Construcții antice misterioase: Cine a construit Marele Zid din Siberia?

În 2017, arheologii din Rusia au descoperit una dintre cele mai misterioase construcții antice. Botezată „Marele Zid din Siberia”, vechea fortificație datează, probabil, din primul mileniu dinaintea erei noastre.

Zidul, de dimensiuni impresionante, a fost construit de o civilizație necunoscută, care trăia în Munții Altai.

Ziduri groase de 10 metri

Constructii antice - Zidul
Foto: Ancient Code

Imensa fortificație avea rolul de a apăra zona de atacurile popoarelor din nord, potrivit profesorului Andrei Borodovsky, liderul echipei care a făcut descoperirea.

Unii arheologi cred că acest complex de ziduri datează din epoca în care au fost ridicate și alte construcții antice de proporții, precum Marele Zid Chinezesc și Zidul lui Hadrian.

Acum, fortificația este acoperită cu un strat gros de pământ și iarbă, iar in această cauză, cea mai mare parte a zidurilor este ascunsă privirii.

Cu ajutorul scannerelor, arheologii au descoperit până la șase rânduri paralele de ziduri. Din informațiile adunate până acum reiese că acest complex avea un rol de apărare împotriva invaziilor.

Potrivit unui raport preliminar, „Marele Zid din Siberia” avea o grosime de aproximativ 10 metri și o înălțime impresionantă, de opt metri.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„La est de aceste ziduri se află un pasaj relativ lat, străjuit lângă versantul muntelui de un alt sistem de ziduri. Acest al doilea sistem este orientat vest-est de-a lungul Văii Katun.

El avea rolul de a direcționa masele de oameni în direcția dorită de cei care au realizat aceste construcții antice”, a afirmat Andrei Borodovsky într-un interviu pentru Siberian Times.

Mare parte din construcție, distrusă

Constructii antice - Zidul arheologi
Arheologii, făcând cercetări în zonă.  Foto: Siberian Times

„Marele Zid din Siberia” le permitea celor care l-au construit să controleze accesul dinspre stepă spre munte. În prezent, zidul este ascuns privirii, în special din cauza vegetației.

De asemenea, o mare parte din el a fost distrusă în timpul construcției drumului Chuya, în epoca Rusiei țariste. Mai mult, partea vestică a structurii a fost în mare parte distrusă odată cu dezvoltarea satului Souzga.

„Zidurile sunt foarte greu de fotografiat deoarece nu sunt prea vizibile. Mai mult, nici imaginile din satelit nu sunt foarte utile”, recunoaște Borodovsky.

Totuși, studiile geofizice și scanările făcute în zonă demonstrează în mod cert că aceste ziduri au fost construite de către om și nu sunt formațiuni naturale.

Când și cine a ridicat aceste construcții antice?

Constructii antice - Zidul cercetat
Zidurile sunt ascunse de pământ și iarbă și sunt extrem de greu de fotografiat. Foto: Express

„Vârsta structurilor este foarte greu de stabilit cu exactitate, dar cred că cel mai probabil ele au fost construite în primul mileniu dinaintea erei noastre. Probabil în Epoca de Fier sau chiar în Epoca de Bronz, dar cel mai probabil e vorba de Epoca de Fier”, a afirmat Borodovsky.

În afirmațiile sale, arheologul se bazează pe faptul că la acea vreme au fost edificate și alte construcții antice asemănătoare.

„Problema e că singurele vestigii găsite deocamdată în zonă datează din Evul Mediu. Dar eu susțin că epoca medievală este exclusă, deoarece la acea vreme comunitățile din zonă erau mici și împrăștiate.

Mai mult, toate liniile de apărare din Eurasia au fost construite de la începutul primului mileniu înaintea erei noastre și până în prima jumătate a primului mileniu din era noastră”, conchide Borodovsky.

În viitor, Borodovsky și echipa sa vor continua cercetările și speră să lămurească misterul Marelui Zid din Siberia. De asemenea, ei vor încerca să identifice și civilizația care a edificat aceste construcții antice. Până atunci, răspunsurile la aceste întrebări rămân mistere neelucidate.


Marele Zid nu este singura structură impresionantă de pe tărâmul înghețat al Siberiei. Iată alte descoperiri arheologice din Siberia care ne demonstrează că acest teritoriu ascunde multe enigme.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu