Țiparul din Loch Ness? Un studiu ADN ne arată ce se află, de fapt, în faimosul lac

Un studiu efectuat asupra ADN-ului din apa faimosului lac scoțian arată că monstrul din Loch Ness ar putea fi, de fapt, un țipar gigantic.

Există multe povești privitoare la monștri care trăiesc printre noi, cum ar fi Yeti, Omul-Molie, Krampus sau Monstrul din Loch Ness. Monstrul din Loch Ness este atât de bine înrădăcinat în folclor, încât are și o poreclă: Nessie.

S-au realizat și fotografii cu presupusul monstru, dar s-a dovedit că majoritatea erau false.

monstrul din Loch Ness
Această faimoasă „fotografie” a monstrului din Loch Ness s-a dovedit a fi o farsă, fapt dezvăluit chiar de unul dintre oamenii care au pus-o în practică. Foto: Wikimedia

Potrivit legendei lui Nessie, prima ocazie din vremurile moderne în care monstrul a fost zărit s-a ivit în octombrie 1871. Prima fotografie a fost realizată în 1934 de către un medic care voia să le facă o farsă celor din mass-media.

Pe site-ul dedicat monstrului din Loch Ness sunt pomenite peste 90 de ocazii în care monstrul a fost văzut în apă și aproape 20 de ocazii în care monstrul a fost văzut pe pământ.

Toate aceste întâlniri cu monstrul au avut loc între 1871 și 2011, fiind însoțite de tot felul de descrieri. Căutările după monstrul din Loch Ness durează de ceva timp, însă încă nu avem rezultate definitive.

În 2003, BBC a folosit unde de sonar ca să cerceteze lacul, fără niciun rezultat. În 2013, la Festivalul Științelor din Edinburgh, participanții care au declarat că credeau în existența monstrului erau mai numeroși decât cei care au declarat că nu credeau.

monstrul din Loch Ness
Țiparul european. Foto: Wikimedia

O interpretare comună a legendei spune că Nessie este un plesiozaur care a scăpat cumva de extincția în masă care a eradicat dinozaurii. Potrivit BBC, savanții de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă cercetează apele lacului pentru a găsi și a cataloga cu exactitate tipurile de specii care trăiesc aici.

S-a găsit ADN-ul a 3.000 de specii diferite, inclusiv porci, iepuri, oameni, păsări, țipari și căprioare. Profesorul Neil Gemmell, care conduce studiul, crede că Nessie ar putea fi un țipar neobișnuit de mare.

Ființele cele mai apropiate de dinozauri descoperite aici au fost broaștele. Totuși, Gemmell subliniază faptul că în lac nu trăiesc reptile.

Țiparii europeni migrează din Marea Sargaselor, aflată la sud de Florida. Aici, țiparii depun ouă, care sunt transportate spre est de Gulf Stream.

Monstrul din Loch Ness a generat o adevărată industrie a turismului

monstrul din Loch Ness
O reprezentare a monstrului din Lochness sub formă de plesiozaur, la Muzeul Monstrului din Loch Ness. Foto: Wikimedia

În timpul acestui proces, progeniturile ies din ouă și călătoresc cale de peste 4.800 de kilometri până pe coasta Europei, sub formă de larve. Când ajung pe platoul continental european, larvele se transformă în țipari transparenți.

Când ajung în apa dulce, încep să se întunece la culoare și traversează uneori mlaștinile pentru a ajunge la cursurile de apă. Țiparii pot rămâne în acest stadiu vreme de până la 20 de ani, după care călătoresc spre vest, spre Marea Sargaselor, pentru a se înmulți.

Dacă, dintr-un motiv oarecare, un țipar nu reușește să facă această călătorie, energia înmagazinată poate avea drept rezultat o creștere ieșită din comun.

Uniunea Internațională Pentru Conservarea Naturii a inclus țiparul european pe lista cu specii în pericol de dispariție. Populațiile de țipar au scăzut cu 90% începând cu 1990, potrivit Nature.

monstrul din Loch Ness
Monstrul din Loch Ness și-a făcut apariția și în filmul „Viața lui Sherlock Holmes” (1969). Foto: Alamy

Gemmell a spus că nu există dovezi privitoare la existența vreunui monstru, însă recunoaște că nu există nici dovezi care să arate categoric că acest monstru nu există, motiv pentru care unii continuă să creadă în existența sa.

Aceasta este o veste bună pentru industria turismului din Scoția. Nessieland, un parc tematic pentru copii, și Centrul și Expoziția Loch Ness se bazează pe turism încă de la apariția legendei.

Centrul oferă voiaje cu vasul de cercetare Deepscan pentru a informa publicul cu privire la lucrurile care au fost descoperite în lac. În 2013, a fost lansată o campanie de două milioane de lire referitoare la Nessie, în scopul de a atrage turiștii în zonă.

Zona este vizitată anual de peste 200.000 de turiști, iar autoritățile locale doresc sporirea acestui număr cu cel puțin 50.000. Cei mai mulți turiști veniți de peste hotare sunt din SUA.

Un model de Cryptoclidus  folosit în documentarul „Monstrul din Loch Ness: Experimentul suprem”. Foto: Wikimedia

Numărul turiștilor a crescut în 2014, când s-au desfășurat Cupa Ryder și Jocurile Commonwealth-ului, însă Nessie rămâne principala atracție turistică și este vitală pentru economia zonei.

Așa că localnicii speră că legenda lui Nessie – indiferent că este vorba de un țipar, de un dinozaur sau pur și simplu de o ființă imaginară – va continua să circule.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu