Porunca biblică „Să preacurvești”, o greșeală de tipar plătită cu viața

În 1795, Thomas Bensley publica, la Londra, o versiune a Bibliei care conținea o eroare considerată intolerabilă. La un moment dat în Evanghelia după Marcu, Isus spune „întâi să fie uciși copiii”, când, de fapt, textul corect este „întâi să se sature copiii”.

Din cauza greșelii evidente, această versiune a Scripturii a devenit cunoscută drept Biblia Criminalului. Cu toate acestea, nu este singura Biblie cu poreclă.

Decalogul lui Moise. Foto: Wikimedia

Există, de asemenea, două „biblii de ucigași”, inclusiv una din 1801, în care „cârtitorii” din Epistola lui Iuda apar menționați drept „omorâtori”.

Din secolele în care tipografii aranjau literele manual, una câte una, s-au păstrat mai multe exemple de greșeli flagrante (unele considerate chiar blasfemii).

Într-o traducere a Bibliei efectuată la Geneva în 1611, Iisus a fost confundat cu Iuda în Evanghelia după Ioan, astfel încât un verset are forma: „Atunci Iuda le‑a zis celor doisprezece: – Nu vreți să plecați și voi?”

„Să nu preacurvești”, de Baron Henri de Triqueti (1803–1874). Foto: Wikimedia

Orice om câtuși de puțin familiarizat cu povestea lui Isus înțelege de ce această eroare este colosală. Iuda a fost discipolul care l-a trădat pe Iisus, astfel că amestecarea celor două personaje este una dintre cele mai mari greșeli posibile.

Totuși, în acest caz, tipărirea a fost oprită la jumătatea cărții, astfel încât eroarea să poată fi remediată. Un editor a corectat toate paginile care fuseseră tipărite eronat, tăind cu o linie numele „Iuda” și scriind „Isus” dedesubt.

Un asemenea efort de corectare a greșelilor era la ordinea zilei în acea perioadă, când era aproape imposibil să tipărești o carte fără greșeli de scriere.

Dar erorile considerate sacrilegii în secolele trecute pot părea astăzi amuzante. Biblia Nedreaptă, tipărită în Londra veacului al XVII-lea, spune că „cei nedrepți vor moșteni împărăția lui Dumnezeu” (ar fi trebuit să spună „drepți”).

Știm despre aceste faimoase greșeli de tipar deoarece unele dintre exemplarele „cu probleme” mai există și astăzi. Universitatea din Pennsylvania deține o copie a celei care l-a confundat pe Iuda cu Iisus, iar la Muzeul Bibliei din Washington DC este expus un exemplar rar al Bibliei Păcătosului.

Spre deosebire de celelalte biblii tipărite greșit, Biblia Păcătosului a fost una pe care Biserica a căutat cu orice preț să o distrugă pentru erezia din text.

Chiar dacă regele Carol I al Angliei a poruncit în anii 1630 ca toate exemplarele să fie arse, cel puțin 11 dintre ele au scăpat de „epurare”.

„Să preacurvești”, o eroare pentru care un tipograf a plătit cu viața. Foto: Wikimedia

Totuși, ce anume face ca această Biblie să fie atât de… păcătoasă? Principala eroare constă în faptul că scoate cuvântul „nu” din a șaptea poruncă, astfel încât te îndeamnă „Să preacurvești”, exact opusul a ceea ce ar trebui să spună.

Legată în piele neagră, Biblia Păcătosului se odihnește sub luminile estompate dintr-o vitrină a muzeului. Paginile cărții sunt deschise la capitolul Exodul, unde apare eroarea.

Biblia Păcătosului a fost publicată sub supravegherea tipografilor Robert Barker și Martin Lucas. Ambii au fost aspru pedepsiți de regele Carol I al Angliei.

Au fost amendați cu 300 de lire sterline – o sumă colosală pentru acele vremuri – și li s-au revocat autorizațiile de tipărire. Cum nu avea bani pentru plata amenzii, Barker a murit în închisoarea datornicilor.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „Porunca biblică „Să preacurvești”, o greșeală de tipar plătită cu viața”

  1. Indiferent daca o corectau sau nu, asta nu schimba numarul de crime, boli, incesturi si indemnuri la omorat desavarsite de asa zisul zeu abrahamic, omnipotent, omniprezent si omniscient in ambele testamente. Zeul asta antropomorf masculin, e asa de bun incat te trimite in groapa cu smoala si pucioasa, ori iti da necazuri daca-l contrazici pe el ori pe sclavii lui mentali si pui la indoiala evenimentele mitologice relatate in cartea cea mai bagata pe gat cu forta a lumii, biblia.

    • Dacă ai studia cu atenție și ochi deschiși Biblia (nu doar să o răsfoiești, pentru că Scriptura nu este un roman pe care îl poți parcurge în metrou) ai vedea dintr-o altă perspectivă respectivele incesturi, crime, boli, îndemnuri la omorât și groapa cu smoală (care practic, e o invenție umană). Concluziile pe care le-ai tras tu despre acest „zeu abrahamic”, n-au un fundament obiectiv, ci sunt bazate pe niște preconcepții, care l-a rândul lor își au rădăcina într-o superficială informare și cercetare.

      • Indiferent ca e biblia, coranul ori tora, crimele si atrocitatile alea sunt scrise negru pe alb in respectivele opere de inspiratie divina. Cat de lipsit de ratiune sa fii sa crezi asemenea baliverne, mai ales contradictiile si sangele varsat?!
        Cum poti justifica acele crime descrise acolo?!

  2. Ai dreptate. Dar nu uita ca un intelept a spus asa : Religia a aparut atunci cand un sarlatan a intalnit un prost (sau grup de..) Spalarea creierului a fost si este principala arma in misiunea de crestere a numarului enoriasilor . Iar odata „inrobiti doctrinei” , constatam cat de aevarat este alt dicton…”Nimeni nu este atat de destept incat sa convinga pe un prost (spalat pe creier) ca e prost” Dixit !

Lasă un comentariu