Babilon, azi: Acesta este locul unde se vorbesc cele mai multe limbi din lume

De când oamenii pot călători mai ușor în întreaga lume și după ce multe țări și-au deschis granițele străinilor, numărul orașelor în care poți auzi pe stradă vorbindu-se mai multe limbi crește fără încetare.

În special în marile centre urbane, oameni de toate originile trăiesc împreună, într-o diversitate fără precedent. Însă, când vine vorba de numărul limbilor vorbite într-un singur loc, niciun oraș nu rivalizează cu acest cartier din New York.

Sute de civilizații într-un singur loc

queens_01
Foto: Shutterstock

Potrivit Alianței pentru Limbile Aflate în Pericol (ALAP), în orașul american New York se vorbesc 800 de limbi. Însă o anumită zonă din acest oraș este campioană absolută la nivel mondial.

În cartierul Queens se vorbesc 138 de limbi distincte. De fapt, este mai probabil să auzi vreo limbă obscură în Queens decât în satul izolat din care provine respectiva limbă.

„Este capitala densității lingvistice a lumii. Ne aflăm într-un punct fierbinte al limbilor amenințate cu dispariția.

Aici se vorbesc limbi care au dispărut deja în locurile de origine sau care vor dispărea în următorii 20 sau 30 de ani”, a declarat, pentru New York Times, Daniel Kaufman, profesor de lingvistică la Universitatea din New York.

Cartierul are doar 280 de kilometri pătrați. Astfel, că limbile și culturile diverse pe care le adăpostește se află foarte aproape una de alta.

De ce sunt vorbite aici atâtea limbi?

queens_02
Vedere panoramică asupra cartierului Queens. Foto: iStock

Totul se întâmplă deoarece orașul New York este una dintre porțile de intrare în SUA. Este prima oprire a celor care emigrează în America.

Ce limbi vei putea auzi în Queens?

Iată o listă scurtă, ca să-ți poți face o idee: pe lângă engleză, aici se mai vorbește în greacă, filipineză, urdu, indoneziană, rusă, japoneză, lituaniană, română, croată, nepaleză, sherpa, gurung, mustang, finlandeză, letonă, chavacano, waray-waray, minangkabau, bukhariană și multe, multe altele.

Faptul că în Queens se vorbesc multe limbi nu înseamnă, însă, că toți locuitorii sunt poligloți. Potrivit datelor de la recensământul din 2014, 44% din persoanele de peste cinci ani din Queens vorbesc doar engleza acasă, iar 56% vorbesc o altă limbă.


Distribuie:

Citește în continuare

  • Incredibila.ro, o publicație online serioasa!
    Nu pierdem timpul inutil citind/ vizionând,, postările…., ” incredibila ro.
    Continuat sa sa postați …. eu una va Multumesc ca existați!

  • >