Un copil a descoperit accidental un cuib cu ouă de dinozaur de 66 de milioane de ani

Un copil de zece ani care se juca pe malul unui râu din China a scos accidental la iveală un cuib cu ouă de dinozaur cu o vechime de 66 de milioane de ani. Este cea mai recentă descoperire făcută într-un oraș care a devenit celebru pentru numărul fosilelor preistorice, mai ales ouă de dinozaur.

Descoperirea a fost făcută în orașul chinez Heyuan. Zhang Yanghze se juca pe malurile râului, sub supravegherea mamei sale, când a făcut descoperirea. Potrivit Ladbible, „băiatul încerca să găsească ceva cu care să spargă nuci. Zhang a fost întotdeauna fascinat de dinozauri, așa că aceasta a fost descoperirea vieții lui.”

„Piatra ciudată” din pământ

ouă de dinozaur
Ouăle au fost duse la muzeul din oraș. Foto: Heyuan TV

În timp ce săpa, băiatul a văzut o „piatră ciudată”. Obiectul era parțial îngropat, iar copilul l-a scos din pământ cu mare grijă. La început, a crezut că piatra avea cercuri scrijelite pe suprafață.

Prima impresie a fost că era vorba de o bucată de ciment. Însă, după ce s-a uitat cu mai multă atenție, și-a dat seama că era vorba de un obiect neobișnuit și a început să bănuiască faptul că era vorba de un ou de dinozaur, din cauza formei sale deosebite.

Băiatul a declarat pentru presa locală că „a învățat despre asta în cărți, la școală și la muzeu.” Copilul a chemat-o pe mama sa ca să îl ajute să înțeleagă ce anume găsise și femeia a fost de acord că ar putea fi vorba de ouă de dinozaur.

Femeia a contactat imediat muzeul din localitate și a stat de pază pe loc până când la fața locului au sosit experții muzeului, care au și izolat situl. Filmarea de mai jos prezintă imagini cu locul și descoperirea ouălor.

Un cuib cu 11 ouă de dinozaur

Paleontologii au confirmat imediat că piatra ciudată era un ou fosilizat. În zilele următoare, au început să excaveze situl în care Zhang făcuse descoperirea.

În timpul săpăturilor, au găsit alte zece ouă de dinozaur identice cu cel descoperit de băiat. Au stabilit că Zhang dăduse, într-adevăr, peste un cuib cu ouă de dinozaur, deoarece toate ouăle fuseseră scoase la iveală în aceeași zonă restrânsă. Fosilele au aproximativ zece centimetri în diametru.

Experții au luat ouăle pentru a le examina în amănunt la Muzeul Dinozaurilor din Heyuan. Se estimează că ouăle au vechimea uimitoare de 66 de milioane de ani.

Huang Ding, fost director al Muzeului Heyuan, a declarat că „fosilele proveneau din perioada Cretacicului târziu”. Aceasta este epoca imediat anterioară extincției dinozaurilor, eveniment care s-a petrecut cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă.

ouă de dinozaur
Yangzhe și-a amintit cum arată un ou de dinozaur pentru că a mai văzut așa ceva la muzeu. Băiatul i-a spus unui reporter local că și-a dat seama că „piatra ciudată” era ou de dinozaur după ce a studiat-o îndeaproape. Foto: Heyuan TV

Descoperirea unui cuib de dinozauri nu este un lucru neobișnuit în Heyuan, oraș cu o populație de trei milioane de oameni. Aici s-au descoperit numeroase fosile preistorice și mai ales ouă de dinozaur. Datorită descoperirilor, Heyuan a devenit cunoscut drept „casa dinozaurilor din China”.

Prima descoperire importantă legată de ouă de dinozaur a fost făcută în 1996, tot lângă râul Dong. În 2015, muncitorii care instalau țevi de canalizare au descoperit un cuib cu peste 40 de ouă.

În total, peste 17.000 de ouă au fost scoase din pământ în acest oraș. Mai bine de 10.000 dintre ele sunt acum depozitate sau expuse la muzeul din Heyuan. Colecția de ouă preistorice fosilizate de aici este una dintre cele mai mari din lume.

Un craniu de triceratops vechi de 65 de milioane de ani

Între timp, în SUA, o altă descoperire majoră legată de dinozauri a fost făcută de un tânăr, în luna iulie 2019. Harrison Duran, student la Universitatea din California, obsedat de dinozauri încă din copilărie, a descoperit în Dakota de Nord o parte a craniului unui triceratops vechi de 65 de milioane de ani.

În iulie 2019, Harrison Duran a descoperit craniul unui triceratops (foto medalion). Foto: UC Merced/Inverse

CNN relatează că se va realiza un model al craniului, care va fi expus la universitate, pentru ca Duran să le poată prezenta descoperirea și colegilor din campus.

Cercetătorii din China încearcă acum să stabilească ce specie de dinozaur a depus ouăle, cu zeci de milioane de ani în urmă. Această descoperire remarcabilă îi va ajuta pe experți să înțeleagă mai bine creaturile preistorice care trăiau pe Pământ înainte de marea extincție.

Într-o zi, s-ar putea ca băiatul să aibă satisfacția de a-și vedea descoperirea expusă la muzeul local.

ouă de dinozaur
Experții spun că ouăle ar putea avea 66 de milioane de ani. În total, au găsit 11 ouă fosilizate. Foto: Heyuan TV

Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și:

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu