7 experimente medicale neobișnuite și mai puțin cunoscute

Experimentele pe oameni au loc frecvent, însă, din cauză că cele mai multe se desfășoară în secret, aflăm rareori de existența lor. Despre unele aflăm după decenii, în vreme ce altele rămân secrete pentru totdeauna.

De la vivisecțiile realizate ca formă de spectacol, la încercarea de a obține un hibrid om-cimpanzeu, iată o serie de experimente mai puțin cunoscute petrecute de-a lungul istoriei.

1

Herofil și vivisecțiile sale ca spectacole cu public

Foto: Wikimedia

Medicul antic Herofil este considerat părintele anatomiei. Și, cu toate că a făcut descoperiri semnificative de-a lungul anilor de activitate, motivul pentru care este amintit în această listă are de-a face cu felul în care practica medicina.

Herofil a fost medic în Alexandria, în Egipt, unde i s-a permis să facă disecții pe oameni… în public. Vreme de cel puțin 30 de ani, a făcut asta împreună cu medicul grec Erasistrat.

Pe vremea lui Ptolemeu I și a lui Ptolemeu al II-lea, infractorii puteau fi condamnați la vivisecție. Părintele anatomiei a efectuat circa 600 de vivisecții pe diverși condamnați la moarte, potrivit cronicarului antic Tertullian.

Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, Herofil a făcut salturi uriașe în studiul anatomiei umane, în special a creierului, a ochilor, a ficatului, a sistemului circulator, a sistemului nervos și a sistemului reproductiv.

Se întâmpla într-o perioadă  în care disecția cadavrelor umane era considerată un act de profanare a corpului (nu se practica autopsia, deși mumificarea era populară în Egipt la acea vreme). Și atunci, la fel ca astăzi, vivisecțiile erau considerate acte barbare, de măcelărie.

2

Operațiunea LAC: Substanțe chimice pulverizate asupra orașelor

Dezvoltarea armelor chimice a fost un motiv de preocupare de-a lungul secolului XX. Pentru armata americană, era un domeniu prea interesant pentru a fi trecut cu vederea.

Între anii 1950 și 1960, Armata SUA a realizat mai multe experimente pentru a testa efectele acestor arme. Din statul South Dakota au fost trimise zeci de avioane care au dispersat un amestec de sulfură de cadmiu și sulfură de zinc în zone locuite de oameni.

Experimente militare - Operatiunea LAC
Un avion C-119 Flying Boxcar, modelul de aeronavă utilizată pentru dispersarea substanțelor chimice. Foto: Wikimedia

Scopul: testarea tiparelor de dispersare și calcularea razei de acțiune a armelor biologice.

La acea vreme, amestecul de sulfură de cadmiu și sulfură de zinc nu era considerat periculos. Însă, câțiva ani mai târziu, cercetătorii au relevat că experimentele nu au fost atât de sigure pe cât păreau.

S-a descoperit că incidența bolilor cronice de plămâni era mult mai mare la locuitorii din zonele peste care au fost aruncate substanțele chimice.

3

Operațiunea Big Buzz: 330.000 de țânțari lansați deasupra statului Georgia

Experimente militare - Operatiunea Big Buzz
Foto: Maremma

Prin acest experiment, militarii americani intenționau să determine fezabilitatea dispersării din avion, în teritoriu inamic, a milioane de țânțari infectați cu febra galbenă. Pentru a colecta date despre mișcarea țânțarilor, au făcut o simulare în statul Georgia.

În mai 1956, militarii au eliberat, în secret, 330.000 de țânțari (pentru test, insectele nu au fost infectate) asupra câtorva localități. Folosind localnicii drept cobai, fără ca aceștia să știe, Armata a studiat frecvența mușcăturilor și a adunat informații despre potențialul unei astfel de arme.

4

Proiectul Aversiunea

În 1995, Aubrey Levin a emigrat în Canada, unde a practicat medicina vreme de 15 ani, până când a fost condamnat la închisoare pentru hărțuire sexuală. Foto: National Post

În anii ’60-’70, în perioada apartheidului, mii de homosexuali din Africa de Sud au fost plasați în grija doctorului Aubrey Levin, un psiholog (cu grad de colonel în armată) convins că poate „vindeca” homosexualii.

La spitalul militar Voortrekkerhoogte din Pretoria, Levin a folosit terapia de cu șocuri electrice pentru a „reorienta” pacienții.

Le arăta bărbaților fotografii cu scene erotice cu persoane de același sex. Dacă observa că pacienții se excitau, doctorul le aplica șocuri electrice. Imediat după șocuri, le arăta imagini cu scene erotice heterosexuale, monitorizându-le reacțiile.

Cum această terapie nu a funcționat, victimele au fost supuse la terapie hormonală, care în anumite cazuri a însemnat chiar castrarea chimică. Aproximativ 900 de bărbați au fost supuși la operații chirurgicale de schimbare a sexului.

Când Levin a fost avertizat că va fi anchetat pentru încălcarea drepturilor omului, a emigrat în Canada, unde presa l-a poreclit „doctor Șoc”.

5

Proiectul Chatter: Oameni drogați cu substanțe halucinogene

Proiectul Chatter
Foto: AP

Deși o mulțime de informații despre Proiectul Chatter sunt și acum clasificate, în ultimii ani au apărut mai multe detalii despre acest experiment secret.

Realizat în Maryland între anii 1947 și 1953, experimentul era menit să îmbunătățească tehnicile de interogare prin utilizarea de substanțe halucinogene.

De-a lungul anilor, oamenilor le-au fost administrate mescalină și LSD, în speranța că cercetătorii militari vor descoperi „serul adevărului”.

Cu toate acestea, experimentele nu au reușit să confirme faptul că, sub influența drogurilor, cei interogați oferă informații fără a se împotrivi. Astfel, proiectul a fost considerat un eșec și a fost oprit în 1953, după Războiul din Coreea.

6

Un hibrid revoluționar: Omul-cimpanzeu

Omul-cimpanzeu, un proiect sovietic. Foto: Wikimedia

Unul dintre cele bizare obiective pe care și le-a propus biologia sovietică a fost obținerea de hibrizi om-cimpanzeu.

În fruntea acestui proiect s-a aflat unul dintre cei mai de seamă oameni de știință ruși, Ilia Ivanov. După ce a reușit să obțină câteva animale hibride, Ivanov, expert în domeniul inseminării artificiale, și-a propus să împerecheze omul cu cimpanzeul.

Trei femele cimpanzeu au fost inseminate cu spermă umană, dar niciuna nu a dezvoltat embrioni. Experimentul a fost un eșec.

Scopul era să obțină „muncitori” rezistenți la sarcini fizice grele. S-a vorbit și despre utilitatea acestor experimente pentru misiunile spațiale.

Ilia Ivanov. Foto: Wikimedia

Mai târziu, în lipsa unor astfel de hibrizi care să fie trimiși în spațiu sau folosiți la muncă brută în locuri precum Siberia, sovieticii vor apela la gulag, sistemul de lagăre în care vor pieri mii de oameni.

În paralel, aceste experimente ale lui Ivanov căutau să reafirme natura „animală” a omului, o discuție alimentată la acea vreme de popularizarea teoriei evoluției, elaborată de Charles Darwin.

7

Operațiunea Sea-Spray: Bacterii dispersate în oraș

La jumătatea secolului trecut, întregul oraș San Francisco a servit drept „cobai” pentru o serie de experimente militare. Unul dintre cele mai periculoase teste a fost răspândirea asupra orașului și portului, în cantități mari, a bacteriilor Serratia marcescens și Bacillus globigii.

Operațiunea a avut loc între 20 și 27 septembrie 1950, și se estimează că aproximativ 800.000 de persoane au inhalat bacteriile. În luna octombrie, efectele au început să se facă simțite.

Operatiunea Sea Spray
Foto: Fact Republic

Mai mute persoane s-au prezentat la spital cu infecții foarte rare și grave ale tractului urinar. De asemenea, cazurile de pneumonie au crescut simțitor.

Și totuși, publicul a aflat de experiment abia în cu ocazia audierilor din Senatul SUA din 1977, când oficialii Armatei au dezvăluit existența lui.

Deși epidemia de pneumonie a fost menționată în documentele prezentate, oficialii militari au declarat că fusese vorba de o coincidență și că nu exista nicio legătură între experiment și creșterea numărului de îmbolnăviri.


Dacă te interesează acest subiect, îți recomandăm și Ororile „unității pentru experimente pe oameni” desfășurate de japonezi în Al Doilea Război Mondial.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 experimente medicale neobișnuite și mai puțin cunoscute”

Lasă un comentariu