anatomic din cauza unei diformități a uterului mamei.

Aristotel credea că femeile sunt supusele bărbaților, dar cu statut superior sclavilor. „Sclavului îi lipsește cu desăvârșire dreptul de a lua o hotărâre; femeia îl are, dar îi lipsește autoritatea; copilul îl are, însă incomplet”, afirma Aristotel în „Politica”.

5

Dacă citesc prea mult, femeile devin sterile

Femei citind
Foto: Wikimedia

În anii 1870, Edward Hammond Clarke, profesor la Universitatea Harvard, scria în cartea „Sexul în educație – O șansă mulțumitoare pentru femei” că femeile nu pot face față educației la fel ca bărbații.

Clarke era convins că patru ore de lectură pe zi transformă orice femeie într-o persoană iritabilă și, mai grav decât atât, sterilă.

6

Menopauza este consecința unei boli fizice sau psihice

Menopauza
Foto: Wikimedia

Au existat momente în istorie când femeia la menopauză a fost considerată bolnavă.

Unii credeau că această stare absolut naturală era o boală fizică, în timp ce alții credeau că este vorba de o boală psihică, ce poate fi tratată cu substanțe puternice.

În secolul al XIX-lea, printre tratamentele utilizate pentru a vindeca menopauza se numărau opiumul, canabisul sau vinul. Bineînțeles, fără rezultat.

7

Femeile au mai puțini dinți decât bărbații

Femei dinti
Foto: Wikimedia

„Bărbații, dar și berbecii, țapii și porcii au mai mulți dinți decât femeile, oile, caprele și scroafele; în cazul altor specii de animale, încă nu s-au făcut observații” – asta afirma tot Aristotel.

Deși a fost căsătorit de două ori, faimosul filosof grec nu și-a pus niciodată problema să le numere dinții consoartelor sale.

Conform logicii lui Aristotel, dacă iapa are mai puțini dinți decât calul (ceea ce este adevărat), însemna că și bărbatul are mai mulți dinți decât femeia.

8

Sânii există pentru a ține de cald inimii

Sani
Foto: Messy Nessy Chic

În secolul XIV, medicul francez Henri de Mondeville îi scria regelui Franței că sânii femeii au fost puși de creator la nivelul pieptului pentru a putea fi priviți mai ușor.

Tot Mondeville afirma că sânii și inima au o legătură simbolică, rolul sânilor fiind acela de a ține cald inimii.

9

Vaginul are dinți

Vagin cu dinti
Foto: Alamy

Potrivit unor povești din folclor, vaginul poate dezvolta dinți, iar orice bărbat care se atinge de o femeie dotată cu un astfel de organ riscă să fie castrat.

Cel mai probabil, aceste povești erau promovate pentru a descuraja sexul cu femei necunoscute și violurile.

10

Trupul unei virgine are proprietăți vindecătoare

Virgine
Foto: Wikimedia

În secolele XVII și XVIII, medici precum Thomas Sydenham și Herman Boerhaave obișnuiau să le recomande pacienților în vârstă să doarmă noaptea lângă o virgină.

Această practică, destul de răspândită, pornea de la ideea că trupul unei virgine are proprietăți curative și ajută la menținerea tinereții.

În acele vremuri, medicii credeau că umezeala și căldura emanate de fecioare se transferă asupra bărbatului în vârstă care doarme alături, revitalizându-l.


Înainte să realizeze că păsările migrează, savanții din Antichitate aveau diverse explicații pentru apariția și dispariția speciilor în anumite anotimpuri: Cocorii care se luptă cu pigmeii și alte explicații ridicole despre păsări.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu