fbpx

Adevărata origine a cuvântului „OK”, cel mai folosit americanism din lume

Nu e de mirare că „OK” este cel mai folosit cuvânt din lume. Gândește-te la ceva ce poate fi rostit (și înțeles) oriunde pe planetă, indiferent de limba vorbită. Exact. Este vorba despre „OK”.

Există multe ipoteze privind proveniența lui „OK”, un cuvânt (sau o expresie, vei vedea mai jos de ce) mereu la îndemână pentru a răspunde afirmativ în aproape orice împrejurare.

Dar cele mai multe versiuni privind originea lui „OK” sunt doar mituri. În acest articol îți vom spune care este istoria reală a apariției acestui cuvânt.

Adevărata istorie a cuvântului „OK”, cel mai folosit americanism din lume
„OK” a apărut în Boston

Se estimează că este folosit o dată pe secundă, fiind prezent în mai mult de 600 de limbi și dialecte. Este o abreviere fără frontiere, care a fost folosită chiar și pe Lună (când Buzz Aldrin și Neil Armstrong au confirmat echipei din Houston că modulul Eagle al lui Apollo 11 a aselenizat).

„Okey”, „oki doki”… Am folosit aceste exprimări măcar o dată și probabil că le-ai și scris la un moment dat pentru a răspunde la un SMS sau pe WhatsApp. Adevărul este că acest cuvânt însumează totul.

Un președinte american și-a lipit numele de „OK”

Că nu dorești să dai explicații, „OK”, că vrei să închei o conversație sau să răspunzi la comandă… la fel. Unora le place, în vreme ce alții consideră disprețuitor să spui „OK”. Dar ceea ce îți oferă cuvântul „OK” este puterea conciziei, puterea de a spune multe folosind doar un cuvânt.

Cuvântului „OK” i-a fost atribuit sensul de „toate bune“, „totul este în regulă”, un semn lingvistic arbitrar asumat și căruia nu-i acordăm prea multă atenție.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Adevărata istorie a cuvântului „OK”, cel mai folosit americanism din lume
Președintele american Martin Van Buren

Primul om cu adevărat preocupat să găsească adevărata origine a cuvântului a fost lingvistul american de la Universitatea Columbia, Allen Walker Read. El și-a petrecut mai mulți ani din viață examinând documente, arhive și texte antice până când a reușit să descopere adevărata istorie a acestui cuvânt-expresie și să elimine unele ipoteze care sună bine, dar sunt false.

Cel mai interesant mit al originii lui „OK” este că termenul provine din Războiul Civil American, când soldații îl foloseau pentru a ține evidența celor căzuți pe câmpul de bătălie: „O Killed” însemna „Zero uciși în bătălie”. Frumoasă poveste, chiar dacă este un simplu mit…

OK, dar unde s-a născut expresia, până la urmă?

La începutul secolului XIX (prin anii 1830, mai exact), tinerii intelectuali din Boston foloseau intenționat, cu mult umor, expresii abreviate scrise greșit în mod intenționat. Era – dacă putem spune așa – un fel de modă a tinerilor, tot așa cum la noi pașoptiștii au adus cu ei din Frața expresii noi și necunoscute românilor de rând.

De exemplu, tinerii din Boston scriau „KC” pentru a spune „Knuf Ced” („gata cu vorba/am spus totul” – scris greșit) sau „OW”, prescurtare de la „Oll Wright” („în regulă” – de asemenea, scris greșit).

Adevărata istorie a cuvântului „OK”, cel mai folosit americanism din lume
Tineri din Boston la o petrecere, în tabloul „Dans rustic după o plimbare cu sania”. William Sidney Mount, 1830

În timp ce majoritatea acestor expresii au ieșit din modă și, treptat, lumea a început să uite a le mai folosi, „OK“ sau „Oll Korrect“ („toate sunt bine/în regulă” – scris greșit) s-a păstrat de-a lungul anilor.

Această abreviere era o expresie banală, care indica faptul că totul era în ordine, și care a supraviețuit până în prezent. Ani mai târziu, președintele Martin Van Buren, înscris în cursa pentru cel de-al doilea mandat, a folosit-o ca strategie a campaniei  Partidului Democrat.

Acesta și-a transformat porecla, „Old Kinderhook”, care se referea la locul în care s-a născut, în „OK” (la vremea aceea o expresie nouă și la modă), profitând de dubla semnificație a inițialelor sale.

Dar strategia a funcționat foarte prost: politicianul a fost învins de William Henry Harrison.

Cu toate acestea, Martin Van Buren a reușit ceva ce niciun alt om politic nu a mai făcut vreodată: a devenit principalul promotor al unei expresii care în cele din urmă a devenit cel mai răspândit americanism din lume.


În continuare, vezi unde se află Babilon, azi: locul unde se vorbesc cele mai multe limbi din lume, iar apoi descoperă misteriosul sistem incaș de „scriere” cu sfori și noduri, un limbaj 3D antic.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • okay(OK) însemna **totul în regulă**- după ce mecanicul trenului trebuia să oprească și fuma pipa păcii cu șefii triburilor indiene băștinașe pe tot traseul coast to coast.

  • >