Șobolanii-eroi, dresați să depisteze minele antipersonal și tuberculoza

La două decenii de la războiul civil, teritoriul Mozambicului era încă împânzit de mine antipersonal, arme ascunse ochiului, care puteau exploda în orice moment. În 2010, organizația Handicap International estima că, în fiecare lună, 20 de oameni cădeau victime minelor antipersonal.

Cel mai adesea, era vorba de oameni care ocupau terenuri pentru a le folosi pentru agricultură. 60% dintre ei au murit, iar supraviețuitorii au rămas schilodiți pe viață.

Sobolani 02
Un șobolan-erou primește o banană drept recompensă pentru depistarea unei mine. Foto: today.com

Pentru a scăpa de acest pericol ascuns, autoritățile au apelat la niște eroi neașteptați: șobolanii dresați. Deoarece au un miros extrem de fin și sunt suficient de ușori pentru a nu detona minele, șobolanii erau candidații perfecți pentru acastă misiune de o importanță vitală.

Șobolanii, mai buni decât oamenii sau câinii

De fiecare dată când detectau explozibil, rozătoarele scoteau un sunet aparte. Apoi, erau chemate echipele specializate în dezamorsarea minelor. Pentru că-și puneau viața în pericol, rozătoarele primeau o banană drept răsplată.

Pentru a fi pregătit pentru detectarea minelor, un șobolan avea nevoie de nouă luni de dresaj. Și, potrivit dresorilor, rozătoarele se descurcau mult mai bine la detectat mine decât oamenii sau câinii.

O echipă de șobolani curăța un teren minat de 200 de metri pătrați în doar două ore, în timp ce oamenii aveau nevoie de o zi întreagă. Până în 2015, când Mozambicul a fost declarat „țară liberă de mine antipersonal”, zeci de șobolanii dresați au „scanat” teritorii vaste.

Sobolani 01
Un șobolan-erou este dresat cu ajutorul unui infuzor pentru ceai umplut cu explozibil. Foto: storia.me

Creierul din spatele acestui proiect, numit APOPO, a fost Bart Weetjens, un călugăr budist în vârstă de 33 de ani, specializat în dresajul de HeroRats (în limba română, „șobolani-eroi”).

De-a lungul anilor, șobolanii-eroi au fost dresați să ajute nu doar la identificarea minelor, ci și la depistarea tuberculozei din dinverse zone de pe Pământ. În total, șobolanii APOPO au curățat peste 18 kilometri pătrați de teren minat (folosit acum de fermieri), salvând sute de vieți omenești.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Vasile Bujder spune:

    Atenție! În filmuleț scrie că s-au deminat 18.000.000 m². Asta înseamnă 18 km², nu 18.000, cum greșit a scris autorul articolului!

  • >