În apele oceanelor prosperă un întreg univers de creaturi despre care știm prea puțin, iar unele animale marine sunt de-a dreptul uimitoare.
Până acum, știm că există aproximativ 230.000 de specii marine și suntem siguri că multe altele așteaptă să fie descoperite. La urma urmei, în fiecare an sunt observate noi specii.
Mai jos îți prezentăm 20 de animale marine cu coloraturi distincte și cu structuri corporale care le fac să pară desprinse din desenele animate sau din filmele fantasy.
Îngerul de mare

Iată prima creatură de pe lista noastre de animale marine: îngerii de mare (Gymnosomata), niște nevertebrate care se adună în grupuri mari. Trăiesc într-o varietate de condiții climatice, inclusiv în regiunile polare și în mările tropicale.
Elysia chlorotica

Această specie de limax de mare, de mărime mică sau medie, este o moluscă marină gastropodă. Acești limacși funcționează pe baza energiei solare, pe care o captează prin cloroplastele din algele pe care le consumă.
Rechinul-fantomă australian

Acesta este un pește cartilaginos din familia Holocephali. Trăiește în sudul Australiei, în Tasmania și în Noua Zeelandă. În general, preferă să înoate la adâncimi de până la 200 de metri.
Limacșii de mare blănoși

Iată unul dintre cele mai bizare animale marine. Limacșii de mare blănoși au un aspect amuzant, însă corpul lor nu este acoperit de blană, ci de niște tije mici, cunoscute drept carofilide. Au o durată de viață redusă – trăiesc între câteva luni și un an.
Caracatița de mare adâncime

Zeci de specimene ale acestei caracatițe au fost descoperite la mare adâncime. Descoperirea a fost făcută în timp ce geochimiștii explorau și colectau mostre din lichidul care ieșea prin crăpăturile din rocile vulcanice.
Aceste caracatițe aparțin genului Muusoctopus – sunt creaturi roz, de mărimea unei farfurii, cu ochi enormi.
Un crab cu ochii verzi

Nu este clar care este motivul pentru care au ochii verzi, însă știm că acești crabi-călugăr folosesc carapacea altor creaturi drept casă. Această specie a fost descoperită la adâncimi cuprinse între 200 și 280 de metri.
Caracatița-bebeluș

Această specie a fost descoperită pe coasta Californiei. Se crede că este înrudită cu sepia și trăiește, în general, în Oceanul Pacific.
Dragonul albastru - Glaucus atlanticus

Această creatură marină are un aspect superb, însă este extrem de veninoasă. Specia a fost descoperită în apropierea țărmurilor Australiei. Se hrănește cu meduze veninoase.
Dragonul-frunză de mare

Această specie este unicul membru al genului Phycodurus. Structura asemănătoare cu o frunză a corpului său are rol de camuflaj. Dragonul-frunză de mare trăiește de-a lungul coastelor din sudul și vestul Australiei.
Meduza Halitrephes

Parte din familia Halicreatidae, această specie a fost descoperită la o adâncime de 1.200 – 1.500 de metri, în apropierea Arhipelagului Revillagigedo, lângă Baja California, Mexic.
Pana de mare (Merisulat)

Pana de mare poate fi găsită în apele temperate și tropicale, la adâncimi de peste 6.100 de metri. În general, se grupează cu octocoralii, precum și cu alte tipuri de coral.
Țiparul de mare

Țiparul de mare trăiește în zonele nordice și vestice ale Oceanului Atlantic, de-a lungul țărmurilor Europei și Americii de Nord.
Crabul-acadea

Crabul-acadea mai este cunoscut și sub denumirile de crab Brachura, crab-păianjen, Hoplophrys oatesii și crabul moale de coral. Poate atinge lungimea de doi centimetri și se poate camufla pentru a se confunda cu coralii din zona în care trăiește.
Meduza Crossota Norvegica

Această specie nou-descoperită aparține familiei Crossota millsae și trăiește în Oceanul Arctic, la adâncimi de sub 1.000 de metri. Poate atinge o lungime de până la doi centimetri.
Anemona Dionaea muscipula

Această specie de mare adâncime își folosește tentaculele pentru a captura prada. Poate fi întâlnită în canioanele din Golful Mexic.
Limaxul de mare otrăvitor

Această creatură, cunoscută și drept castravete de mare, are corpul alungit și pielea asemănătoare cu pielea prelucrată. Poate fi întâlnită pe fundul oceanelor în lumea întreagă.
Dragonul negru de Pacific

Dragonul negru de Pacific trăiește în apele adânci ale Pacificului de Est, la o adâncime cuprinsă între 200 și 1.000 de metri. Aceste animale migrează spre suprafață noaptea, după ce se hrănesc cu crustacee mici și cu alți pești.
Caracatița-vampir

Caracatița-vampir trăiește în zonele temperate și tropicale, în apele de mare adâncime, și poate atinge lungimea de 30 de centimetri.
Munnopsis

Munnopsis este un tip de izopod. De obicei, înoată la mare adâncime și are 1-2 centimetri lungime. Exemplarele din această specie au niște antene foarte mari.
Caracatița-nucă de cocos

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de animale marine interesante. Această viețuitoare atinge lungimea de 8 centimetri și poate fi găsită, cel mai adesea, în Oceanul Pacific și Indian, din Australia până în Africa de Sud, în sudul Japoniei, Noua Guinee, Indonezia și India.
Membrii acestei specii preferă să trăiască singuri și vânează la răsărit și la asfințit. Trăiesc la adâncimi de 180 de metri, în zone unde apa este tulbure.
În continuare, află mai multe detalii despre Rechinii care trăiesc într-un vulcan subacvatic, iar apoi admiră 5 ființe cu adevărat bizare, creații nebunești ale naturii.
Citește în continuare