Țiparul electric de 860 de volți: Cel mai puternic șoc din lumea animalelor

O echipă internațională de cercetători a descoperit în 2019 că în râurile din America de Sud trăiesc cel puțin trei specii de anghile electrice, nu doar una, așa cum se credea anterior.

În plus, una dintre aceste specii este cu adevărat înfricoșătoare: poate produce descărcări electrice de până la 860 volți, cea mai mare tensiune înregistrată până acum în lumea animalelor.

Foto: Nature

Șocul electric produs de un singur exemplar nu ar ucide o ființă umană sănătoasă, dar un atac de grup ar putea pune capăt vieții unui om cu probleme cardiace.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință în 2019, după ce au analizat 107 pești colectați în Brazilia, Guyana Franceză și Surinam.

Existența țiparilor electrici, ființe care vânează prada curentând-o, este cunoscută de aproape trei secole. Observați în mlaștini și râuri în tot nordul Americii de Sud, țiparii electrici păreau să aparțină unei singure specii, Electrophorus electricus.

Cu toate acestea, pe baza analizei ADN-ului și a tensiunii curentului descărcat, cercetătorii au ajuns la concluzia că țiparii electrici ar trebui reclasificați în trei specii care sunt foarte similare din punct de vedere fizic și au un strămoș comun.

Tipar
Foto: Pinterest

Noile specii au fost numite E. varii și E. voltai . Numele celui din urmă, ale cărui descărcări sunt cele mai puternice, aduce un omagiu fizicianului italian Alessandro Volta, care a inventat bateria electrică în 1799, bazându-și designul tocmai pe anghila electrică.

Definit prin tensiune

„Folosim tensiunea drept criteriu de diferențiere. Acest lucru nu a fost niciodată făcut pentru a identifica o nouă specie”, a spus investigatorul principal al studiului, Naercio Menezes, profesor senior și cercetător la Muzeul de Zoologie al Universității din São Paulo, din Brazilia.

Foto: Wikimedia

În timpul studiilor în teren, folosind aparate de măsură, cercetătorii au înregistrat o descărcare de 860 volți, cea mai puternică întâlnită vreodată la un animal. Anterior, cel mai puternic șoc înregistrat fusese de 650 de volți.

David de Santana, de la Muzeul Național de Istorie Naturală a Institutului Smithsonian (Washington, SUA), obișnuiește să colecteze anghile electrice în scop de cercetare și a fost curentat de mai multe ori.

După cum a explicat Santana, descărcarea electrică anghilei este de înaltă tensiune, dar de joasă intensitate (aproximativ 1 amper), deci nu este neapărat periculoasă pentru om.

Întâlnire periculoasă

Prin comparație, șocul cauzat de curentul electric dintr-o priză este mult mai periculos. Dacă ai ghinionul de a atinge un cablu prost izolat conectat la priză, îți poți pierde viața.

Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, anghila electrică nu emite un curent continuu, ci un curent alternativ (în impulsuri), iar capacitatea se epuizează după o descărcare puternică.

Organul său electric are nevoie de timp pentru a se reîncărca. Chiar și așa, o întâlnire cu un grup de țipari electrici în apă poate fi destul de periculoasă.

Șocul nu va ucide o persoană sănătoasă, dar poate fi primejdios pentru cei cu inima slabă. Din acest motiv, șocul poate duce la înec.

„Șocul electric amețește victima. Este suficient de puternic pentru a ajuta peștele să prindă prada sau să alunge un prădător”, spune Santana.

Un aspect interesant relevat de cercetări este că țiparii electrici comunică între ei pentru a forma grupuri care pot elimina prin electrocutare o potențială amenințare. Spre deosebire de cele menționate anterior în literatura științifică, aceste animale nu sunt solitare.

La maturitate, ele se asociază adesea în grupuri de până la zece exemplare.

Separarea ecologică

Conform studiului, fiecare specie are propria sa distribuție geografică. Electrophorus electricus, despre care se credea că trăiește pe întreg continentul sud-american, pare a fi, de fapt, limitat la ținutul muntos din Guyana, unde se bucură de râuri rapide și limpezi.

Electrophorus voltai trăiește mai ales în sud, pe teritoriul Braziliei, dar tot în regiuni muntoase. În aceste zone, apa conduce mai greu electricitatea (din cauza cantității mai mici de săruri), astfel încât animalele trebuie să producă descărcări mai puternice pentru a-și captura prada.

A treia specie înoată prin apele tulburi și lente de la câmpie, unde sărurile cresc conductivitatea apei, favorizând propagarea descărcărilor electrice ale țiparilor, care variază între 151 volți și 572 volți.

Mai sunt specii de descoperit

Foto: Wikimedia

„Acești pești cresc până la 2.5 metri lungime. Dacă am descoperit o specie nouă după 250 de ani de explorare științifică, vă puteți imagina câte mai sunt de descoperit în regiune?”, spune David de Santana.

În plus, Amazonul este de mare interes pentru alte domenii științifice, cum ar fi medicina și biotehnologia, care, potrivit savantului, consolidează necesitatea protejării și conservării acesteia.

Cercetarea mai are un aspect. Este studiată posibilitatea utilizării acestor rezultate pentru a analiza enzimele produse de organele electrice ale anghilelor și a determina dacă pot fi utilizate în tratarea afecțiunilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer, sau ca model pentru a dezvolta baterii pentru proteze și senzori implantați la om.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu