Construcții antice misterioase: Cine a construit Marele Zid din Siberia?

Constructii antice misterioase Cine a construit Marele Zid din Siberia

În 2017, arheologii din Rusia au descoperit una dintre cele mai misterioase construcții antice. Botezată „Marele Zid din Siberia”, vechea fortificație datează, probabil, din primul mileniu dinaintea erei noastre.

Zidul, de dimensiuni impresionante, a fost construit de o civilizație necunoscută, care trăia în Munții Altai.

Ziduri groase de zece metri

Constructii antice - Zidul
Foto: Ancient Code

Imensa fortificație avea rolul de a apăra zona de atacurile popoarelor din nord, potrivit profesorului Andrei Borodovsky, liderul echipei care a făcut descoperirea.

Unii arheologi cred că acest complex de ziduri datează din epoca în care au fost ridicate și alte construcții antice de proporții, precum Marele Zid Chinezesc și Zidul lui Hadrian.

Acum, fortificația este acoperită cu un strat gros de pământ și iarbă, iar in această cauză, cea mai mare parte a zidurilor este ascunsă privirii.

Cu ajutorul scannerelor, arheologii au descoperit până la șase rânduri paralele de ziduri. Din informațiile adunate până acum reiese că acest complex avea un rol de apărare împotriva invaziilor.

Potrivit unui raport preliminar, „Marele Zid din Siberia” avea grosimea de aproximativ 10 metri și o înălțime impresionantă, de opt metri.

„La est de aceste ziduri se află un pasaj relativ lat, străjuit lângă versantul muntelui de un alt sistem de ziduri. Acest al doilea sistem este orientat vest-est de-a lungul Văii Katun.

Avea rolul de a direcționa masele de oameni în direcția dorită de cei care au realizat aceste construcții antice”, a afirmat Andrei Borodovsky într-un interviu pentru Siberian Times.

Mare parte din construcție, distrusă

Constructii antice - Zidul arheologi
Arheologii, făcând cercetări în zonă.  Foto: Siberian Times

„Marele Zid din Siberia” le permitea celor care l-au construit să controleze accesul dinspre stepă spre munte. În prezent, zidul este ascuns privirii, în special din cauza vegetației.

De asemenea, o mare parte din fortificație a fost distrusă în timpul construcției drumului Chuya, în epoca Rusiei țariste. Mai mult, partea vestică a structurii a fost în mare parte distrusă odată cu dezvoltarea satului Souzga.

„Zidurile sunt foarte greu de fotografiat deoarece nu sunt prea vizibile. Mai mult, nici imaginile din satelit nu sunt foarte utile”, recunoaște Borodovsky.

Totuși, studiile geofizice și scanările făcute în zonă demonstrează în mod cert că aceste ziduri au fost construite de către om și nu sunt formațiuni naturale.

Când și cine a ridicat aceste construcții antice?

Constructii antice - Zidul cercetat
Zidurile sunt ascunse de pământ și iarbă și sunt extrem de greu de fotografiat. Foto: Express

„Vârsta structurilor este foarte greu de stabilit cu exactitate, dar cred că cel mai probabil ele au fost construite în primul mileniu dinaintea erei noastre. Probabil în Epoca Fierului sau chiar în Epoca Bronzului, dar cel mai probabil e vorba de Epoca Fierului”, a afirmat Borodovsky.

În afirmațiile sale, arheologul se bazează pe faptul că la acea vreme au fost edificate și alte construcții antice asemănătoare.

„Problema e că singurele vestigii găsite deocamdată în zonă datează din Evul Mediu. Dar eu susțin că epoca medievală este exclusă, deoarece la acea vreme comunitățile din zonă erau mici și împrăștiate.

Mai mult, toate liniile de apărare din Eurasia au fost construite de la începutul primului mileniu înaintea erei noastre și până în prima jumătate a primului mileniu din era noastră”, conchide Borodovsky.

În viitor, Borodovsky și echipa sa vor continua cercetările și speră să lămurească misterul Marelui Zid din Siberia. De asemenea, ei vor încerca să identifice și civilizația care a edificat aceste construcții antice. Până atunci, răspunsurile la aceste întrebări rămân mistere neelucidate.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu