Pacu, peștele cu dinți ca de om care a ajuns și în România

În fluviile Amazon și Orinoco, precum și în râurile care se varsă în acestea trăiește un pește neobișnuit, cu dinți bizari, care seamănă izbitor cu cei de om.

Înrudit cu piranha, acest pește trăiește în special în America de Sud, dar a fost introdus și în alte zone din lume, dovedindu-se dezastruos pentru ecosistemele străine.

Pestele pacu 01
Dinții peștelui pacu pa a fi de om. Foto: InHabitat

În mod surprinzător, peștele pacu a fost descoperit și în România, la Drobeta Turnu Severin și la Baia Mare.

Înrudit cu piranha

Peștele pacu este înrudit cu piranha, ambii făcând parte din subfamilia Serrasalminae. Însă cele două creaturi se deosebesc atât prin aspect, cât și prin obiceiurile alimentare.

Piranha sunt carnivori, în timp ce peștii pacu sunt omnivori, cu tendințe vegetariene. Pentru a putea sfâșia prada, piranha au dinții ascuțiți și tăioși, iar pacu au dinții pătrățoși și drepți, similari cu cei de om.

Pestele pacu 02
Foto: Our Breathing Planet

Acești pești își folosesc dinții în principal pentru a zdrobi nucile și fructele căzute din copaci în apă, dar uneori vânează și alți pești și nevertebrate. Dacă se simt amenințați, pacu mușcă inclusiv oamenii, iar mușcătura lor este dureroasă.

De asemenea, peștii pacu sunt mult mai mari decât piranha. Pot atinge un metru lungime și greutatea de 40 de kilograme, în timp ce piranha nu depășesc 50 de centimetri lungime.

Pacu a făcut ravagii în Noua Guinee

Pestele pacu 03
Foto: KDVR

Deși este originar din America de Sud, peștele pacu a fost introdus și în alte zone ale lumii, precum regiunile tropicale din Asia și Noua Guinee.

În Noua Guinee, peștii au fost introduși în 1994. Măsura a fost luată pentru a crește efectivele de pești care scăzuseră dramatic în aceste râuri din cauza pescuitului intensiv.

Însă, la scurt timp după introducerea pacu, au început să apară problemele. Mulți localnici susțin că acești pești feroce sunt o concurență acerbă pentru speciile locale, inclusiv pentru crocodilii mici, care nu mai găsesc suficientă hrană.

De asemenea, fiind vegetarian, pacu a consumat covoarele plutitoare de vegetație de pe râul Sepik, care erau folosite de crocodili și de păsări pentru a face cuiburi. Astfel, prezența acestui pește a perturbat grav ecosistemul.

Pestele pacu 04
Peștele pacu este comestibil și carnea sa este delicioasă, potrivit fostului președinte american Theodore Roosevelt. Foto: Saltstrong

În SUA și în alte părți ale lumii, pacu sunt vânduți drept „piranha vegetarieni” deținătorilor de acvarii. Cu toate acestea, nu sunt o alegere tocmai bună pentru cei neexperimentați.

Deși nu sunt carnivori agresivi precum piranha, mușcătura lor puternică poate fi periculoasă pentru oameni. În 2004, în timpul unei vizite la un centru zoologic din Edinburgh, Scoția, o fetiță și-a introdus mâna într-un acvariu și a fost mușcată de deget de un pește pacu, potrivit The Scotsman.

Fetița a fost transportată la spital, unde a avut nevoie de tratament chirurgical.

Doi pești pacu au fost prinși în România

Pestele pacu 05
Peștele prins de Costel Anghelescu în Dunăre. Foto: Alexandra Georgescu / Adevărul

Această specie a apărut și în alte zone ale lumii după ce exemplarele ținute în acvarii au crescut prea mult și au fost eliberate de proprietarii lor în apele curgătoare sau în lacuri.

Așa a ajuns peștele pacu și în apele din Europa, inclusiv în România. La 23 iunie 2017, un bărbat din Drobeta Turnu Severin, pe nume Costel Anghelescu, a pescuit un astfel de pește în Dunăre.

Inițial, nu și-a dat seama că are de-a face cu un exemplar periculos, însă după ce a fost mușcat de picior a realizat că era vorba despre un pește neobișnuit.

Costel Anghelescu
Peștele l-a mușcat pe Anghelescu de picior. Foto: Alexandra Georgescu / Adevărul

A pus peștele într-o găleată și l-a transportat la căpitănia portului Drobeta Turnu Severin. Reprezentanții căpităniei au rămas uimiți de captura lui Anghelescu și au declarat că nu mai văzuseră un caz asemănător în zonă.

„Este un peşte care nu a mai fost văzut până acum în Dunăre. A fost prins în fluviu în zona portului din Drobeta Turnu Severin. Este un peşte migrator, e periculos, se hrănește cu plante, nuci și insecte, dar acolo unde întâlnește oameni nu ezită să-i atace. Trebuie sesizate organele abilitate pentru a fi anunțată populația, fiindcă majoritatea românilor fac baie în Dunăre şi există pericolul de a cădea victime acestor pești”, a declarat pentru Adevărul Gheorghe Halângă, de la căpitănia portului Drobeta Turnu Severin.

Un alt caz a avut loc în iulie 2019, în Maramureș, când un bărbat a pescuit un pește pacu în barajul Firiza, lângă Baia Mare. Inițial, bărbatul a crezut că a prins un piranha, însă ulterior s-a adeverit că exemplarul era, de fapt, un pește pacu.

În Europa, exemplare din această specie au mai fost depistate în Suedia și Danemarca, în râul Sena din Franța, precum și în Polonia.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu