„Megaorașul” termitelor din Brazilia, vechi de 4000 de ani și vizibil din spațiu

Cercetătorii au descoperit, în nord-estul Braziliei, aproximativ 200 de milioane de movile de formă conică, „ascunse la vedere”. Fiecare movilă are aproximativ 2.4 metri înălțime și diametrul de 9 metri.

Rețeaua acoperă o suprafață de 23.000 de kilometri pătrați – aproximativ 10% din întinderea României. Totuși, movilele nu sunt relicve arhitecturale ale unei civilizații antice și misterioase.

Un cercetător în mijlocul movilelor. Foto: Popular Science

Nu, aceste minuni rezistente au fost construite – și încă sunt folosite – de termite. Prezentate într-un studiu publicat în revista Current Biology, movilele – care sunt vizibile din spațiu – nu sunt cuiburi sau mușuroaie străbătute de galerii.

Însă cu adevărat extraordinară este vechimea acestor structuri. Mostrele de sol colectate din mijlocul a 11 movile arată că structurile au început să fie ridicate în urmă cu aproape patru milenii.

Cele mai multe specii de termite construiesc de obicei movile care sunt cuiburi (mușuroaie), dar aceste structuri, ridicate de termitele din specia Syntermes dirus, nu au structuri interne (puțuri, coridoare și galerii), ci sunt doar niște movile de pământ.

200 de milioane de movile, în mare măsură ignorate de către cercetători. Foto: Popular Mechanics

„Aceste movile au fost create de o singură specie de termite care au excavat o rețea masivă de tuneluri, pentru a avea aces direct la vegetația din pădure“, a declarat Stephen Martin de la Universitatea din Salford din Marea Britanie, citat de USA Today.

De-a lungul secolelor, din procesul de construire a acestor tuneluri subterane a rezultat foarte mult pământ, pe care termitele l-au stivuit sub forma acestor movile, la aproximativ 20 de metri distanță una de cealaltă.

Movilele nu sunt rezultatul interacțiunilor agresive dintre termite – într-adevăr, termitele din apropierea movilelor par a fi mai prietenoase unele față de celelalte decât termitele observate la câțiva kilometri distanță – și nu reprezintă nici varianta „invidiei dintre vecini” (cine poate construi cea mai mare movilă).

O fotografie aeriană a movilelor create de termite în Brazlia. Foto: Pinterest

În schimb, cercetătorii sugerează ca movilele sunt, pur și simplu, rezultatul final al construirii unei rețele de tuneluri interconectate care minimizează timpul de deplasare de la orice loc din colonie până la cel mai apropiat morman de „moloz” scos din galerii.

Acest nemaipomenit nivel de organizare le-a permis termitelor să se concentreze asupra adunării frunzelor moarte, care sunt hrana lor zilnică, dar care sunt disponibile doar sporadic.

Până acum, aceste movile nu s-au bucurat de același nivel de atenție pe care l-au primit structurile construite de termitele în Africa.

Cercetătorii consideră că lipsa de interes pentru aceste movile este generată de faptul că structurile sunt situate într-o zonă fierbinte, la care se ajunge greu și care este acoperită cu vegetație spinoasă.

Așadar, vom avea multe de învățat de aici.

„Este incredibil că, în zilele noastre, încă mai poți găsi astfel de minuni biologice de o asemenea dimensiune, cu locatari încă prezenți”, a afirmat Martin.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu