Masacrul șobolanilor din Hanoi: Cum i-au păcălit vietnamezii pe coloniștii francezi

Când vine vorba de moștenirea lăsată de francezi capitalei Vietnamului, Hanoi, cele mai importante lucruri sunt clădirile coloniale și infrastructura modernă. Puțini știu că francezii au creat sistemul de canalizare și toaletele cu apă curentă, de care coloniștii erau deosebit de mândri.

Toaletele erau considerate un simbol al curățeniei și civilizației. Și totuși, acestea au fost în centrul unui episod mai puțin cunoscut din istoria Hanoiului: masacrul șobolanilor din 1902.

Coloniștii francezi vor să facă ordine

Paul Doumer
Paul Doumer a fost guvernatorul general al Indochinei timp de cinci ani. Foto: Wikimedia

În 1897, noul guvernator general al Indochinei, Paul Doumer, a ajuns în Vietnam. Planul său era să transforme Hanoiul într-un oraș ordonat, cu reguli urbanistice clare și cu clădiri renovate, lucruri care erau considerate civilizate în Franța.

Primul pas a fost eliminarea gunoiului, inclusiv introducerea unui sistem de canalizare. Doumer a decis să construiască un sistem mai elaborat și mai complex pentru comunitatea franceză din Hanoi, în timp ce canalizarea vietnamezilor era un simplu sistem de drenaj, potrivit istoricului Michael G. Vann.

Sistemul de canalizare a fost considerat un succes, dar în scurt timp au apărut probleme. Rețeaua subterană proiectată pentru toaletele cu apă curentă din casele coloniale, lungă de 14 kilometri, a devenit un refugiu pentru șobolani, care se reproduceau astfel și mai mult.

Primaria Hanoi
Primăria orașului Hanoi la începutul secolului XX. Foto: Wikimedia

Înmulțirea șobolanilor a fost un motiv de îngrijorare major pentru francezi, nu doar din cauza problemelor de igienă, ci și prin prisma legăturii dintre șobolani și ciuma bubonică.

În 1902, pentru a scăpa de rozătoare, administrația franceză a recrutat o echipă de muncitori vietnamezi, pe post de vânători de șobolani. Aceștia s-au pus pe treabă, iar numărul de șobolani uciși creștea în fiecare zi. Într-o zi din luna iunie, vânătorii au omorât nu mai puțin de 20.112 exemplare.

Dar chiar și așa, șobolanii au continuat să infesteze orașul. Așadar, francezii au pus în aplicare un program de recompense pentru cei care vânau rozătoarele: ofereau un cent pentru coada fiecărui șobolan ucis.

Vietnamezii găsesc o modalitate de a face profit

Strada din Hanoi
Strada Paul Bert din Hanoi, la începutul secolului XX. Foto: Wikimedia

Coloniștii se așteptau ca programul să scape orașul de rozătoare și să încurajeze spiritul antreprenorial al vietnamezilor. Doar cea de-a doua așteptare li s-a îndeplinit.

Inițial, vietnamezii au predat o mulțime de cozi, ceea ce însemna, în opinia francezilor, o mulțime de șobolani morți. Însă, în curând, oficialii au descoperit că vânătorii vietnamezi găsiseră o modalitate ingenioasă de a face bani.

Prindeau rozătoarele, le tăiau cozile, iar apoi le dădeau drumul, ca să se împerecheze în continuare și să producă noi „surse” de cozi și, evident, de profit. Alții aduceau în Hanoi șobolani din afara orașului, iar cei mai descurcăreți au înființat ferme de șobolani.

Orasul Hanoi
Foto: Wikimedia

După ce au constatat escrocheria în care se transformase programul, autoritățile au decis să îl oprească. Patru ani mai târziu, în 1906, în oraș a izbucnit un focar de ciumă bubonică. Boala a făcut cel puțin 260 de victime, majoritatea vietnamezi.

În cele din urmă, Doumer s-a întors în Franța, unde a primit recunoaștere pentru realizările sale remarcabile în domeniul infrastructurii și sistemului de impozitare din Vietnam.

Ulterior, în 1931, a devenit președintele Franței, iar episodul masacrului șobolanilor a fost dat uitării.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>