VIDEO Un mânz de 40.000 de ani, perfect conservat, a fost descoperit în Siberia

Siberia este o zonă în care oamenii de știință descoperă neîncetat lucruri noi. Acest tărâm rece și neprimitor ascunde multe comori, care pot elucida misterele trecutului omenirii.

O astfel de comoară a fost descoperită recent în permafrostul siberian. Este vorba de un mânz dintr-o specie care s-a stins acum zeci de mii de ani, descoperit în stare perfectă de conservare.

Semion Grigoriev, directorul Muzeului Mamutuților din Yakuțk, a declarat pentru Siberian Times că aceasta nu seamănă cu nicio altă descoperire făcută până acum.

Mânzul avea doar trei luni

manz_01

La momentul când a fost găsit, animalul era complet conservat, sub stratul de gheață de câțiva metri.

Rămășițele au fost descoperite în Depresiunea Batagai, din regiunea Iakuția, de o echipă de oameni de știință ruși și japonezi.

Primele cercetări arată că animalul a trăit în Paleoliticul târziu, adică în urmă cu cel puțin 40.000 de ani. La momentul morții, mânzul avea câteva săptămâni.

„Este pentru prima dată când este descoperit un cal preistoric atât de tânăr și atât de bine conservat”, a spus Grigoriev.

Rămășițele sunt intacte

manz_02
Nasul (stânga) și copitele calului (dreapta) sunt în perfectă stare

Fotografiile cu animalul perfect conservat sunt aproape incredibile. El are pielea maro închis și încă are coadă, coamă și copite. De asemenea, toate organele interne sunt intacte, după zeci de mii de ani.

Potrivit Science Alert, mânzul are o înălțime de doar 96 de centimetri și este diferit din punct de vedere genetic de caii care trăiesc acum în regiune.

Acest cal aparținea speciei Equus lenesis, cunoscută și drept „caii de Lena” sau „Lenskaia”, care populau zona în timpul Pleistocenului târziu. Astăzi, nu mai există niciun exemplar din această specie.

De asemenea, Grigoriev a declarat că aceste rezultate au mai multe alte beneficii pentru cercetători, în afara descoperirii în sine.

„Valoarea suplimentară a acestei descoperiri unice este faptul că am obținut mostre din straturile de sol unde a fost conservat calul.

Asta înseamnă că ne vom putea face o imagine referitoare la mediul în care trăia animalul”, a spus Grigoriev.

O regiune izolată și misterioasă

manz_03
Craterul din Depresiunea Batagai

Regiunea în care a fost găsit acest cal preistoric este o regiune foarte periculoasă, supranumită și „Gura iadului”.

Aici se află un crater în formă de mormoloc, cu o lungime de un kilometru și o lățime de 800 de metri.

Localnicii din această regiune izolată se referă la craterul uriaș ca fiind „poarta spre lumea din adâncuri” și sunt foarte superstițioși în ceea ce îl privește.

Calul uimitor de bine conservat găsit în această zonă constituie o descoperire prețioasă pentru oamenii de știință.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu