Egreta neagră se face „umbrelă” ca să prindă pești

Egreta neagră, o specie de stârc african, are o tehnică de vânătoare unică: își folosește aripile pe post de umbrelă, reușind astfel să reducă strălucirea apei și să atragă peștii în capcană.

Tehnica de vânătoare folosită de egreta neagră este una dintre cele mai viclene observate în sălbăticie. Pasărea umblă încet prin apa puțin adâncă și apoi își întinde aripile în jurul corpului, formând o „umbrelă” care blochează lumina.

Egreta neagră se face „umbrelă” ca să prindă pești
O egretă neagră cu „umbrela” desfășurată. Foto: Pinterest

Deși nu se știe cu certitudine de ce egreta neagră folosește această tehnică neobișnuită, biologii sunt de părere că are mai multe avantaje, cum ar fi reducerea strălucirii apei și atragerea peștilor într-o capcană, într-un loc în care se cred în siguranță (sub coroana unui arbore, de exemplu).

Cea mai vehiculată teorie este că peștii mici care caută un loc unde să se ascundă de prădători, cum ar fi egreta neagră, sunt atrași tocmai de umbra creată de aripile păsării, astfel că, de fapt, de grăbesc spre moarte.

Și pentru că umbra asigură păsării o vedere mai bună asupra victimelor, le poate culege cu ușurință din apă cu ciocul său lung.

Egreta neagră se face „umbrelă” ca să prindă pești
Egrete negre la „muncă”. Foto: Pinterest

„Totul face parte din tacticile de vânătoare ale egretelor care petrec mult timp căutând pradă de mici dimensiuni aproape de suprafața apei”, a explicat pentru Audubon Bill Shields, profesor la Suny College of Environmental Science and Forestry.

Interesant este faptul că egretele negre au picioare galbene, care ar fi putut fi folosite cândva în trecutul speciei ca să sperie prada și să-i distragă atenția, așa cum o fac și alte tipuri de stârci. Aparent, tehnica de hrănire cu „umbrela” s-a dovedit atât de eficientă, încât egretele negre au ajuns să se bazeze aproape exclusiv pe ea.

„S-ar putea spune, de asemenea, că picioarele și umbra lucrează acum în tandem pentru a atrage peștii”, a spus Evans.

Egreta neagră este cu siguranță unul dintre cei mai vicleni prădători din regnul animal.

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu