O zebră „blondă” extrem de rară a fost fotografiată în sălbăticie

O zebră extrem de rară, cu o formă de albinism parțial, a fost observată lângă o baltă din Parcul Național Serengeti, aflat în Tanzania. Un număr restrâns de astfel de zebre exista deja în captivitate, dar este pentru prima dată când o zebră cu această boală rară a fost văzută în sălbăticie.

Pe 17 februarie 2019, Sergio Pitamitz fotografia în natură zebre migratoare, când a văzut un animal ciudat, de culoare deschisă, în mijlocul turmei. „La început, am crezut că era o zebră care se rostogolise în praf”, a spus fotograful, potrivit National Geographic.

O zebră extrem de rară, cu albinism parțial, din Parcul Național Serengeti. În captivitate există câteva exemplare cu această particularitate, dar fotografiile acestea confirmă că și în sălbăticie trăiește cel puțin una la fel. Foto: 
Sergio Pitamitz/National Geographic

Însă, după ce a observat animalul la balta cu apă, Sergio Pitamitz a văzut că apa nu îndepărta „praful”, așa că a început să fotografieze animalul. Mai mulți savanți, printre care Greg Barsh, genetician la Institutul de Biotehnologie HudsonAlfa, cred că zebra de culoare aurie suferă probabil de o boală rar întâlnită la aceste animale, numită „albinism parțial”.

Dacă o zebră suferă de albinism parțial, înseamnă că are cu mult mai puțină melanină, un pigment natural din piele. Drept rezultat, dungile animalului au o culoare foarte pală.

Se știu foarte puține despre albinismul la zebre, așa că faptul că acest animal a fost văzut este un eveniment important. Câteva zeci de zebre parțial albinoase trăiesc în momentul de față în Parcul Național „Mount Kenya”, într-o rezervație privată.

Fotografiile realizate de Pitamitz „confirmă faptul că animalele care suferă de această boală pot supraviețui în sălbăticie și că sunt acceptate de către zebrele normale”, a declarat Barsh. Și nu este surprinzător că zebra „blondă” (sau „aurie”) a fost acceptată de celelalte zebre, deoarece aceste animale se recunosc în primul rând prin miros și sunet.

Zebra cu aspect unic pare să fie acceptată de turmă. Zebrele se recunosc una pe cealaltă mai ales prin sunete și miros, așa că nu este surprinzător că zebra este perfect integrată în grup. Foto: 
Sergio Pitamitz/National Geographic

De fapte, alte zebre cu tipare de culoare diferite – cum ar fi cele cu pete sau cele cu dungi negre în plus – sunt de asemenea acceptate în turmă. Nu există dovezi că dungile ar camufla aceste animale, ferindu-le de prădători, însă în mod sigur ajută la ținerea la distanță a muștelor.

Nu se știe cât de întunecate la culoare trebuie să fie dungile pentru a ține muștele departe și este posibil ca dungile deschise la culoare să nu reușească să facă acest lucru.

Însă, cum există atât de puține zebre aurii, savanții nu știu cum și dacă pigmentarea lor afectează muștele într-un fel sau altul. Albinismul a fost studiat în cazul animalelor domestice cum ar fi caii, porcușorii de guineea, șoarecii și în cazul oamenilor, însă aceste studii nu ne ajută prea mult să înțelegem ce efect ar putea avea albinismul asupra animalelor sălbatice.

Ceea ce știm este că sunt niște animale superbe și că, aparent, sunt la fel de bine adaptate mediului înconjurător precum animalele cu o culoare obișnuită. Cât despre Sergio Pitamitz, el s-a arătat pur și simplu încântat că a putut realiza fotografii cu acest animal rar.

Și nu e prima oară când a descoperit un animal rar. Cu doi ani în urmă, când era în Kenya, a reușit să fotografieze o pisică sălbatică neagră extrem de rară.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu