Pandemiile din trecut ar fi modificat atmosfera Pământului

Oamenii de știință au descoperit în gheața din Antarctica o legătură între nivelurile antice de dioxid de carbon din atmosferă și pandemiile din trecut care au durat secole întregi. Această descoperire evidențiază modul în care activitățile umane, sau lipsa acestora, pot avea un impact asupra Pământului.

Bulele de aer prinse în gheața antică acționează ca niște capsule temporale, conținând mostre de gaze de acum mii sau chiar milioane de ani.

Cele mai extinse înregistrări pentru ultimii 2.000 de ani provin din carote de gheață de la Law Dome și de la Divizia de gheață a Stratului de gheață din vestul Antarcticii (WAIS). Aceste carote de gheață i-au ajutat pe cercetători să studieze clima și ciclurile de carbon din Era Comună.

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, imperiile erau înfloritoare, Muntele Vezuviu erupea, iar boli precum ciuma și sifilisul devastau populațiile. Carotele de gheață de la Law Dome și WAIS Divide acoperă această perioadă critică, arătând fluctuațiile nivelurilor de CO2 din atmosferă.

De exemplu, carota de la Law Dome indică o scădere rapidă a nivelului de CO2 în jurul anului 1610 d.Hr., care coincide cu evenimente istorice precum introducerea bolilor în America de către Cristofor Columb.

Pentru a aborda neconcordanțele dintre măsurătorile carotei de gheață, oameni de știință precum Amy King de la British Antarctic Survey au analizat nivelurile de CO2 din eșantionul Skytrain Ice Rise, forat din stratul de gheață din Antarctica de Vest în 2018-2019.

Constatările lor sugerează o scădere treptată a nivelului de CO2 între anii 1516 și 1670 d.Hr., alinierea cu schimbările în populațiile umane și în vegetație.

Aceste rezultate contestă declinul brusc al carbonului observat în carota de gheață Law Dome și subliniază importanța luării în considerare a diferiților factori atunci când se studiază evenimentele climatice din trecut.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu