Șobolanii-eroi, dresați să depisteze minele antipersonal și tuberculoza

La două decenii de la războiul civil, teritoriul Mozambicului era încă împânzit de mine antipersonal, arme ascunse ochiului, care puteau exploda în orice moment. În 2010, organizația Handicap International estima că, în fiecare lună, 20 de oameni cădeau victime minelor antipersonal.

Cel mai adesea, era vorba de oameni care ocupau terenuri pentru a le folosi pentru agricultură. 60% dintre ei au murit, iar supraviețuitorii au rămas schilodiți pe viață.

Sobolani 02
Un șobolan-erou primește o banană drept recompensă pentru depistarea unei mine. Foto: Today

Pentru a scăpa de acest pericol ascuns, autoritățile au apelat la niște eroi neașteptați: șobolanii dresați. Deoarece au un miros extrem de fin și sunt suficient de ușori pentru a nu detona minele, șobolanii erau candidații perfecți pentru această misiune de o importanță vitală.

Șobolanii, mai buni decât oamenii sau câinii

De fiecare dată când detectau explozibil, rozătoarele scoteau un sunet aparte. Apoi, erau chemate echipele specializate în dezamorsarea minelor. Pentru că își puneau viața în pericol, rozătoarele primeau o banană drept răsplată.

Ca să fie pregătit pentru detectarea minelor, un șobolan avea nevoie de nouă luni de dresaj. Și, potrivit dresorilor, rozătoarele se descurcau mult mai bine la detectat mine decât oamenii sau câinii.

O echipă de șobolani curăța un teren minat de 200 de metri pătrați în doar două ore, în timp ce oamenii aveau nevoie de o zi întreagă. Până în 2015, când Mozambicul a fost declarat „țară liberă de mine antipersonal”, zeci de șobolanii dresați „scanaseră” deja teritorii vaste.

Sobolani 01
Un șobolan-erou este dresat cu ajutorul unui infuzor pentru ceai umplut cu explozibil. Foto: storia.me

Creierul din spatele acestui proiect, numit APOPO, a fost Bart Weetjens, un călugăr budist în vârstă de 33 de ani, specializat în dresajul de HeroRats (în limba română, „șobolani-eroi”).

De-a lungul anilor, șobolanii-eroi au fost dresați să ajute nu doar la identificarea minelor, ci și la depistarea tuberculozei din dinverse zone de pe Pământ. În total, șobolanii APOPO au curățat peste 18 kilometri pătrați de teren minat (folosit acum de fermieri), salvând sute de vieți omenești.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Șobolanii-eroi, dresați să depisteze minele antipersonal și tuberculoza”

Lasă un comentariu