fbpx

20 de animale marine deosebite, locuitori stranii ai abisului

Suntem obișnuiți să vedem ființe terestre și păsări zburând pe cer, dar adevărul este că în apele oceanelor prosperă un întreg univers de creaturi despre care știm prea puțin, iar unele animale marine sunt de-a dreptul uimitoare!

Până acum, știm că există aproximativ 230.000 de specii marine și suntem siguri că multe altele așteaptă să fie descoperite. La urma urmei, în fiecare an sunt observate noi specii.

Mai jos îți prezentăm 20 de animale marine cu coloraturi distincte și cu structuri corporale care le fac să pară desprinse din desenele animate sau din filmele fantasy.

1. Îngerul de mare

animale marine
Foto: Wikimedia

Iată prima intrare de pe lista noastre de animale marine. Aceste creaturi se adună în grupuri mari. Au fost descoperite în tot felul de condiții climatice, inclusiv în regiunile polare și în mările tropicale.

2. Animale marine deosebite: Elysia chlorotica

animale marine
Foto: Jan Schaumann / Twitter

Această specie de limax de mare, de mărime mică sau medie, este o moluscă marină gastropodă. Acești limacși funcționează pe baza energiei solare, pe care o captează prin cloroplastele din algele pe care le consumă.

3. Rechinul-fantomă australian

animale marine
Foto: TheExclamationist / Imgur

Acesta este un pește cartilaginos, care aparține familiei Holocephali. Poate fi găsit în sudul Australiei, în Tasmania și în Noua Zeelandă. Și, în general, se găsește la adâncimi de până la 200 de metri.

4. Limacșii de mare blănoși

animale marine
Foto: roshihiro1225 / Twitter

Acestea sunt unele dintre cele mai bizare animale marine. Arată simpatic, însă corpul lor nu este acoperit de blană, ci de tije mici cunoscute drept carofilide. Au o durată de viață redusă – trăiesc între câteva luni și un an.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

5. Caracatița de mare adâncime

animale marine
Foto: Phil Torres / Geoff Wheat

Zeci de specimene ale acestei caracatițe au fost descoperite la mare adâncime, deasupra unei porțiuni stâncoase a mării. Descoperirea a fost făcută în timp ce geochimiștii explorau și colectau mostre de lichid cald care ieșea prin crăpăturile din rocile vulcanice.

Aceste caracatițe aparțin genului Muusoctopus – sunt creaturi roz, de mărimea unei farfurii, cu ochi enormi.

6. Un crab cu ochii verzi

animale marine
Foto: National University of Singapore / Facebook

Nu este clar care este motivul pentru care această specie are ochii verzi, însă știm că acești crabi-călugăr folosesc carapacea altor creaturi drept casă. Această specie a fost descoperită la adâncimi cuprinse între 200 și 280 de metri.

7. Animale marine din Pacific: Caracatița-bebeluș

animale marine
Foto: u/CapnFancyPants / Reddit

Această specie a fost descoperită de către echipa Nautilus pe coasta Californiei. Se crede că este înrudită cu sepia și poate fi găsită, în general, în Oceanul Pacific.

8. Dragonul albastru – Glaucus atlanticus

animale marine
Foto: Wikimedia

Această specie are un aspect superb, însă este extrem de veninoasă. Specia a fost descoperită în apropierea țărmurilor Australiei. Se hrănește cu meduze veninoase.

9. Dragonul-frunză de mare

animale marine
Foto: Wikimedia

Această specie este unicul membru al genului Phycodurus. Structura asemănătoare cu o frunză a corpului său are rol de camuflaj. Poți găsi această specie de-a lungul coastelor din sudul și vestul Australiei.

10. Animale marine bizare: Meduza Halitrephes

animale marine
Foto: OctopussSevenTwo / Imgur

Făcând parte din familia Halicreatidae, această specie a fost descoperită la o adâncime de 1.200 – 1.500 de metri în apropierea Arhipelagului Revillagigedo, lângă Baja California, Mexic.

11. Pana de mare (Merisulat)

animale marine
Foto: Wikimedia

Pana de mare poate fi găsită în apele temperate și tropicale la adâncimi de peste 6.100 de metri. În general, se grupează cu octocoralii, precum și cu alte tipuri de coral.

12. Animale marine: Țiparul de mare

animale marine
Foto: Wikimedia

Această specie poate fi descoperită în Emisfera de Nord. Are corpul asemănător cu cel al unui țipar, fără aripioare, și poate fi găsită în zonele nordice și vestice ale Oceanului Atlantic, de-a lungul țărmurilor Europei și Americii de Nord.

13. Crabul-acadea

Foto: Wikimedia

Această specie este cunoscută și drept crab Brachura, crab-păianjen, Hoplophrys oatesii și crabul moale de coral. Poate atinge lungimea de doi centimetri și se poate camufla pentru a se potrivi culorii coralului din zona în care trăiește.

14. Animale marine: Meduza Crossota Norvegica

animale marine
Foto: Wikimedia

Această specie nou-descoperită aparține familiei Crossota millsae și poate fi găsită în Oceanul Arctic, la adâncimi de sub 1.000 de metri. Poate atinge o lungime de până la doi centimetri.

15. Anemona Dionaea muscipula

animale marine
Foto: Ian Macdonald / NatGeo

Această specie de mare adâncime își folosește tentaculele pentru a captura prada. Poate fi întâlnită în canioanele aflate la mare adâncime în Golful Mexic.

16. Animale marine: Limaxul de mare otrăvitor

animale marine
Foto: Peter Parks / NatGeo

Această specie mai este cunoscută și drept castravete de mare și are corpul alungit și pielea asemănătoare cu pielea prelucrată. Poate fi întâlnită pe fundul oceanelor în lumea întreagă.

17. Dragonul negru de Pacific

Foto: Imgur

Dragonul negru de Pacific trăiește în apele adânci ale Oceanului Pacific de Est, la o adâncime cuprinsă între 200 și 1.000 de metri. Aceste animale migrează spre suprafață noaptea, după ce se hrănesc cu crustacee mici și cu alți pești.

18. Caracatița-vampir

Foto: Imgur

Caracatița-vampir poate fi descoperită în oceanele temperate și tropicale, în condiții extreme de mare adâncime, și poate atinge lungimea de 30 de centimetri.

19. Animale marine: Munnopsis

Foto: Imgur

Munnopsis este un tip de izopod. De obicei, înoată la mare adâncime și poate atinge lungimea de 1-2 centimetri. Exemplarele din această specie au niște antene foarte mari.

20. Caracatița-nucă de cocos

Foto: YardleyFudgerounds / Imgur

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de animale marine interesante. Această viețuitoare atinge lungimea de 8 centimetri și poate fi găsită, cel mai adesea, în Oceanul Pacific și Indian, din Australia până în Africa de Sud, în sudul Japoniei, Noua Guinee, Indonezia și India.

Membrii acestei specii preferă să trăiască singuri și vânează la răsărit și la asfințit. Specia poate fi găsită la o adâncime de 180 de metri, în zone tulburi.

Ce crezi despre aceste viețuitoare? Care ți s-a părut cea mai interesantă? Spune-ne ce crezi în secțiunea pentru comentarii.

În continuare, citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>