Ascultatul cintezelor: Sportul caraghios inventat de flamanzi

De obicei, sportul este asociat cu efortul și abilitatea, fie ea fizică sau mentală. Dar vinkensport sau vinkenzetting („ascultatul cintezelor”), un sport tradițional practicat în regiunea Flandra, totul se rezumă la a sta pe un scaun și a asculta păsări cântând.

În vinkensport, cuștile sunt aliniate pe o stradă, la aproximativ doi metri una de cealaltă. În interiorul fiecărei cutii se află un cintezoi a cărui „îndatorire” este să emită cât mai multe triluri pe parcursul unei ore.

Vinkensport
Foto: HLN

În fața cuștilor de lemn stau confortabil, așezați pe scaune, proprietarii păsărilor. Aceștia marchează cu cretă pe o riglă neagră fiecare tril pe care îl emit păsările lor.

În tot acest timp, arbitrii se plimbă printre concurenți, pentru a se asigura că nimeni nu trișează. Pasărea care emite cele mai multe triluri într-o oră este declarată câștigătoare.

Sportul a fost inventat de comercianții flamanzi

Primele dovezi ale existenței acestui sport datează de la sfârșitul secolului XV. Potrivit documentelor istorice, vinkensport a fost practicat inițial de către comercianții flamanzi.

Cintezoi
O competiție de ascultat cinteze din 1935. Foto: Kortrijk

Până în secolul XIX, popularitatea sportului a scăzut considerabil, dar, din anumite motive, vinkensport a renăscut după Primul Război Mondial. În 2007, existau peste 13.000 de practicanți ai acestui sport, care care cresc aproximativ 10.000 de păsări în fiecare an.

Vinkensport este un sport pasiv, pe care majoritatea dintre noi l-ar cataloga drept plictisitor, însă aceste competiții stârnesc pasiuni și controverse.

Crescătorii de cinteze folosesc o varietate de metode pentru a se asigura că păsările lor au șansa de a câștiga competițiile de triluri. Acestea includ reproducerea selectivă sau dietele bogate în proteine.

Unii crescători le pun păsărilor muzică sau le expun la lumină artificială, tehnici despre care se crede că stimulează cântatul.

Activiștii pentru drepturile animalelor îi critică pe competitori pentru faptul că țin păsările în cuști mici și întunecate și că le „spală creierele” pentru a cânta mai mult decât este normal sau sănătos.

Unii dintre câștigătorii campionatelor de vinkensport pot produce peste 1.000 de triluri pe oră, un număr nefiresc de mare.

Dar, oricât de nemiloasă ar părea ținerea păsărilor în cuști întunecate, în trecut vinkensport era mult mai crud de atât. Comercianții flamanzi obișnuiau să le scoată ochii cintezoilor deoarece credeau că zburătoarele aveau să cânte mai mult în absența distracțiilor.

Vinkensport 02
Foto: Nieuwsblad

O altă controversă legată de vinkensport este trișatul. Proprietarul unui cintezoi care a reușit să producă numărul record de 1.278 de triluri pe oră a fost acuzat că a trișat dopându-și pasărea cu testosteron.

Cu o altă ocazie, o pasăre a emis același număr de triluri în trei runde diferite ale competiției. Acest lucru a trezit suspiciuni, iar atunci când au deschis cușca, arbitrii au descoperit înăuntru un CD player.


Oamenii din nord-vestul Europei sunt foarte creativi când vine vorba de sport. Descoperă și Paalzitten sau „statul pe stâlp”, unul dintre cele mai ridicole sporturi inventate vreodată.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>